Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 november 2019

Rengöra fläktfilter

Filtret i köksfläkten kan bli rent utan skrubb och kladd. Här är den miljövänliga metoden som gör jobbet enkelt.

 Har du en gryta hett vatten saknas bara en ingrediens för att rengöra fläktfiltret.
Har du en gryta hett vatten saknas bara en ingrediens för att rengöra fläktfiltret. FOTO: Istock

Vanligt diskmedel, borste och trasa duger gott för att torka ut fett och kladd ur själva spisfläkten. Värre är det att få bort allt intorkat matfett ur de platta nätfiltren av aluminium.

Som tur är finns en genväg. Tricket är värme, vatten och bikarbonat. Värmen smälter fettet, vattnet flyttar det från filtret och den basiska bikarbonaten får fettet att flocka sig och lägga sig på ytan.

Så rengör du fläktfiltret

1. Leta reda på en stor kastrull och fyll med vatten. Är kastrullen stor nog för att du ska få ner hela filtret är det en bonus, annars kan du rengöra en ände av filtret i taget eller komplettera med en långpanna.

2. Koka upp vattnet och häll i några matskedar bikarbonat. Häll lite i taget, det bubblar. Var inte orolig för den ungefärliga mängden. Poängen är att göra vattnet basiskt så att fettet flockas, häll i lite mer bikarbonat sen om inte effekten räcker till.

3. Stoppa ner filtret i grytan, hela eller ena änden, och låt det bubbla cirka 10 minuter. Du kan också hälla bikarbonatsvattnet över filtren i en långpanna på spisen. Det fett som flockar sig på ytan kan du sleva upp, samla i en tom mjölkförpackning och lägga bland soporna. På så sätt slipper du fett i avloppet.

4. Ta upp filtret och spola av med hett vatten i diskhon. Om du bara tvättat halva får andra delen en omgång i grytan och spolas av.

5. Låt torka och sätt tillbaka i fläkten.Läs också: Rengöra ugn – så gör du

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen