Göte byggde sin egen roterande solcellsanläggning – med hjälp av återbruk!
Med hjälp av återbruk byggde Göte Axelsson, 75, sin egen roterande solcellsanläggning hemma på gården i Eksjö. Med den maxar han solens strålar – och förser bland annat familjens två elbilar med el.
Redan 2013 satte Göte Axelsson, 75, på Åsarp gård utanför Eksjö upp sina första solceller efter att ha läst om fenomenet och kikat runt.
– Vi hade ett tak som låg i ett fint söderläge, tog in offerter, bestämde oss en måndag och på lördag var taket färdigt, berättar Göte.
Läs också: Kolla in Rickards och Victorias renoverade ödegård!
Solsafari på gården
Solcellsanläggningen mäter 125 kvadratmeter och producerar cirka 19 000 kWh per år. Investeringen familjen då gjorde kommer man att ha tjänat in om ungefär tre år.
Genom åren har Göte och hustrun Kristina sen varit delaktiga i projektet ”Solsafari” som Länsstyrelsen Jönköping arrangerat. De många studiebesöken på gården väckte frågan om bästa takvinkel och väderstreck för maximal produktion av solel, samt att en rörlig solfångare skulle kunna optimera solcellernas kapacitet. Så kläcktes idén om en solföljande anläggning. Sådana finns visserligen ute på marknaden men det är en dyr investering som sällan blir lönsam för en privatperson.
– Återbruk är bra så det gällde att hitta gamla grejer som skulle kunna funka och det hade min kusin Göran som byggt bland annat skogsmaskiner gott om. Men han var inte jättetänd på idén just då utan tyckte att det verkade krångligt, säger Göte och skrattar.
Läs också: Här är soporna som har värst klimatpåverkan
Göte Axelsson
Ålder: 75 år.
Bor: På gården Åsarp i Eksjö kommun.
Familj: Hustrun Kristina, 3 söner och 3 barnbarn.
Gör: Jobbade ett antal år som biståndsarbetare i Zambia och Tanzania på 1970-talet. Sadlade sen om till mjölkbonde vid 39 års ålder. I dag arrenderar han ut mjölkgården men är fortsatt verksam skogsbonde.
Bygget tog två månader
Men ett par år senare hade Götes idé fått fäste även hos Göran som funderat och kommit på hur det svängbara underredet skulle konstrueras – en helt avgörande detalj i bygget.
Det blev en svängkrans från en gammal mekanisk traktorgrävmaskin från tidigt 1960-tal, en Carman ABS 350, med helt mekanisk drivenhet.
I september 2018 började man så bygget med den roterande solcellsanläggningen och ett par månader senare stod den klar.
– Fundamentet tillverkades av två stycken lastbilsramar som svetsades ihop som ett kryss. Dessa placerades i en sänkt stenmur och övertäcktes sen med de stora stenarna igen, cirka 10-15 ton. Betong är inte retro så det undvek vi helt, säger Göte.
Återbruk som grund
Solcellsanläggningens stomme är ett centrumrör från ett skrotat fläktrör. Ramen som solpanelerna monterats på är i sin tur en uttjänt verkstadsdörr som svetsats fast på centrumröret. På den sitter 24 stycken solpaneler av senaste modell – 400W per modul.
Drivning av svängfunktionen sker via två stycken ihopkopplade små kuggväxlar. Vinkeln mot solen justeras för närvarande manuellt via en kuggväxel från en begagnad väghyvel samt en elmotor. Vinkeljusteringen behöver göras en gång i månaden.
”Säker teknik”
Elektriska tidur, en induktionsgivare och två stycken växelriktare gör det möjligt för anläggningen att följa solen när den rör sig från öst till väst. När solen gått ner roterar plattan tillbaka till sitt startläge för att vara redo morgonen därpå.
– Det elektriska fick jag hjälp med av min elektriker som dessutom levererade ett begagnat elskåp med plats för både växelriktaren och övrig elteknik för driften. Det är gammal säker teknik, ingen elektronik eller datorer. Den här anläggningen ska klara alla sorters väder.
Säljer elen
I januari i år kunde den 48 kvadratmeter stora plattan kopplas upp mot elnätet. Sammanlagt kostade anläggningen ungefär 140 000 kronor i material plus egna arbetstimmar. Eftersom Göte redan installerat solceller på tak och fått energibidrag för detta, kunde han inte utnyttja bidraget eftersom den nya anläggningen räknades som ett markmontage. Men han räknar med att ha tjänat in kostnaden för bygget snabbare än vad han gjorde med takmontaget.
– Jag tror att anläggningen kommer att producera ungefär 12 000-14 000 kWh per år, det vill säga nästan dubbelt upp jämfört med min takanläggning sett till ytenhet. Den el som nu blir över säljer jag för cirka 0,60 öre per kWh, säger Göte.
Hittills har han sålt ungefär 3 000 kWh per år till elleverantören.
Läs också: Mjölnaren Henry har väckt liv i kvarnen som stått öde i 50 år!
Nya projekt
Både Göte och hustrun Kristina kör i dag elbilar och tankar så klart eget bränsle hemma. Nästa projekt går ut på att lagra solcells-elen i begagnade batterier för att utnyttja egenelen även nattetid, samt under svaga soldagar.
– Snart kör också Kristina elbil och både hon och jag kommer att tanka 100 procent egenproducerad el, säger Göte.
Läs också: Här är stöd och avdrag för solceller
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.