Så lever du ett hållbart liv
Pekpinnar hjälper oss sällan att ändra livsstil. Men med några enkla insikter kan du börja din individuella resa mot ett mer hållbart liv – och vad är då bättre än tio handfasta tips att börja med redan i dag!
Många vill leva mer hållbart, men det är inte alltid lätt att veta hur. Inspirerade av bloggen Ekoenkelt och handboken ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv” (2019) har vi samlat några enkla tips som du kan börja med i vardagen. Högt och lågt, dyrt och billigt (ofta gratis!) – ofta ganska simpelt.
Se det inte som övermäktiga krav. Det viktigaste är att börja någonstans och fortsätta framåt. Alla kan göra något!
1. Klimatsmarta städprodukter
Byt ut städgrejerna mot klimatsmartare alternativ. Återupptäck gamla husmorsknep som hur man städar med citron, ättika, vinäger och andra skafferivaror. Oparfymerad tvål, schampo, tvättmedel och rengöringsmedel är bättre än parfymerade.
Läs också: Kemikaliebanta hemmet: Expertens 5 bästa tips för nybörjare
2. Plastbanta!
När saker går sönder – försök att byta ut till bättre alternativ. I stället för plast kan du satsa på material som trä, rostfritt stål, bambu, keramik, porslin och glas. Använd burkar med lock för att slippa plastfolie, undvik engångsartiklar som plastmuggar och plastbestick och skippa läsk och vatten på flaska, investera i en bra återanvändbar flaska istället. Ta med en tygkasse eller nätkasse du redan har hemma till matbutiken när du ska handla och försök hitta varor i lösvikt eller förpackade i hållbara material.
3. Reparera elektronik
När datorn har gett upp hoppet eller mobilskärmen har spruckit, lämna in på reparation! Det är sällan så dyrt som man kan tro och är klart bättre än att köpa nya produkter. Överväg om det finns alternativ som att låna av någon eller köpa begagnat. Elektronikprodukters miljöpåverkan är betydligt större än de flesta andra produkter vi använder.
Obs: Släng aldrig elavfall i hushållssoporna! Det är farligt för miljön och slösar på värdefulla resurser. Uttjänta elprylar ska lämnas in till återvinningscentralen, en miljöcentral eller till butiker som samlar in elavfall.Läs också: Sopsorterar du förpackningarna rätt? Här de vanliga missarna!
4. Laga och lappa
I stället för att kasta saker som har gått sönder, satsa på att lära dig lappa och laga. Kanske har du någon i din närhet som är en fena på symaskinen? Besök en skomakare och förläng livet på allt från skor till väskor.
5. Köp kläder av bra kvalitet
När du behöver köpa nya kläder – satsa på ekologiskt, etiskt, fairtrade eller andra klimatsmarta material. Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Köp det du verkligen vill ha och behöver, i bra kvalitet som varar länge.
En bra taktik är att tänka i ”PPA” (Pris Per Användning). Dyrare kläder av bra kvalitet kan vara ett smartare och i längden mer ekonomiskt köp än billigare plagg. Dessutom kan PPA vara en tankeställare som stoppar impulsköpen och får dig att tänka över hur mycket du faktiskt kommer använda plagget.
6. Byt prylar
Styr upp en liten bytesekonomi genom att skaffa en prylbytarhylla på jobbet eller i skolan. På så sätt kan saker som står och dammar hos någon komma till användning hos en annan. Låna av varandra eller ge bort till second hand. Återupptäck ditt lokala bibliotek. Genom att inte alltid köpa nytt sparar vi på jordens resurser.
7. Ät närproducerad mat i säsong
Vi måste äta mindre av både kött och mejerivaror för klimatets skull. Men de betande korna behövs för den biologiska mångfalden, så det smartaste valet är att välja ekologiskt och närproducerat. Satsa alltid på svenska råvaror. Att välja svenskt kött innebär många mervärden, som god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och bra miljöhänsyn.
Se också till att handla mat som är i säsong – det är billigare, godare och har lägre klimatpåverkan. Transporterna för frukt och grönt som importeras står för en betydande del av de totala utsläppen.
Läs också: Här är de importerade grönsakerna som du ska sluta äta nu!
8. Minska matsvinnet
Släng inte ätbar mat. Vi kastar över 1,3 miljoner ton matavfall per år i soporna, vilket motsvarar cirka 129 kg matavfall per person. Det är ett oerhört slös med resurser. Planera dina inköp, ta hand om rester och gör matlådor, förvara maten rätt och smaka innan du kastar.
Välj inte bort frukt och grönsaker med skönhetsfel. Skördar påverkas av väderväxlingar – frukt och grönt kan variera i storlek, färg och form, men smaken är det i de flesta fall inget fel på.
Läs också: Tipsen som minskar matsvinnet i ditt hem
9. Odla hemma
Odla grönsaker, frukt och bär på balkongen eller i trädgården. Njut av att skörda din egen mat och gör samtidigt insekter och fåglar en stor tjänst! Satsa på blommor och buskar som bina gillar – de är livsviktiga för den biologiska mångfalden.
10. Ta hand om dig själv
Ett hållbart liv handlar inte bara om det yttre livet, utan också det inre. Glöm inte att ta hand om dig själv och fundera över vad som är viktigt i ditt liv. För att du ska kunna leva mer hållbart och medvetet behövs tid för planering, eftertanke och återhämtning. Tänk på att också du ska hålla ett helt liv! När du själv mår bra orkar du också finnas där och hjälpa andra.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.