Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 september 2018

Så ofta bör du tvätta dina sängkläder

Härligt krispiga, nytvättade lakan. Det är en ren njutning att lägga sig och sova när man bäddat rent. Men hur ofta ska man egentligen byta lakan? Och hur ska de tvättas? Land reder ut!

 Byt lakan ofta – och kom i håg att dammsuga madrassen! Här får du de bästa tipsen för att hålla din säng ren och fräsch – och kvalsterfri.
Byt lakan ofta – och kom i håg att dammsuga madrassen! Här får du de bästa tipsen för att hålla din säng ren och fräsch – och kvalsterfri. FOTO: Istock

Rena lakan är härliga att sova i, får sovrummet att dofta gott och ger en känsla av lyx. Men det tar inte många nätter innan sängkläderna blivit skrynkliga och tappat doften. Och det är inte alls konstigt – vi tappar upp till 14 gram hud i veckan varav det mesta hamnar i sängen. I varma, fuktiga miljöer trivs miljontals kvalster som älskar att kalasa på hudavlagringarna. Kvalstrens avföring kan orsaka allergiska reaktioner och astma.

Läs också: Så ofta ska du byta handduk – och så håller du den fräsch längre!

Så ska du bädda sängen

Även om det känns lockande och blivit en rutin – sluta bädda sängen på morgonen. Öppna sovrumsfönstret och låt sängkläderna ligga orörda. Har du möjlighet kan du vädra lakanen utomhus. Det här ökar chansen för att kvalstren ska dö, och är särskilt viktigt om du svettas mycket under natten.

Bädda sen sängen när du kommer hem från jobbet/på eftermiddagen.

Så ska du tvätta lakan

Tvätta alltid dina lakan i minst 60 grader, oavsett om tvättråden anger en lägre temperatur. I 60 grader dör nämligen kvalster och bakterier. Tål dina sängkläder att tvättas i 90 grader så kan du med fördel välja den högre temperaturen.

Kläm inte in hela familjens lakanskörd i maskinen på en gång. Lakanen behöver utrymme att röra sig för att inte trassla ihop sig, så att kvalster och bakterier verkligen dör.

Läs också: Hemmagjort miljövänligt sköljmedel – med doft av lavendel!

 Vädra sängkläderna varje dag eller lämna dem i en hög i sängen på morgonen, och öppna sovrumsfönstret. Det här motverkar kvalster.
Vädra sängkläderna varje dag eller lämna dem i en hög i sängen på morgonen, och öppna sovrumsfönstret. Det här motverkar kvalster. FOTO: Istock

Så ofta ska du byta lakan

Tvätta dina sängkläder var fjortonde dag men helst en gång i veckan – speciellt om du svettas mycket när du sover, sover naken eller inte duschar innan läggdags.

Om du varit sjuk eller sover med husdjur – eller småbarn – i sängen, rekommenderar städexperten Marléne Eriksson enligt Expressen, att man tvättar lakanen varje vecka.

Glöm inte täcke och kuddar!

Många glömmer bort kudd- och madrasskyddet när sängkläderna tvättas. Kuddskydden ska du enligt Marléne Eriksson tvätta var fjortonde dag – madrasskyddet var tredje månad. Var tredje månad kan du även tvätta kuddarna och vända madrassen.

Täcket kan du tvätta en gång om året.

Läs också: Därför ska du inte överdosera tvättmedel

Ska man dammsuga sängen?

Ja, varje gång du byter lakan. Det är ett effektivt sätt att bli av med hudavlagringar och kvalster. Strö bakpulver eller bikarbonat över madrassen först och låt verka en stund, så blir du av med fukt och smuts.

Läs också: 5 steg till en stinkfri tvättmaskin – Land har testat!

Så här dammsuger du madrassen:

  • Ta bort sängkläder och madrasskydd.
  • Häll bakpulver eller bikarbonat i ett durkslag och strö över madrassen. Du kan blanda några droppar eterisk olja av valfri doft i bakpulvret eller bikarbonatet först.
  • Låt verka i 30-60 minuter.
  • Dammsug upp pulvret med ett rent dammsugarmunstycke, gärna ett som kommer åt vinklar och vrår.

Källa: Walesonline.co.uk, Allas.se, Expressen.se, Metro.se

Läs också: Ta hand om gjutjärnspannan – knepen som gör att den håller i generationer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen