Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 september

Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du

En gjutjärnspanna kan hålla i generationer om man sköter om den på rätt sätt. Med lite kärlek vid instekning och efter användning blir gjutjärnspannans kökets bästa vän. Här är bästa skötselknepen för gjutjärn.

 En gjutjärnspanna kan hålla i generationer – jämfört med billigare teflonpannor som har förhållande kort livslängd.
En gjutjärnspanna kan hålla i generationer – jämfört med billigare teflonpannor som har förhållande kort livslängd. FOTO: iStock

En gjutjärnspanna ska inte diskas med diskmedel och kan därför kännas lite svårhanterlig. Men den goda nyheten är att en gjutjärnspanna sköter stora delar av underhållet på egen hand.

Rengör din gjutjärnspanna efter varje matlagning – och undvik rost

Den regelbundna skötseln är enkel. Efter varje användning ska pannan genast diskas ur med vatten och diskborste eller den mjuka sidan av en disksvamp. Sedan ska den torkas mycket noga. Sätt gärna tillbaka din panna på plattan så att den får torka helt medan plattan svalnar. Minsta fukt kan nämligen göra gjutjärnet rostigt. Olja in med en bit hushållspapper, torka av och ställ undan till nästa gång.

Läs också: Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri – 5 bra tips!

Rejäl rengöring av gjutjärnspanna – då och då

Låt pannans utseende och beteende bestämma hur ofta du vårdar pannan. Så länge den ser fräsch ut och maten inte fastnar så sköter gjutjärnspannan underhållet på egen hand.

Gamla inbrända rester kan fastna både i och runt pannan. I riktigt hög värme kommer de förkolna och släppa greppet.

Så blir du av med matrester i gjutjärnspanna:

  • Lägg in pannan i kall ugn och vrid upp till 250 grader.
  • Låt den ligga i ett par timmar.
  • Stäng av ugnen och låt pannan svalna i ugnen.
  • Ta ut och borsta av med en hård torr borste.

Läs också: Laga mat på vedspis – här är bästa knepen

Snabbmetoden som tar bort inbrända matrester i gjutjärnspannan

 I riktigt hög värme kommer kan inbrända matrester förkolna och släppa greppet.
I riktigt hög värme kommer kan inbrända matrester förkolna och släppa greppet. FOTO: iStock
  • Fyll pannans botten med ett lager salt.
  • Skrubba med hjälp av den mjuka sidan på en kökssvamp eller rör om medan plattan är på så lossar inbrända tråkigheter. 
  • Skölj ur pannan och torka med hushållspapper.
  • Smörj sedan in stekpannan med lite olja så att den återfår sin fina yta.

Läs också: Städa med citron! Gör mikron skinande ren

Råkat ta diskmedel i gjutjärnspannan?

Om du mot förmodan råkat använda diskmedel i gjutjärnspannan så är det inte kört. Då räcker det med att bränna in den på nytt eftersom diskmedlet kan ha skadat beläggningen. Även om gjutjärnspannan ofta är inbränd och ”självinbrännande” när du köper den rekommenderas du att ”bränna in” din gjutjärnspanna ibland.

Här är en metod för inbränning av gjutjärnspanna:

  • Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).
  • Låt torka på svag värme på platta.
  • Smörj in med matolja eller fett.
  • Sätt pannan på en platta med hög värme.
  • När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.
  • Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.

Tipsen kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström, bloggen Husmors nyckelknippa och sajten Gjutjärnspanna.se.

4 fördelar med gjutjärn

• Håller i generationer – jämför med teflonpannor som har kort livslängd

• Går att ställa i ugn

• God och jämn värmeledning

• Tillför nyttigt järn vid matlagning

• Nästan omöjlig att skada så den blir obrukbar

• Innehåller inga kemikalier

Källa: Gjutjärnspanna.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen