Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du
En gjutjärnspanna kan hålla i generationer om man sköter om den på rätt sätt. Med lite kärlek vid instekning och efter användning blir gjutjärnspannans kökets bästa vän. Här är bästa skötselknepen för gjutjärn.
En gjutjärnspanna ska inte diskas med diskmedel och kan därför kännas lite svårhanterlig. Men den goda nyheten är att en gjutjärnspanna sköter stora delar av underhållet på egen hand.
Rengör din gjutjärnspanna efter varje matlagning – och undvik rost
Den regelbundna skötseln är enkel. Efter varje användning ska pannan genast diskas ur med vatten och diskborste eller den mjuka sidan av en disksvamp. Sedan ska den torkas mycket noga. Sätt gärna tillbaka din panna på plattan så att den får torka helt medan plattan svalnar. Minsta fukt kan nämligen göra gjutjärnet rostigt. Olja in med en bit hushållspapper, torka av och ställ undan till nästa gång.
Läs också: Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri – 5 bra tips!
Rejäl rengöring av gjutjärnspanna – då och då
Låt pannans utseende och beteende bestämma hur ofta du vårdar pannan. Så länge den ser fräsch ut och maten inte fastnar så sköter gjutjärnspannan underhållet på egen hand.
Gamla inbrända rester kan fastna både i och runt pannan. I riktigt hög värme kommer de förkolna och släppa greppet.
Så blir du av med matrester i gjutjärnspanna:
- Lägg in pannan i kall ugn och vrid upp till 250 grader.
- Låt den ligga i ett par timmar.
- Stäng av ugnen och låt pannan svalna i ugnen.
- Ta ut och borsta av med en hård torr borste.
Snabbmetoden som tar bort inbrända matrester i gjutjärnspannan
- Fyll pannans botten med ett lager salt.
- Skrubba med hjälp av den mjuka sidan på en kökssvamp eller rör om medan plattan är på så lossar inbrända tråkigheter.
- Skölj ur pannan och torka med hushållspapper.
- Smörj sedan in stekpannan med lite olja så att den återfår sin fina yta.
Råkat ta diskmedel i gjutjärnspannan?
Om du mot förmodan råkat använda diskmedel i gjutjärnspannan så är det inte kört. Då räcker det med att bränna in den på nytt eftersom diskmedlet kan ha skadat beläggningen. Även om gjutjärnspannan ofta är inbränd och ”självinbrännande” när du köper den rekommenderas du att ”bränna in” din gjutjärnspanna ibland.
Här är en metod för inbränning av gjutjärnspanna:
- Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).
- Låt torka på svag värme på platta.
- Smörj in med matolja eller fett.
- Sätt pannan på en platta med hög värme.
- När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.
- Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.
Tipsen kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström, bloggen Husmors nyckelknippa och sajten Gjutjärnspanna.se.
4 fördelar med gjutjärn
• Håller i generationer – jämför med teflonpannor som har kort livslängd
• Går att ställa i ugn
• God och jämn värmeledning
• Tillför nyttigt järn vid matlagning
• Nästan omöjlig att skada så den blir obrukbar
• Innehåller inga kemikalier
Källa: Gjutjärnspanna.se