Skaffa kakelugn - tips och råd du behöver!
Vill du ha en kakelugn i ditt hus? Här är råden du behöver när du ska välja och installera en kakelugn.
Även om den svenska kakelugnen nyligen har uppnått den aktningsvärda åldern av 250 år är den med sin oslagbara energieffektivitet mer aktuell än någonsin.
Peder Nyström på Västerbottens kakelugnsmakeri har monterat runt 500 kakelugnar. Under sina 35 år som kakelugnsmakare har han sett en konstant efterfrågan på kakelugnar, och nu även en uppåtgående vilja att installera eldstäder, rent generellt.
– Dels möter jag en stor grupp av byggnadsvårdsintresserade som vill återmontera något som försvunnit, precis som de vill återställa originalgolv eller sätta upp tidstypiska tapeter i ett gammalt hus. Dels möter jag fler personer som efterfrågar kakelugnar i funktionen av värmekälla – främst i den landsända jag själv verkar.
Därför ger kakelugnar jämn värme länge
En kakelugn är konstruerad så att den avger jämnare värme under en längre tid. Detta till skillnad från en braskamin vars brasa snabbt gör rummet varmt – ibland så varmt att du vill öppna alla fönster och i panik släppa ut en del av hettan.
En braskamin blir het fort, men svalnar också väldigt fort. Kakelugnen däremot, är ett trögt system. Den tar längre tid att bli varm, men håller sedan värmen och ger ett komfortabelt inomhusklimat i betydligt många fler timmar.
Gabriel kakelugnar i Timmernabben, Småland, tillverkar nya kakelugnar sedan ungefär 15 år. Åke Burmeister, försäljningschef på företaget, säger:
– Bland alla eldstäder är det kakelugnen som är den mest energieffektiva, vilket också tester på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut av nytillverkade kakelugnar visat. I snitt ger kakelugnen 2 kilowatt per timme över ett dygn, jämfört med en braskamin som ligger på 8-10 kilowatt kW/timme – men då bara under en kort stund.
Kakelugn bättre än täljstenskaminen
Den unika värmelagringen i en kakelugn bygger på ett smart system med fem kanaler av rökgångar på cirka tio meter som slingrar sig mellan värmebevarande tegelstenar. Vad gäller verkningsgrad och utsläpp är gamla ugnar likvärdiga med nytillverkade. Peder Nyström säger:
– De antika kakelugnarna saknar ju ett typgodkännande eftersom de ser så olika ut i form och storlek. En ugn kan ju vara 3,5 meter hög, en annan 2 meter – så går det inte att fastställa en formellt standardiserad ”kakelugnstyp”. Men de är precis lika bra.
Även eldstadens vikt har stor betydelse för dess värmelagringsförmåga. Åke Burmeister påpekar att inte ens braskaminmodeller i täljsten ger samma värmelagring som en kakelugn.
En kakelugn väger mellan 1 300 och 2 000 kilo – att jämföra med en genomsnittlig braskamin som bara väger runt 200 kilo. Ju tyngre den är, desto bättre värmelagringsförmåga.
Läs också: Så blir du av med silverfiskar
Välj gammal ugn i rätt stil
Hitta rätt stil, kolla märkning och att alla delar finns. Annars kan en återbruksaffär bli en dyr historia.
Antika kakelugnar går att hitta på ett flertal ställen i landet, främst på byggnadsvårdsbutiker och hos kakelugnsmakare. Men du kan också köpa ugnar direkt från andra privatpersoner.
Felmärkt en katastrof
– Visst kan du köpa en kakelugn på Blocket – men ta gärna hjälp av en kakelugnsmakare som kan kontrollera att alla delar finns, att de är hela och i gott skick. Det är också viktigt att delarna är märkta på korrekt sätt, säger Peder Nyström.
När Peder Nyström ska hjälpa en kund att hitta och installera en antik kakelugn är han noggrann med att modellen är från rätt tidsålder. Det vanligaste felet h[an ser är just att man är i färd med att montera en kakelugn i helt fel stil – ett snedsteg som ju också är svårt att korrigera i efterhand.
Varning för kapad ugn
På andrahandsmarknaden bör man också se upp med antika kakelugnar som under en tid stått monterade i hus byggda på 1970- och 1980-talet.
– Då var det vanligt att vackra gamla herrgårdsugnar kortades ner för att passa in i den moderna villans takhöjd på kanske 2,40 meter eller lägre. En sådan ugn har förlorat sina riktiga proportioner. Har man inte bevarat hela ugnen är den tyvärr inte mycket värd, rent stilmässigt.
Installera ny kakelugn
Peder Nyström förordar gärna nytillverkade kakelugnar för nya hus. Moderna ugnar har en funktion för att ta in tilluft – en nödvändighet eftersom nybyggda bostäders ventilationssystem bygger på undertryck.
Hos Gabriel kakelugnar i Småland säljs ungefär 400 nyproducerade kakelugnar om året, med design och dimension som efterliknar gamla ugnar alternativt modeller med ett modernare formspråk som passar bostäder från exempelvis funkistiden eller nybyggen. Åke Burmeister säger:
– Vi träffar väldigt många som ska bygga nytt, personer som ser fördelarna rent energieffektivt. Ofta kan du räkna hem kostnaden på 7- 8 år, men investeringen du gör för huset är ju för generationer.
Höjer bostadens värde
Många av de sålda nytillverkade kakelugnarna är återinstallationer i gamla hus eller lägenheter.
– Det blir ett win-win-beslut, oavsett om du låter montera den av energiskäl eller för mysfaktorn. I vissa delar av landets städer kan det ju också höja också värdet av din bostad, betydligt mer än vad ugnen kostar, säger Åke Burmeister.
När du köper en nytillverkad kakelugn får du generellt hjälp av en montör som gör hembesök och hjälper till med hela installationen, från bygganmälan till besiktning. Montören kan också hjälpa till med fundament, renovering av rökkanal, alternativt installera en ny skorsten.
Kan gå utan murstock
För att installera en ny kakelugn behöver du faktiskt inte ens ha en murstock – en stål- eller murad modulskorsten går att montera uppe på ugnen.
Kakelugnsmakaren Peder Nyström föredrar dock gamla kakelugnar, liksom att låta mura upp skorstenar i tegel, eftersom de i sig fungerar som värmemagasin. Hemma i Vännäs i Västerbotten bor han själv i ett hus på närmare 200 kvadratmeter, med inte mindre än tre väl fungerande kakelugnar.
– Först i år har vi fått bergvärmepump. Våra egna kakelugnar har tjänat som huvudvärmekälla för mig och min familj i snart 30 år. Trots ett ganska kallt klimat har illa fall ingen behövt frysa hemma hos oss.
Skaffa kakelugn – steg för steg
1. Kontrollera om du behöver göra en bygganmälan till kommunens stadsbyggnadskontor, gärna med en ritning på var i fastigheten din kakelugn är tänkt att stå. Kakelugnen ska placeras på angivet avstånd från brännbar vägg.
2. Be kakelugnsmakaren titta på den ugn du är intresserad av att installera innan du köper den, så att den passar i stil, form och storlek.
3. Låt din lokala skorstensfejare ge sitt godkännande.
4. Be om offert från kakelugnsmakare.
5. Planera i tid. Det tar ungefär en vecka att få en kakelugn monterad och klar, men en nymonterad kakelugn behöver torka mellan 4 och 12 veckor.
6. Kakelugnen ska provtryckas innan du får börja elda. Sotaren avgör om den är godkänd. Läckage måste åtgärdas av kakelugnsmakaren.
7. En sten, golvplåt eller liknande ska placeras framför kakelugnen.
8. Fundamentet i golvet ska ha tillräcklig bärighet, vara i våg och godkänt i enlighet med bygglov. En kakelugn väger 1 300 – 2 000 kilo.
9. Sota regelbundet. Låt sota din kakelugn var tredje år. Använder du kakelugnen som din främsta värmekälla eller eldar med mer än en kubikmeter ved per år ska du låta sotaren titta till den en gång om året.
Att installera en kakelugn kostar i regel från 100 000 kronor och upp. Tillkommer fundament och kostnad för skorsten, cirka 3 500 konor per meter.
Att köpa kakelugn – kakelugnsmakarens 4 råd!
1. Titta på kakelugnens ålder. Bor du i ett gammalt hus – var noggrann med att modellen stämmer med husets byggår. Planerar du att bygga nytt fungerar en nyproducerad kakelugn fint. Välj en kakelugn som har samstämmighet med byggnaden. Exempel: Är husets byggnadsår 1907, försök att hitta en enklare stiliserad ugn i jugendstil. Är huset från 1760 – i bästa fall om man har råd köpa rokokostil – stilepoken på ugnen ska smälta samman med byggnaden.
2. Välj rätt höjd. Se till att ugnen matchar husets takhöjd. Exempel: Har du 3,30 meter i takhöjd ska ugnen åtminstone vara över 3 meter hög. Har du 2,75 meter bör ugnen översta del vara så nära taket som möjligt, med max 10 cm distans.
3. Hitta rätt placering. Om du nyinstallerar en gammal kakelugn placera den aldrig mot en yttervägg. Den ska stå så nära nocken som möjligt för att ge bästa värmeeffekt i huset. I en nybyggnation däremot kan kakelugnen placeras även mot yttervägg, eftersom husets ventilation sköter spridningen av värmen.
4. Tänk på detaljerna. Var konsekvent med övriga material. På golvet framför kakelugnen lägg gärna en kalksten som varit det mest brukliga genom tiderna. Inte en plåt i mässing, eller ännu värre, en glasskiva. Gena inte i besluten om detaljerna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.