Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 maj 2022

Smartlaga maten i koklådan från förr

Uppgradera ditt kök med den bästa lågteknologin. En koklåda spar energi, stöttar vid elavbrott och ger tid över till annat än matlagning.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Låda, box, påse eller korg. Så länge kokkärlet har 10 centimeters isolering runt om fungerar den.
Låda, box, påse eller korg. Så länge kokkärlet har 10 centimeters isolering runt om fungerar den. FOTO: Kristina Bäckström

Egentligen är den en termos, inget konstigt med det. Idén med att laga mat med kvarhållen värme dök nog upp när stenålderfamiljen grävde sin första kokgrop, la i kött, heta stenar och väntade.

I början på 1900-talet kom de första kommersiella koklådorna som byggde på en gammal sedvänja.

 The fireless cookbook gavs ut redan 1869 i USA. Foto: .
The fireless cookbook gavs ut redan 1869 i USA. Foto: . FOTO: Project Gutenberg

1915 publicerade Bonniers Månadshäfte den glada nyheten att Sverige fått egen tillverkning av koklådor efter att ha tvingats importera från Tyskland.

”Idén till koklådan är dock ursprungligen svensk: ”schwedische kochkisten” är ett uttryck som ofta möter en i den tyska kokbokslitteraturen. Det är nämligen våra hederliga gamla svenska hölådor som varit urbilden till alla dessa koklådor av olika typer, som numera — och det med rätta — äro så moderna.”

Campingsmart kokning

 En dansk hölåda för matlagning.
En dansk hölåda för matlagning. FOTO: Wiki Commons
 Wonder bag är en tygpåse isolerad med polystyrenkulor. Här är det uppdukat för fotbollsfest i Sydafrika 2010.
Wonder bag är en tygpåse isolerad med polystyrenkulor. Här är det uppdukat för fotbollsfest i Sydafrika 2010. FOTO: TT

Nu är det dags att damma av denna gammalmoderna uppfinning. I utvecklingsländer har en variant som kallas Wonderbag gjort luften friskare i fattiga hem när inte all mat måste lagas på en rykande eld.

I västvärlden används koklådan som en tidsbesparande och energisnål hjälp, särskilt vid strömavbrott eller på resa när mat ska lagas på gasspis eller spritkök.

Principen är enkel. Maten, grytan och locket värms tills allt är rykande hett, helt igenom. Sedan ställs det i en isolerad behållare så att kokningen fortsätter.

Långkok och kyleffekt

Långkoket görs utan att man slösar på energi och när det är hett ute slipper man få hela köket upphettat av spis eller ugn.

En gryta potatis kan till exempel kokas i fem minuter på morgonen, ställas i lådan och vara färdig och rykande het till lunch.

Koklådan kan också hålla kyla. Iskall mat och dryck håller sig sval länge. Om elavbrott blir långvariga kan till exempel känslig medicin hämta kyla ute om natten och sedan behålla den under dagen i den isolerade lådan. Lågteknologi när den är som bäst.

Läs också: Smarta städtips från förr

Bygg din egen koklåda

Skalet kan vara en korg, en kartong, en tygpåse, en gammal kylväska eller en låda av trä. På alla sidor ska den vara minst decimetern större än den gryta du ska använda.

Isoleringen ska vara lätt att ta ut och tvätta eller ersätta, ifall det blir spill. Träull, fårull, tyger eller pappersfluff – allt går så länge det håller värmen.

När en gryta ska ner i lådan läggs ett grytunderlägg eller en tidning under som skydd mot kladd.

1. Isolera botten.

 Tyg i botten är smart. Det pressas inte ihop så lätt av grytans tyngd.
Tyg i botten är smart. Det pressas inte ihop så lätt av grytans tyngd. FOTO: Kristina Bäckström

Vi har valt en stor korg och, för att hålla isoleringen på plats, ett påslakan. I botten av påslakanet läggs gammalt tyg, minst 10 centimeter tjockt.

2. Vaddera sidorna.

 Inga glipor i ullen. Känn gärna efter när du testlagar så att ingen värme slipper ut.
Inga glipor i ullen. Känn gärna efter när du testlagar så att ingen värme slipper ut. FOTO: Kristina Bäckström

Kanterna isoleras, här med tvättat fårull. Se till att det inte finns luckor värmen kan slippa ut genom.

3. Täpp till uppifrån.

 En fluffig kudde ovanpå håller vären inne.
En fluffig kudde ovanpå håller vären inne. FOTO: Kristina Bäckström

Påslakanet har vikts ner om ullen och vi testar grytan. Den ska nätt och jämnt rymmas. Ovanpå läggs en isolerande kudde, ett örngott fyllt med ull.

Lyckas med koklåda

Börja med kokkärlen. Ju bättre värmehållande förmåga, desto bättre. Gjutjärn, rostfritt, emalj och glas fungerar bra. Locket ska sluta tätt.

Lägg det som ska tillagas i grytan. Helst ska grytan fyllas ordentligt.

Koka upp och låt det koka ordentligt tills allt i grytan är riktigt hett. Låt det sedan puttra ett tag, beroende på matvara. Bönor längre, ris kortare tid.

Skaffa en termometer och kolla hur just din låda beter sig. Grunden är att man först kokar tills allt är riktigt genomhett, locket med. Sedan ställs det i lådan. Rör inte locket.

Man brukar utgå från att koktiden gånger 1,5 är lagom. I snitt brukar maten gå ner 6 grader per timme i en låda.

När maten kokas ordentligt kan inte bakterier växa till sig. Om innehållet är över 60 grader när du tar upp det ur lådan är det säkert. Om inte hettas maten upp igen innan du äter.

Grundrecept att börja med

 Köttgrytan blandas, kokas upp och får efterputtra i lådan.
Köttgrytan blandas, kokas upp och får efterputtra i lådan. FOTO: Istock

Koka ris och potatis: Full gryta kokas i 5 minuter, sedan kan den stå i lådan 1-2 timmar. Vissa sorters ris kan bli mosigt efter en halvtimme. Testa.

Göra youghurt: Mjölken hettas upp och får svalna till 43 grader innan man rör ner lite youghurt. Häll upp på varma burkar och ställ i lådan över natten.

 Fungerar inte ugnen kan det bli lådkaka i stället.
Fungerar inte ugnen kan det bli lådkaka i stället. FOTO: Kristina Bäckström

Koka bönor: Bönor, ärter och kikärter som inte blötlagts kan kokas 20 minuter innan de ställs i lådan och får stå minst 5 timmar. Ta upp, koka igen och ställ tillbaka om de inte blivit mjuka.

Köttgryta: En kvarts kokning, sedan 3-4 timmar i lådan. Stora bitar kött bryns och kokas en halvtimme först så att de är riktigt heta.

 En buljong kan koka klart i koklådan. Tänk på att det behövs mindre vätska eftersom inget avdunstar.
En buljong kan koka klart i koklådan. Tänk på att det behövs mindre vätska eftersom inget avdunstar. FOTO: Istock

Kaka utan ugn: Fixas med vattenbad. Kakform med smet täcks med smörpapper eller folie. Fyll vatten två tredjedelar upp på formen och koka i 20 minuter. Sedan får kakan bakas klart i lådan.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen