Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 juli 2019

Tack för alla öppna trädgårdar!

Tänk om hundratals människor plötsligt bjöd hem dig till sig, alla på samma dag? Det har redan hänt.

Lands Kristina Bäckström lyfter på hatten för alla de underbara odlare som gör Öppen Trädgård möjligt.

 Hatten av för alla gästvänliga värdar på Öppen Trädgård.
Hatten av för alla gästvänliga värdar på Öppen Trädgård. FOTO: istock

Jag saknar Marianne i år, Marianne Eek från Älvan. I vanliga fall skulle vi ha pratats vid åtminstone en gång under våren, mest om allt som händer tredje söndagen i juli men även om hur magnoliorna klarat frosten och om hur bocktörnet mår.

I år hade jag velat berätta om min sorgliga Adenium obesum. Den står där med sin knubbiga ökenroslekamen i kaktusgruset och släpper bladen. Den sorgen skulle Marianne begripa.

Marianne är en av de hundratals trädgårdsägare jag pratat med under de år jag skött det byråkratiska kring Lands Öppen Trädgård.

Jag har egentligen inget med själva huvudsaken att göra. Jag är en skuggfigur, en tjuvkikare, en trädgårdarnas växeltelefonist som försöker få rätt sladd i rätt kontakt.

Under de 26 år som gått sedan Lands Öppen Trädgård startades av trädgårdsskribenten Lena Israelsson har allt egentligen hängt på alla dessa gästfria trädgårdsmänniskor med jord i foppatofflorna.

Varje sommar, i juli, har Lands läsare fått en inbjudan att komma hem och hänga hos hundratals odlare, prata gödsel och kanske ta en fika.

Första gången jag blev inblandad var hanteringen manuell, inga datorer. Jag skulle hjälpa trädgårdsdrottningen Belisa korsläsa listorna över trädgårdar och se till att inget blev bortglömt.

Hon kom med två trinda pärmar med plastfickor. I varje ficka låg ett brev och en bunt bilder på blommor, växthus och krattade gångar. Här fanns det mesta: näsduksträd, trillium och en fuchsiasamling som fick alla att dra efter andan.

Belisa bläddrade och berättade om dem alla, om trädgården som var full av vackra träd, den som inte visades ifjol för att ägaren varit sjuk och så den som varit med ända från första början.

Det är lika bra att vara ärlig. Jag har en usel känsla för tid. I mitt huvud händer allt på en gång samtidigt som det var en evighet sedan. Därför vet jag inte hur länge mitt tjuvkikande på det öppna trädgårdsfolket pågått. Vi säger många år, för enkelhetens skull.

Jag har också ett uselt minne för namn men minns röster som om jag vore en halvblind stövare.

Läs också: Trädgården med kretslopp – på riktigt

Så jag sitter här och hör minnesröster. De mumlar om att det finns i stör i dammen hos Lennart i Hok och jag hör fnisset från damen på ön, hon som alltid behövde hjälp med det tekniska eftersom det inte fanns ström där.

Jag vet, på mitt skugglika vis, att det är vackert i Branta Täppan och när jag blundar hör jag damen som ringde från Skåne. Hon var en bra bit över 80 år första gången hon visade sin trädgård och var så glad efteråt. Det spöregnade hela dagen men de som kom satt kvar och pratade trädgård länge, länge.

Några få har jag fått besöka på riktigt. Jag har hälsat på växtkonstnärerna i Nymyran, gått under grenarna på en urgammal rhododendron i Skogås och klappat korkalm i Molkom.

Jag fick hälsa på i Älvan också och se Mariannes pampiga valnötsträd. Hon hade varit med nästan ända från Öppen Trädgårds start men i fjol var sista gången, det var dags att byta tungrodd trädgård mot lättskött lägenhet någonstans.

Det är lite tomt så om du träffar Marianne, hälsa från mig. Bjud henne gärna på kaffe också. Under mer än 20 år har hon gjort trädgården fin och sedan, på själva dagen, hivat fram ett oändligt antal koppar kaffe och hundratals krukade småplantor.

Efter allt detta har hon definitivt tjänat ihop till en gofika.

Läs också: Öppna trädgårdar – hela listan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen