Lär dig om julmusten – en riktigt skum historia!
Julmusten är ett svenskt mysterium. Bara tre personer känner till hela receptet. – Det är företagets ägare Göran, jag och min son, säger Bodil Arvinder, vd för familjeföretaget AB Roberts i Örebro.
Det har gått över 100 år sedan Göran Roberts farfarsfar Robert Roberts kom hem från sina studier i Tyskland med en nykter idé. Han hade stött på ett alkoholfritt öl och nu ville han göra sitt för det svenska folket som hade problem med alkoholen.
Han experimenterade några år för att få fram den rätta kryddmixen. Resultatet blev julmusten, en klassiker på julbordet som står stark än idag.
– Vad jag har förstått var han mycket för nykterheten och ville hitta ett alternativ utan alkohol, berättar Bodil.
AB Roberts som bildades i början av 1900-talet gör i stort sett all essens som smaksätter bryggeriernas julmust. I fjol sålde företaget drygt 700 ton extrakt. Eftersom det bara är 0,2 procent extrakt i varje flaska blir det väldigt mycket julmust av den leveransen.
– De som köper minst handlar 25 kilos förpackningar medan de som handlar mest köper hela tankbilar med extrakt, 25-30 ton åt gången.
Receptet har hemlighållts i över 100 år
Extraktet innehåller humle, malt och en hemlig kryddblandning som ger den speciella, kryddiga smaken som sitter så fint ihop med skinkan och sillen.
Men vad smakar det då? Trots hemlighetsmakeriet råkar Bodil sällan ut för folk som försöker ”pumpa” henne på vilka ingredienser som ingår.
– Nej, det är ju allmänt känt att receptet är hemligt. Det har det ju varit i över 100 år.
På olika bryggarforum gissas det där emot hej vilt på kryddblandningen. Ingefära, vanilj och enbär ser många som starka kandidater.
Produktionsansvarige Pär Ekmark vet inte han heller. Trots titeln är han inte med när själva hjärtat i musten sätts ihop.
– Sedan gör vi i stort sett samma extrakt till alla. Skillnaden i smak beror på hur bryggerierna blandar i resten. Det beror på vilket socker de tillsätter och hur mycket, hur mycket kolsyra det är och hur mycket extrakt de använder, säger Pär.
Det finns en del varianter. Calvadosmust och whiskyfatslagrat på Systemet, ek- och romfatslagrat ute i butik samt en årgångsmust.
Alla har de kryddmysteriet gemensamt och den ståtliga skumkronan när man häller upp.
– Skumkronan kommer sig av att det är humle i musten. Det är ingen hemlighet, säger Pär.
Läs också: Glögg – här är svenska folkets favoriter