Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 oktober 2019

Åhléns säljer dalahästar från Kina

Åhléns butiker laddar nu upp med juldekorationer.

Bland julprydnaderna säljs den klassiska, svenska dalahästen – tillverkad i Kina.

– Verkligen en dålig kopia, säger Staffan Willershausen.

 Dalahästarna som är tillverkade i Kina får kritik i sociala medier.
Dalahästarna som är tillverkade i Kina får kritik i sociala medier. FOTO: Staffan Willershausen

”100% trä. Tillverkad i Kina. Täljd för hand.” Så står det på Åhléns julgransdekorationer föreställande röda dalahästar i miniatyr.

Staffan Willershausen från Borlänge har fotat dekorationerna under ett besök på Åhléns i Stockholm och lagt ut bilden på Facebook med frågan ”Varumärkesintrång?”, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Dalahästen saknar skydd

För Land utvecklar Staffan Willershausen sitt resonemang:

– Jag reagerade först och främst över att dalahästen nu har blivit en julgransprydnad. Men sedan kom jag att tänka på hur man redan på 1970-talet raljerade över att den lokala tillverkningen skulle utkonkurreras av billiga produkter från Kina. Nu ser vi svart på vitt att det blivit så. Jag funderade om det ens är tillåtet att göra såhär.

Och jo, det är det.

– Dalahästen har inget skydd, den ägs av gammal hävd av svenska folket enligt Patent- och registreringsverket, så man kan kopiera både namnet och utseendet, säger Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd i Nusnäs till SVT.

Läs också: Efter brist på täljare – dalahästens framtid är säkrad

Gränsfall enligt svensk tillverkare

Grannas Hemslöjd i Nusnäs är Sveriges äldsta tillverkare av dalahästar. Christina Liljegren är van att se dalahästen i alla möjliga utformningar, som textiltryck, figurer och – julgransdekorationer.

– Men just när det är en trähäst och de dessutom kallar det för dalahäst, det är att tänja på gränsen tycker jag, säger hon.

Staffan Willershausen håller med.

– Som boende i Dalarna finns det såklart en särskild stolthet i Dalahästen. Målningen på den kinesiska är väl okej, men i övrigt är det en dålig kopia i täljning och finish. Jag tycker att man kan fundera över vad det är för saker vi behöver köpa billigt från Kina egentligen.

Åhléns svarar på kritiken

I ett mejl till SVT Nyheter Dalarna förklarar Åhléns PR- och kommunikationschef, Weronica Nilsson, att varuhusen årligen köper i 6 000 stycken Kinatillverkade dalahästar att hänga i granen.

”Att vi köper in från Kina är dels en kapacitetsfråga produktionsmässigt där det finns utmaningar i Sverige att producera de kvantiteter vi vill köpa in, dels en prisfråga”, skriver hon.

Åhléns köper även i 1 800 dalahästar från Färnäs, och värnar därmed om svensk produktion, förklarar Weronica Nilsson.

Ökad svensk tillverkning möjlig

I början på året kom larm om att den svenska tillverkningen av dalahästar var hotad på grund av för få täljare, vilket Land också rapporterade om.

Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd köper trots det inte Åhléns resonemang.

– Vi tillverkar 100 000 dalahästar per år. Om någon hade ställt frågan så hade vi kunnat svara. Jag skulle säga att det beror på framförhållning. Ingenting är omöjligt om man har framförhållning.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen