Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari 2019

Alf och Anettes brevlåda flyttas 2,7 mil

Makarna Alf och Anette Brodin kommer i framtiden att behöva åka långt för att hämta sin post. Detta efter att Postnord fattat ett beslut om att flytta deras brevlåda till närmaste samhälle – 2,7 mil bort.

 ”Ett brev betyder så mycket”, lyder etiketten på brevlådan. Nu kommer makarna Brodin att behöva åka 2,7 mil för att hämta sin post.
”Ett brev betyder så mycket”, lyder etiketten på brevlådan. Nu kommer makarna Brodin att behöva åka 2,7 mil för att hämta sin post. FOTO: Privat

Alf och Anette Brodin har bott på föräldragården i Södersel, norr om Örnsköldsvik, i alla sina gifta år. Omkring gården finns numera bara sommarstugor och den enskilda vägen som leder ut till gården är lång. För lång, anser Postnord.

– De ringde och sa att ”nu drar vi in eran post”, berättar 75-åriga Anette Brodin.

Besviken på Postnord

Efter den 17 maj i år ska brevbäraren inte längre köra ut till Södersel, utan Alf och Anettes post lämnas i en låda i samhället Hemling – 2,7 mil bort. Något som SVT Västernorrland tidigare har rapporterat om.

– Vi försöker ta oss till affären i Hemling en dag i veckan och handla, om vi är friska nog. Men det går inte för oss att hämta posten där varje dag, säger Anette Brodin, som är märkbart besviken över Postnords indragning.

Läs också: Trafikverket sätter snöröjningen under lupp

Alla över 80 har rätt att få post

Alf och Anette bor 11,4 kilometer från brevbärarens färdväg. Enligt Post- och telestyrelsens regler behöver Postnord bara dela ut post där det finns två hushåll inom en kilometer, om de ska göra en sådan avstickare från sin färdväg.

Parets räddning hade kunnat vara undantaget att alla över 80 år har rätt att få post. Alf är 83 år gammal, men det är Anettes ålder, 75, som räknas. Makarna har överklagat beslutet till Postnords interna råd.

– Vi har försökt få en överenskommelse om att få posten hem till oss några dagar i veckan, men har inte fått gensvar på det. Jag trodde alla skulle ha rätt att få post, säger Anette Brodin.

Postnord: Behöver effektivisera postgången

Postnord har tidigare konstaterat att möjligheterna för att paret ska få rätt är små.

– När det nu skickas färre brev generellt behöver vi effektivisera hur postgången ser ut på landsbygden. Post- och telestyrelsen tillhandahåller riktlinjer som vi förhåller oss till. Det har bott många fler i deras område förut därav har posten gått dit tidigare, men idag ser det annorlunda ut och vi behöver lägga om resurser utefter hur folk är bosatta, säger Anna Kjellander, presstalesperson på Postnord, till Land.

Det är alltså ett sätt att minska på kostnaderna?

– I slutändan blir det ju så om det skickas mindre post.

Det ökar ju kostnaderna för makarna Brodin, tycker ni inte detta signalerar att möjligheten att bo på landet försvåras?

– Det är tråkigt att Brodins känner sig drabbade, men de har fått flera förslag på lösningar och ärendet pågår fortfarande, säger Anna Kjellander.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen