Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 april 2018

Alice Bah Kuhnke: "Min pappa ställde stenhårda krav på mig"

För kulturminister Alice Bah Kuhnke är barndomsbyn Horda i Småland fortfarande hemma.

Den fria uppväxten där - och pappa Jimis oerhört tuffa krav - har format henne.

 Alice Bah Kuhnke i riksdagen. Trots alla hätska påhopp som följer med jobbet, älskar hon sitt uppdrag som kultur- och demokratiminister
Alice Bah Kuhnke i riksdagen. Trots alla hätska påhopp som följer med jobbet, älskar hon sitt uppdrag som kultur- och demokratiminister FOTO: Patrik ÷sterberg / IBL BildbyrÂ

Byn Horda, 2,5 mil från Värnamo i Småland, har nära 370 invånare. Mataffären är nedlagd och bokbussen stannar till varannan vecka.

Här växte Alice Bah Kuhnke upp och byn är fortfarande det som känns som hemma för henne. Hennes föräldrar och släktingar bor kvar och hon reser hit så ofta hon kan med sin egen familj.

– Till och med mina barn som är födda och uppvuxna i Stockholm tycker att det känns som att komma hem och det säger väl ganska mycket, säger hon och ler.

Fri uppväxt

 Alice Bah Kuhnke provar sin omskrivna Nobelklänning delvis gjord av papper på temat Arktis i design av Bea Szenfeld och Naim Josefi
Alice Bah Kuhnke provar sin omskrivna Nobelklänning delvis gjord av papper på temat Arktis i design av Bea Szenfeld och Naim Josefi FOTO: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Hon beskriver sin barndom som fri och präglad av 1970-talets vänsterideal. Själv var hon mycket engagerad inom både frikyrkan och fotbollen i Horda AIK.

– I skolan stack jag ut länge som det enda svarta barnet i skolan. Det fanns barn som försökte att mobba mig, fortsätter hon.

Samma gäller i dag när hon som kultur- och demokratiminister, precis som många andra politiker, utsätts för hat och hätska kommentarer i sociala medier.

Läs också: Uno Svenningsson: ”Jag har äntligen börjat landa i mig själv”

Pappas hårda krav

Kanske är hon härdad av pappa Jimis hårda krav. Han kommer från det fattiga Gambia och menade att Alice och hennes två syskon som fick växa upp i ett så fint land som Sverige inte hade något att skylla på om de inte lyckades i livet.

– Att säga ”jag kan inte” fanns inte och han var stenhård. Om jag grät över något kunde han fråga: ”Svälter du?” eller ”Har militären tagit dina föräldrar”. ”Nej, då har du inget att gråta över”, berättar hon.

Själv klarade hon kraven och till och med ”triggades” av dem. Men aktar sig för att sätta liknande press på sina egna barn och tycker att de måste få vara just barn.

Läser för barnen

Hon beskriver sig som en kärleksfull mamma som gärna läser eller bakar med sina barn.

– Jag är inte lika mycket för att leka. Tur att min man Johannes älskar det, skrattar Alice.

Han är skådespelare med hela Europa som arbetsfält och hon som minister med ett fulltecknat schema, gör att det ofta är svårt att få ihop vardagen.

– För mig är det viktigt att vara i verkligheten så jag besöker olika orter en till två gånger varje vecka. Man kan inte bara sitta i Stockholm, säger hon.

Började på TV

Hon lämnar ytterst sällan återbud och berättar skrattande om en gång när hon drabbats av diskbråck i ryggen och fick stå upp en hel tågresa.

Alice hade först en tv-karriär som programledare för ”Disneyklubben” (med Eva Röse och Johan Petersson), Söndagsöppet och den egna pratshowen Alice Bah.

Men hon ville göra något annat och tog examen i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Fick tunga uppdrag

Sedan fick hon tunga uppdrag som verksamhetschef på Skandias stiftelse Idéer för livet, som generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt och var en av grundarna av Sektor 3 – tankesmedjan för det civila samhället.

Kanske är det hennes mediebakgrund som gör att hon är regeringens mest aktiva minister på sociala medier med över 37 000 följare på Instagram.

Med i talkshow

Och nyligen var hon med i den lättsamma talkshowen Renées brygga i TV4, där hon måste klara balansen mellan att vara en av landets högsta makthavare och privatperson.

– Jag försökte föra samtal om liv, mat och samhällets utveckling. Och hade många frågor till kulturarbetarna Plura och Petter, som också var med. Det var jättekul och intressant, säger hon.

Läs också: Konsumentminister Per Bolund: ”Jag träffade kungen i loppisskor”

 Alice med sin man, skådespelaren Johannes Kuhnke på Nobelfestesten 2017.
Alice med sin man, skådespelaren Johannes Kuhnke på Nobelfestesten 2017. FOTO: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Tre snabba till Alice

1. Läste att du kan tänka dig att bli språkrör för Miljöpartiet, stämmer det?

-Nej, jag tycker att Isabella Lövin är bäst i den rollen. Men om en kongress om ett antal år vill att jag ska vara det ställer jag upp för partiet.

2. Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Förhoppningsvis något jag än i dag inte känner till vad det var jag tuggade och svalde med god behållning (ha, ha).

3. Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– Till någon omvälvande historisk händelse, som Nyköpings gästabud eller kanske till ett stormöte med Nils Dacke i smålandsskogarna under Dackefejden. Men gärna på behörigt avstånd och något mer ohotat än kvinna, svart…

Har tre döttrar

Namn: Alice Bah Kuhnke.

Aktuell med: Sitt arbete som kultur- och demokratiminister i Sveriges regering och sin medverkan nyligen i Renées brygga i TV4

Ålder: 46 år.

Familj: Gift med skådespelaren Johannes Kuhnke, har tre döttrar i åldrarna 6-14 år.

Bor: I ett hus i Stockholm.

Drömmer om: En medmänsklig samtid och en hållbar framtid.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen