Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 januari

Anna och Michael: "Fjällhotellet blev ett lyckat impulsköp"

Kolåsen

Efter ett impulsbeslut för snart 20 år sedan blev Anna och Michael ägare till Kolåsens Fjällhotell i Jämtland. Sedan dess har de arbetat hårt för att ge det anrika hotellet renässans – med hjälp av Churchill, egna grönsaksodlingar och djur.

 Michael Blyckert och Anna Romare Blyckert nästan impulsköpte det anrika Kolåsens fjällhotell i Jämtland.
Michael Blyckert och Anna Romare Blyckert nästan impulsköpte det anrika Kolåsens fjällhotell i Jämtland.

I en reseannons från 1905 beskrivs Kolåsen som en av Sveriges vackraste platser. Det är svårt att inte hålla med, särskilt en dag som denna när nysnön just har färgat landskapet vitt och solen glittrar i sjön Äcklingen.

På en sydvästsluttning mitt i den lilla byn ligger Kolåsens Fjällhotell, med vidsträckt utsikt över fjällsjöar och Skäckerfjällen i nordvästra Jämtland.

– Det här är världens vackraste plats, säger Anna Romare Blyckert när hon och maken Michael Blyckert tar emot oss.

Förtjust i trakten

 Fjällhotell är fint placerat högst upp på en sydvästsluttning mitt i den lilla byn.
Fjällhotell är fint placerat högst upp på en sydvästsluttning mitt i den lilla byn.

Det storslagna landskapet är en av anledningarna till att paret har blivit kvar i den lilla byn vid vägs ände, drygt åtta mil norr om Järpen, i snart 20 år.

Orsaken till att duon hamnade här beskriver de som ett resultat av ”tillfällig sinnesförvirring”.

Annas pappa hade varit i trakten som ung och blev så förtjust i bygden att han senare köpte ett fritidshus i närbelägna Kall.

 Paret föll för den vidsträckta utsikten över fjällsjöar och Skäckerfjällen.
Paret föll för den vidsträckta utsikten över fjällsjöar och Skäckerfjällen.

Även Anna och Michael tillbringade tid där och när de fick veta att ett gammalt hotell i området var till salu åkte Michael och Annas pappa och tittade på det.

– Det var vårvinter, klarblå himmel och glaserade fjäll, minns Michael. Jag blev helt hänförd och ringde hem till Anna och berättade hur fantastiskt det var. Hon sa ”Vi kör!”, utan att ha sett det.

Paret slog till, trots att de inte hade någon erfarenhet av hotelldrift eller haft tid att inspektera anläggningen.

Läs också: Dan och Kerstin gör succé med pizza och kallbad i Tavelsjö

Mycket jobb

 Det egenodlade som inte går åt direkt, blir till marmelad, chutney, surkål och andra inläggningar.chutney och inläggningar.
Det egenodlade som inte går åt direkt, blir till marmelad, chutney, surkål och andra inläggningar.chutney och inläggningar.

Anna och Michael bodde i Stockholm med sina barn Julia och Axel, som då var 9 och 6 år.

Michael jobbade som kock och Anna som lärare. Planen var att familjen skulle bo kvar i Stockholm och driva hotellet på distans, precis som de tidigare ägarna.

Men paret insåg snabbt att det var betydligt mer jobb än förväntat, inte minst eftersom hotellet var i sämre skick än de trott.

 Sällskapsrummet pryds av älghorn och en uppstoppad ripa, plus oljemålningar med Kolåsenmotiv.
Sällskapsrummet pryds av älghorn och en uppstoppad ripa, plus oljemålningar med Kolåsenmotiv.

Familjen bestämde sig därför för att flytta upp för att rädda det anrika hotellet – och sätta Kolåsen på kartan igen. Anna jobbade vidare som lärare i Kall några år för att få satsningen att gå runt.

För att få pengar till renoveringar arrangerade paret pubkvällar som snabbt blev väldigt populära. Hotellet lockade också många skoterturister.

Retroinredning

 Den gamla inredningen från 1970-talet är kvar i sällskapsrummet med orangebruna fåtöljer och gardiner.
Den gamla inredningen från 1970-talet är kvar i sällskapsrummet med orangebruna fåtöljer och gardiner.

Men Anna och Michael insåg tidigt att de vill fokusera på en annan typ av turism, inriktad på natur, avskildhet, lokal mat och genuinitet.

– Vi brukar säga att enkelheten är vår storhet, säger Anna, samtidigt som hon och Michael dukar fram kaffe och nybakad äppelpaj i det retromysiga sällskapsrummet.

På väggarna hänger oljemålningar med Kolåsenmotiv jämte älghorn och en uppstoppad ripa, medan matsalen intill är prydd med 1970-talslampor i orange och dito gardiner.

 Kungarummet är prytt med guldkronor.
Kungarummet är prytt med guldkronor.

Paret har bevarat mycket av den tidigare inredningen, som är från 1960- och 70-talen, eftersom de har velat behålla den genuina hotellkänslan.

– Vi har hittat mycket i förråden som vi har tagit fram och börjat använda, säger Anna.

Lång historia

 Fjällhotellet är fullt av minnen och foton från dess långa historia. Redan 1883 invigdes ett hotell i Kolåsen, men det nuvarande byggdes 1934.
Fjällhotellet är fullt av minnen och foton från dess långa historia. Redan 1883 invigdes ett hotell i Kolåsen, men det nuvarande byggdes 1934.

Turismen i Kolåsen har en lång historia. Redan 1883 invigdes ett hotell i Kolåsen, men det nuvarande byggdes 1934.

Under glansdagarna var Kolåsen ett av Sveriges flottaste hotell och bland de famösa gästerna fanns kungligheter som Oscar II och Gustav VI Adolf.

Dessutom sägs Winston Churchill ha besökt Kolåsen i slutet av 1800-talet.

När paret Blyckert bestämde sig för att renovera de tio hotellrummen en trappa upp efter olika teman var det därför självklart att skapa ett Churchillrum.

Churchill-tema

 Winston Churchill sägs ha besökt hotellet och har fått ett rum uppkallat efter sig. Det är pampigt inrett med kristallkrona och vinröd medaljongtapet.
Winston Churchill sägs ha besökt hotellet och har fått ett rum uppkallat efter sig. Det är pampigt inrett med kristallkrona och vinröd medaljongtapet.

Här får gästerna somna omgivna av kristallkrona och vinröd medaljongtapet.

Lite längre bort i korridoren ligger Kungarummet, som har både väggur och kranar i guld, Skidrummet, Jaktrummet och Fiskerummet.

Vid sidan av naturen och de historiska miljöerna är maten en av Kolåsens stora gästmagneter.

Michael jobbade tidigare som kock på flera välrenommerade restauranger och har givit restaurangen ett ordentligt lyft, bland annat tack vare egen djurhållning.

 Fjällturer. Med skoter eller fyhjuling körs gäster i en vagn på utflykter till närbelägna Skäckerfjällen.
Fjällturer. Med skoter eller fyhjuling körs gäster i en vagn på utflykter till närbelägna Skäckerfjällen.

– Vi vill veta att köttet vi serverar kommer från djur som har haft det bra och när vi kom hit var det svårt att få tag på svenskt kött, därför bestämde vi oss tidigt för att skaffa egna djur. De har också hjälpt oss att hålla landskapet öppet.

De tog upp sina hästar från Stockholm och skaffade får, köttkor, grisar och höns. Byggde om soprummet till ett mognadsrum och började göra egna korvar, skinkor och pastejer.

På senare år har det ambitiösa arbetet dock tagit ut sin rätt och paret har därför minskat djurbeståndet. I fjol slaktade de sina sista Linderödssvin.

Läs också: Systrarna Gunnarstedt driver familjens skidanläggning i norrbottniska Kåbdalis

Har fåren kvar

 Michael och Anna med några av familjens Gotlandsfår. De skaffade egna djur för att få lokalt kött till hotellet, tidigare även köttkor, grisar men nu bara får.
Michael och Anna med några av familjens Gotlandsfår. De skaffade egna djur för att få lokalt kött till hotellet, tidigare även köttkor, grisar men nu bara får.

Fåren har de dock haft svårt att göra sig av med – i hagarna utanför hotellet möts vi av 13 Gotlandsfår.

– Vi skickade tio till slakt i går, det är lika jobbigt varje gång, säger Anna.

Med färre djur att ta hand om har Anna och Michael fått mer tid till att odla. Trots det nordliga och vindutsatta läget i zon 8 har duon lyckats skapa en rikgivande frilandsodling med rotsaker, örter, sallat, flera olika sorters kål och bär.

Några meter därifrån står ett växthus som prunkar av tomater, gurkor och zucchini sommartid.

 Nu vilar växthuset inför sommarsäsongen då paret odlar grönsaker till hotellets restaurang.
Nu vilar växthuset inför sommarsäsongen då paret odlar grönsaker till hotellets restaurang.

Dessutom odlar paret flera olika blommor, bland annat ringblommor och krasse till restaurangen, och lin – som en hommage till äldre tiders linodling i Kolåsen.

– Fram till mitten av 1900-talet fanns det tre, fyra brukande gårdar här i Kolåsen, berättar Anna. Det blir väldigt sällan tjäle här och det gör det tacksamt att odla.

Av de grödor som inte går åt vid skörd gör paret marmelad, chutney, surkål och andra inläggningar. Det isolerade läget har lärt Anna och Michael mycket om självhushållning.

– Jag har en låda i verkstaden med bra att ha-prylar som har räddat mig många gånger, säger Michael.

Nöjda med livsvalet

 Michael och Anna är glada över det livsval de gjorde när de köpte fjällhotellet.
Michael och Anna är glada över det livsval de gjorde när de köpte fjällhotellet.

Och i dag, snart 20 år efter det där impulsköpet, kan paret konstatera att de lyckades väcka liv i det slumrande fjällhotellet, något som många dömde ut som omöjligt.

– Det har varit otroligt tufft och vi har ångrat oss många gånger, men det har ändå varit värt det, säger Michael.

– När vi kom hit och insåg vad vi hade gett oss in på tvivlade vi på om vi skulle klara det, säger Anna. Men vi säger som Churchill: Det omöjliga är inte omöjligt. Det tar bara lite längre tid.

Kock och lärare

Namn: Anna Romare Blyckert och Michael Blyckert

Gör: Driver Kolåsens Fjällhotell, Michael är kock i grunden och Anna lärare.

Ålder: 59 och 58 år.

Bor: Kolåsen i Jämtland.

Familj: Barnen Julia och Axel.

Läs mer: kolasen.se, @kolasenfjallhotell

Så fixade vi företaget

Finansiering: Lån från banken och två privatpersoner.

Omsättning: Cirka 3 miljoner kronor.

Marknadsföring: ”Mun till mun-metoden” och sociala medier.

Antal anställda: Under vintersäsong 1-2 och sommarsäsong 4-8.

Största misstaget under starten? Att ha öppet året om i stället för att ha säsongsöppet.

Vad gick bättre än ni trodde? Att följa sitt hjärta och sälja det vi själva tror på.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen