Bondens andel av din matpeng minskar
För varje krona som du handlar mat sker en fördelning till olika led och aktörer. LRF:s rapport Matkronan visar att bondens andel har nära halverats på 20 år.
Hela 37 procent av alla pengar som läggs på mat i svenska butiker går till import. Handlaren får 32 procent av intäkterna och industrin får 11 procent.
Det visar LRF:s rapport Matkronan som har undersökt hur försäljningsvärdet på livsmedel fördelades under fjolåret. Resultatet visar att bondens andel har nära halverats på 20 år. Från att ha fått 17 procent av intäkterna får bonden numera bara 9 procent.
Läs också: Här är landsbygdskonton du måste följa på Instagram
Importen får mest pengar
Importen får alltså störst andel av den svenska konsumentens matpeng. Till import räknas såväl utländska råvaror som har förädlas av den svenska livsmedelsindustrin, som redan färdiga utländska produkter.
Samtidigt går 11 procent av matpengen till staten i form av moms.
Bonden vinner på svensk mat
Om du däremot gör medvetna val och handlar svenskt förändras fördelningen. Av livsmedelsintäkterna på svenska råvaror går hela 39 procent till bonden. LRF uppmanar därför konsumenter till att köpa svenskt.
– Välj svenska råvaror om du vill bidra till ökad självförsörjning, svenska bönders arbete och klimatet, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i en kommentar till rapporten.
Läs också: Stötta svenska bönder – ät svenskt i jul
Så mycket får bonden för den svenska maten
Ju mer förädlad en vara är, desto mer pengar går till industrin. Så här mycket får bonden i snitt för svenska livsmedel:Potatis, 48 procentNötkött, 40 procentÄgg, 40 procentÄgg, 39 procentGriskött, 24 procentKyckling, 14 procentBröd, 9 procent
Källa:Matkronan, LRF, Land Lantbruk