Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juli 2018

Dataspelet Minecraft översätts till älvdalska

Datajätten Microsoft har godkänt att det världskända dataspelet Minecraft ska översättas till minoritetsspråket älvdalska, som talas i Älvdalen i norra Dalarna.

 Nu ska dataspelet Minecraft översättas till älvdalska.
Nu ska dataspelet Minecraft översättas till älvdalska. FOTO: IBL

Det är Emilia Stjernfelt från Älvdalen och hennes man, amerikanen Christopher Pennington, som ansökt om tillstånd att få översätta alla texter i Minecraft – ett spel utvecklat av svenska Markus Persson och som spelas av både barn och vuxna över nästan hela världen.

– Nu har jag fått tillstånd från Microsoft att översätta dataspelet till älvdalska, det hotade språk som talas i Älvdalen, säger Christopher Pennington.

Barnen ska lära sig älvdalska

Christopher Pennington mötte sin blivande fru Emilia och älvdalskan då han bodde i USA och var en inbiten Minecraftspelare.

Läs också: Unik satsning: De lär sig svenska i mejeriet

 Emilia Stjernfeldt och Christopher Pennington har nu fått godkänt från Microsoft att översätta dataspelet Minecraft till älvdalska.
Emilia Stjernfeldt och Christopher Pennington har nu fått godkänt från Microsoft att översätta dataspelet Minecraft till älvdalska. FOTO: Björn Rehnström

– När översättningen är klar så kan vem som helst i hela världen spela Minecraft på älvdalska. Det här är ett väldigt stort steg mot att barnen ska kunna använda spelet för att lära sig älvdalska, säger Christopher Pennington.

I ett inlägg på Facebook söker han nu personer som kan hjälpa till med översättningen av de 16 000 rader med text som det handlar om. Flera personer har redan anmält sig som översättare.

Unikt tillfälle att nå världen

Knaiv Emil Eriksson är ordförande i Ulum Dalska, en förening för älvdalskans bevarande, och är oerhört glad över nyheten.

– Det är ett unikt tillfälle att nå ut till hela världen, men också ett guldläge för våra yngre älvdalingar att kunna lära sig älvdalska genom att spela Minecraft. Jag hoppas att Älvdalens befolkning vill hjälpa till med detta, säger han.

Läs också: Orden som snart bara finns på museum

Fäbodar i Minecraft

När översättningen är klar kommer Christopher Pennington och Emilia Stjernfelt att börja bygga upp ett Älvdalen med byggnader och fäbodar och allt i Minecraft.

Microsoft Sveriges kommunikationschef Johanna Snickars, tycker att det är mycket positivt att människor tar initiativet att försöka bevara och popularisera mindre språk genom Minecraft.

– Spelet används redan inom skola och utbildning då skolelever exempelvis lär sig grunderna i kodning. Att Minecraft också används för språkutveckling och allmänbildning är något vi stöttar, säger hon.

Läs också: Ditt förnamn avslöjar vem du är

Fotnot: Den som vill hjälpa till med översättningen kan gå in på https://crowdin.com/project/minecraft

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen