Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 mars 2017

Fantastisk fakta – 10 minnesvärda Vasaloppssegrar!

Genom åren har världens största längdskidtävling haft många välförtjänta vinnare. Här är 10 stycken Vasaloppsvinnare som vi minns extra mycket!

1. Första segraren

Premiären av Vasaloppet skedde 1922 och 119 åkare kom till start. Snabbast i spåret var 22-årige Ernst Alm från IFK Norsjö i Västerbotten. När Alm kom i mål efter 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder lagerkransades han av kranskullan Therese Eliasson från Mora.

2. Första kvinnliga segraren

1923 gick Margit Nordin från Grängesberg till historien som den första kvinnan som genomförde loppet, men kort därefter beslöts att loppet inte längre var öppet för kvinnor. Först 1997 inrättades en damklass och den första officiella damsegrarinnan blev Sofia Lind från Roslags-Länna med tiden 5.06:35.

3. Snabbaste segraren

Ingen har åkt Vasaloppet lika snabbt som Peter Göransson, Åsarna IK. 1998 fick han segertiden 3.38:57. Men det var nära att rekordmannen blivit en annan. IFK Moras Steffan Larsson ledde loppet till en meter för mållinjen…

4. Största segermarginalen

Nils "Mora-Nisse" Karlsson vinner Vasaloppet 1943. Foto: IBL Bildbyrå.
Nils ”Mora-Nisse” Karlsson vinner Vasaloppet 1943. Foto: IBL Bildbyrå.

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson vann Vasaloppet nio gånger, vilket än i dag står som rekord. 1950 var han i extra mycket i högform och akterseglade med eftertryck de övriga i startfältet. Till slut var ”Mora-Nisses” hela 21 minuter företvåan, Martin Karlsson från Hofors. Ingen annan deltagare har varit i närheten av att vinna tävlingen med sådan marginal.

5. Kallaste segraren

Vid starten i Berga by utanför Sälen var det nästan 30 minusgrader och under dagen steg inte temperaturen nämnvärt. Vasaloppet 1987 var en extra tuff utmaning. Med isklumpar i ögonbrynen kom Anders Larsson från Bondsjöhöjdens IK först i mål med segertiden 4.20:20.

6. Dubbelseger

dubbelseger-i-vasaloppet
Foto: Wiki Commons

1988 åkte bröderna Anders och Örjan Blomquist tillsammans över mållinjen med kranskullan Karin Värnlund på sina axlar. För första gången tillät tävlingsjuryn en delad seger. 1928 åkte Sven ”Uttern” Utterström och Per-Erik ”Särna” Hedlund samtidigt över linjen, och likaså klubbkamraterna ”Mora-Nisse” Karlsson och Anders Törnkvist 1947. Men eftersom det då bara var tillåtet med en segrare, tilldömdes ”Särna” och ”Mora-Nisse” som vinnare mot sin vilja.

7. Första utländska segraren

1954 blev Pekka Kuvaja från Finland den första ickesvenska segraren. Kuvaja var egentligen skidorienterare och tillhörde inte de bästa finska skidåkarna. Men hans teknik och uthållighet passade perfekt och segermarginalen blev ovanligt stor, 10 minuter.

8. Första diskade segraren

Fransmannen Jean-Paul Pierrat vann Vasaloppet 1982 men satte segerjublet i halsgropen. Tävlingsjuryn diskade honom nämligen eftersom han otillåtet hade bytt skidor längs vägen. I stället gick tvåan Lasse Frykberg från IFK Mora till historien som rättmätig vinnare.

9. Mest stakande segraren

1979 åkte Ola Hassis från Orsa med bara lite fästvalla på skidorna – hans taktik var att ha bra glid under fötterna och förlita sig på sina starka armar och en välutvecklad stakningsteknik. Det gick alldeles utmärkt. Hassis kom i mål på den då nya rekordtiden 4.05:58 efter att de finländska åkarna Sitonen och Kousku fått ge sig på upploppet.

10. Tystaste segraren

För 41 år sedan fick Vasaloppet en förhållandevis moloken segrare. 1975 vann Östtysklands Gert-Dietmar Klause det klassiska loppet, men ställde inte till med några större glädjescener för det. Klause, som hela tiden bevakades av östtysk säkerhetspolis, gav bara några korthuggna kommentarer till segern.

Källa: Vasaloppet

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen