Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni 2019

Fengersfors ska bli Den nya bruksorten

Fengersfors.

Konstföreningen Not quite har satt Fengersfors i Dalsland på kartan. Nu vill de göra det gamla bruket till navet i en hållbar framtid för byns 540 invånare – genom att kombinera kultur med företagande och lokal demokrati.

 – Vi tror att det finns en jättestor samhällsnytta och ekonomisk möjlighet i det här med Fengersfors som Den nya bruksorten, säger Marcus Haraldsson, en av fem verksamhetsledare på Not quite.
– Vi tror att det finns en jättestor samhällsnytta och ekonomisk möjlighet i det här med Fengersfors som Den nya bruksorten, säger Marcus Haraldsson, en av fem verksamhetsledare på Not quite. FOTO: Abigail Sykes

Det är en solig vårsöndag när Land besöker Fengersfors bruk och inte mycket rör sig på området. Men när utställningarna har öppet mellan maj och september är detta Dalslands tredje största besöksmål.

Därför kunde det ha betraktats som ett problem när de privata ägarna för ett par år sedan beslöt sig för att sälja bruket, där 20 av konstnärerna i Not quite har sina ateljéer och verkstäder. Men istället såg Not quite en möjlighet att involvera och utveckla hela bygden.

Avgörande för byns framtid

Sedan dess har invånare och intressenter som regionen, kommunen, Dalslands turism och Stenebyskolan deltagit i en rad workshoppar och samtal om brukets ägarskap och framtid under parollen ”Den nya bruksorten”.

Elsa Dahlstrand, ordförande i Fengersfors byalag, säger att bruket är avgörande för byns framtid.

– Det är positivt att hela bygden och samhället är involverade. Jag hoppas att det blir ett ägarskap som fortsätter att utveckla både bruket och samhället, så att det flyttar hit fler och det blir ännu mer av ett turistmål, säger hon.

Läs mer på Den nya bruksortens sajt

Mål att köpa bruket

Samtalen har landat i att Fengersfors bruk ska ägas av ett aktiebolag med begränsad vinstutdelning. Det blir ett bolag med fokus på brukets drift, ekonomi och ekologiska hållbarhet, som samägs av Not quite, Åmåls kommun, företag och privatpersoner.

Målet är att kunna bilda bolaget i höst och köpa bruket före årsskiftet. Då kan utvecklingen av platsen komma igång. Dialogen med bygden har nämligen lett till massor av idéer, från en ekoby till ett forskningscenter för hållbarhet, konsumtion, ekologi och samhälle på landsbygden.

Finns en framtidstro

Arbetet med ”Den nya bruksorten” har också lett till en ny historieskrivning om byn, menar Marcus Haraldsson, en av fem verksamhetsledare på Not quite. Enligt honom pratar många både i städer och i landsbygder som att orterna och byarna vore dödsdömda.

– Vi tror att det finns en framtid för Fengersfors och många andra ställen. Från en viss bitterhet, trötthet och fokus på att hitta små fel upplever jag nu att det finns en entusiasm och en mycket mer konstruktiv ton – hur kan vi lösa det här? Det tror jag är det viktigaste, att vi gemensamt försöker tro på en annan framtid.

Läs också: 9 udda utflyktsmål i Sommarsverige

Företag och föreningar i Fengersfors

Fengersfors (Fröskog socken) har 538 invånare och 108 företag, enligt SCB 2016.

Här finns skola, förskola, lanthandel, bageri, flera bed & breakfasts, badplats och Not quite kulturcenter samt 17 ideella föreningar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen