Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 februari 2020

Fler och fler lämnar Stockholm

Fler och fler flyttar från Stockholm. Det visar den senaste statistiken från SCB som berättar att trenden med inflyttningar till Stockholm har brutits – nu har trenden vänt.

 Ny statistik från SCB visar att trenden med inflyttningar till Stockholm har brutits.
Ny statistik från SCB visar att trenden med inflyttningar till Stockholm har brutits. FOTO: mostphotos

Länge har det varit en sanning att inflyttningen till Stockholm har varit massiv. Men när Statistiska Centralbyrån sammanställt flyttströmmarna för 2019 så visar det sig att utflyttningen från Stockholm är större än på mycket länge, det är första gången på 15 år som Stockholms län har ett negativt ”flyttnetto”.

– Det vi har sett de senaste åren är att inflyttningen till Stockholms län har ökat i lägre utsträckning än utflyttningen, men under 2018 minskade inflyttningarna samtidigt som utflyttningarna fortsatte öka, säger Tomas Johansson på SCB till SVT.

Men vart flyttar man då? Ja, det är olika men många väljer att flytta ”hem” igen.

– Hälften av dem som lämnar länet i förskoleåldern, som är födda i Stockholm, flyttar till föräldrarnas födelselän. Man flyttar till sitt sociala nätverk när barnen börjar förskola eller skola, säger Tomas Johansson till SVT.

Enligt Matz Dahlberg, som är professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, så är bostadsmarknaden i Stockholm ett skäl till trendbrottet.

– När man börjar få större familj är det svårt att få tag på stora boenden, det är både dyrt och finns få. Vi har en situation där äldre sitter kvar i stora bostäder när barnen flyttat. Ett alternativ är väl att man söker sig till kranskommunerna och hittar större bostäder där, om man dessutom är beredd att pendla, säger Dahlberg till SVT.

Läs också: Han valde livet på ön före livet i stan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen