Foderbrist: Så fodrar du hästen säkert i vinter
Räcker fodret till hästen? Vad innehåller det och kan det göra hästen sjuk? Här ger experterna svar på frågorna.
Oavsett vad du har fått tag på för foder i år så går det säkert att hitta lämpligt foder att komplettera med om det behövs. Det mesta går att lösa på ett bra sätt, både för din häst och din plånbok.
Enligt oberoende foderrådgivaren Eva Dahlström är grovfodret det allra viktigaste.
Grovfodret (bete, hö, hösilage, ensilage och halm) är det som foderstaten ska grunda sig på.
Måste få tugga
Minimigivan är 1 kilo torrsubstans (ts) per 100 kilo kroppsvikt.
– Optimalt vore om hästarna kunde gå på fri tillgång. Bortsett ifrån årets foderbrist, som kanske inte möjliggör detta, så är det även vissa individer som inte klarar av att gå på fri tillgång. De blir alldeles för feta vilket kan leda till en rad olika sjukdomar, säger Eva Dahlström.
Hästar som inte klarar fri tillgång bör då ligga på 1,5-2 kilo torrsubstans per 100 kilo kroppsvikt.
Anledningen till att hästarna ska få i sig så mycket grovfoder är att en häst i fritt tillstånd ägnar sig åt fodersök i 14-18 timmar per dygn.
Läs också: Brandsäkra stallet – så kan du minska riskerna
En häst behöver också tugga mycket. Längsta frivilliga uppehållet från att tugga är cirka 3,5 timmar. Får hästen för lite grovfoder som dessutom är dåligt fördelat under dygnet så är risken stor att hästen får kolik, magsår eller någon annan sjukdom.
Ger vi hästen 1 kg/ts grovfoder så tuggar den cirka 3 200 gånger medan om du ger hästen 1 kg kraftfoder så blir det bara cirka 1 800 tuggor.
– Forskarna tror att det är själva tuggandet och sväljandet som bidrar till mättnadskänslan. I och med det så ser man vikten av att ha en grovfoderbaserad foderstat, förklarar Eva Dahlström.
Analys krävs
För att få koll på fodrets kvalitet rekommenderar Eva Dahlström att man skickar foder på analys. I år är det viktigare än någonsin.
– Du kan inte se vad du har för värde i fodret med blotta ögat, utan du måste analysera det. Det kan dessutom vara väl investerade pengar då vi har sett att många foderanalyser i år ligger på höga värden, vilket innebär att man inte behöver ge lika mycket av dem utan att man kan dryga ut med till exempel halm. I de fall där analysvärdena är låga så är det viktigt att man får reda på vad man behöver komplettera med, innan det börjar visa sig som en brist hos hästen, säger Dahlström.
När fodret väl är på plats, inspektera det noga för att se att det är bra.
– Titta, lukta. Är det storbalar, rulla om möjligt upp hela balen helt så att du får en bra överblick.
Så vet du om fodret är bra
Analys och hur den tolkas: För att få fodret analyserat kan du skicka prov till Agrilab www.agrilab.se, eller till Eurofins www.eurofins.se. Önskvärd kvot mellan protein och energi bör ligga på 5-6 (högre till unghästar och digivande ston). Om den inte hamnar där så är det bättre att den är för hög, än för låg.
Vid en för hög kvot kan man ersätta en del av höet med halm. Är kvoten däremot för låg så blir det svårare att få upp proteinvärdet till en bra nivå utan att energivärdet blir alldeles för högt. Alternativ till proteinrika foder är lucern, soja och proteinkoncentrat. Hästar klarar av ett överskott av protein, men inte ett underskott under en längre tid.
Vitaminer och mineraler är också viktiga, med en analys så får du reda på vilka eventuella tillskott du behöver ge. E-vitamin är särskilt viktigt för hästar i träning.
Den önskvärda kvoten mellan Ca/P ligger på 1,5 – 1,9 (viktigt att den inte kommer under 1,1).
Hjälp att räkna rätt: För att räkna ut en balanserad foderstat kan du gå in på www.hastsverige.se, där hittar du ett gratisprogram som du kan använda dig av. Vill du ha hjälp med att räkna ut foderstaten kan du kontakta en foderrådgivare, Eva hittar du på www.foderrad.se.
Kontrollera grovfodrets hygien: Små begränsade mögelprickar/rosor kan tas bort. Är det storbalar, rulla om möjligt upp hela balen så att du får en bra överblick.
Hö på storbal har generellt sämsta hygieniska kvalitén. Luktar hela balen konstigt – släng hela. Hittar ni rester av döda djur – släng hela. Se extra noggrant över fodret om flera hästar i stallet drabbas av kolik eller diarré.
Alternativ om grovfodret inte räcker
Har du brist på grovfoder?
Bra fiberrika alternativ att dryga ut hö/hösilage givorna med är halm, betfor och lucern.
Det man ska vara uppmärksam på när det gäller halm är att den naturligtvis ska vara av bra hygienisk kvalité. Är halmen från en vallinsådd så kan den hålla ett högre näringsvärde men det är viktigt att den är tillräckligt torr så att det inte blir någon mögeltillväxt i den.
Har man svårt att få tag på hö/hösilage så kan importerat grovfoder vara ett bra alternativ. Importerade foder verkar överlag ha höga analysvärden, så det gäller att vara uppmärksam så att man får en balanserad foderstat. Det är även viktigt att man håller koll på om det dyker upp några konstiga växter eller döda djurrester.
Letar du eller vill du sälja foder kan du gå in på Foderhjalpen 2018 på Facebook eller www.proteintipset.se
Läs också: Se upp! Så vet du om hästen har fått kolik
Goda råd för att undvika förgiftning
Oron över att årets foder ska innehålla sådant som är rent olämpligt har gjort att SVA har fått många frågor som gäller förgiftningar. För att få några bra tips och råd på vad man ska tänka på kontaktade vi även tf statsveterinär Gittan Gröndahl.
Är risken för förgiftningar större i år?
– De flesta som håller på med foder i Sverige är duktiga och har rätt bra koll. Hur det är med foder från utlandet har jag svårt att uttala mig om. Det bästa man kan göra är att vara uppmärksam på det foder som man ger till hästarna.
Stöter man på någon växt som man inte känner igen är det bra att kolla upp den på till exempel SVA:s hemsida där giftiga växter från A-Ö finns med.
– Insjuknar någon häst så spara foderrester som du kan visa till veterinären, då kan det vara lättare och gå snabbare att avgöra vad det är, säger Gittan Gröndahl.
Vad gäller för ensilerat foder?
– Det är viktigt att det inte har kommit in jord, gödsel eller döda djurdelar i balen, då ökar risken för att hästen ska drabbas av botulism. Att vaccinera hästen mot botulism är en väldigt bra livförsäkring eftersom de drabbade hästarna oftast dör, avslutar Gittan.
Fakta om botulism
Botulism är en dödlig förgiftning som kan drabba både däggdjur och fåglar. Hästar är extremt känsliga för giftet botulin, som produceras av bakterier i syrefri miljö. Ytterst små mängder behövs för att hästar ska utveckla sjukdomssymtom och dö.
De vanligaste symtomen vid botulism hos häst är:
• Svårigheter att svälja foder och vatten
• Saliv rinner ofta ur munnen
• Slapphet, nedsatt muskelspänning i tunga, läppar, svans
• Hängande ögonlock och förstorade pupiller
• Svårigheter att hålla upp huvudet kan förekomma
• Svårigheter att gå
• Svaghet och darrningar i muskulaturen
• Nedsatt pupillreflex, förstoppning, kolik och utspänd urinblåsa kan uppträda.
Muskelförsvagningen blir värre allt eftersom. Känseln är opåverkad. Hästen kan i slutskedet inte resa sig och dör av andningsförlamning eller cirkulationssvikt inom 48 till 72 timmar.
Om hästen fått i sig en icke dödlig dos av toxinet kan den utveckla mindre grava symtom än det som beskrivs ovan.
Källa: SVA
Läs också: Ekollon och fruset gräs kan göra hästen sjuk
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.