Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 juli 2020

Anna och Robert driver självhushåll på Gessi fäbod

Killingar, kor, kalvar, ardennerhästar, höns och grisar. Det är djuren som präglar livet på Gessi fäbod. Men betet på tallheden är magert och tillvaron kan vara tuff – för både människor och djur.

 Gessibodarna hade legat bortglömda sedan 1970-talet när Anna och Robert hittade dit.
Gessibodarna hade legat bortglömda sedan 1970-talet när Anna och Robert hittade dit. FOTO: Stephane Lombard

Vallen ligger 600 meter över havet och närheten till fjällen bjuder ofta på kalla vindar och småregn. Gessi fäbodar i Älvdalen kan vara en tuff miljö för folk och fä.

Men ändå är det ett paradis, tycker Anna och Robert Axelsson som lever här tillsammans med sina älskade djur.

– Vår äldsta ko som kalvat i år är 16 år, men hon går mer med som pensionär än som mjölkko, säger Anna.

De fjällnära korna är ofta mindre än fjällkon och specialiserade på näringsfattigare kost som det karga betet på tallhedmarkerna.

 Anna och Roberts kor är nyligen buförda, alltså flyttade, 3,5 mil från parets gård Tennänget utanför Mångsbodarna.
Anna och Roberts kor är nyligen buförda, alltså flyttade, 3,5 mil från parets gård Tennänget utanför Mångsbodarna. FOTO: Stephane Lombard

Bortglömda sedan 1970-talet

Förutom de vackra korna finns här en flock getter med killingar, ardennerhästar, kalvar, höns och ett par grisar. Dessutom flera hundar, jakt är ett stort gemensamt intresse för paret.

 Getterna mjölkas varje dag och av mjölken görs ost och mese.
Getterna mjölkas varje dag och av mjölken görs ost och mese. FOTO: Stephane Lombard

För tio år sedan, efter att ha brukat den närbelägna fäboden i Floj, kom Anna och Robert till Gessibodarna som hade legat bortglömda sedan 1970-talet.

– Det var mycket jobb de första säsongerna, vi bjöd in kompisar som fick hjälpa till, berättar Anna.

 Här lever Anna, Robert och två ungdomar ett enkel småbrukarliv.
Här lever Anna, Robert och två ungdomar ett enkel småbrukarliv. FOTO: Stephane Lombard

Sommaren tid för förädling

I dag lever Anna och Robert tillsammans med två ungdomar, 16 och 20 år, ett enkelt småbrukarliv med arbetsintensiva somrar på fäboden. Kor och getter ska mjölkas och mjölken ska tas till vara och bli till smör, messmör, långfil och numer även yoghurt. Det mesta säljs till kaféer.

 En nyhet på Gessi är den handdrivna tvättmaskinen.
En nyhet på Gessi är den handdrivna tvättmaskinen. FOTO: Stephane Lombard

Paret koncentrerar mjölkproduktion och förädling till sommar och höst. Efter jul är det fokus på skogsarbete. Anna har även ett deltidsjobb som personlig assistent.

Läs också: 91-åriga Magda: ”Jag minns somrarna på fäboden med glädje”

Kunskap från förr

Robert har haft fäbodlivet starkt närvarande i sin familj. Hans mor växte upp på Gröveldalsvallen, norr om Idre, med kor och getter. Det är hon och Roberts mormor Olaug som lärt paret att göra getost, getmese och även norsk brunost eftersom Olaug var bördig från Norge.

 Robert Axelsson kommer från en fäbodsläkt och är van att leva ett liv som bygger på självhushåll.
Robert Axelsson kommer från en fäbodsläkt och är van att leva ett liv som bygger på självhushåll. FOTO: Stephane Lombard

Småbruken har försvunnit

Anna gick naturbruksgymnasiet i Rättvik, men redan som femtonåring for hon runt på sin moped i bygden och mjölkade kor. Då, i början på 1990-talet, fanns det en hel del småjordbruk kvar. Nu finns bara ett fåtal mjölkgårdar.

Det som driver Anna och Robert i dag är jakten, naturen och djuren.

– Vi älskar att köra häst och vi använder hästarna till det mesta, när vi hugger och kör fram virke och ved ur skogen, i jordbruket och på långturer till Rörosmarknaden.

 De urstarka ardennerhästarna används nästan dagligen i arbetet.
De urstarka ardennerhästarna används nästan dagligen i arbetet. FOTO: Stephane Lombard

Lite av eremiter

Gessi fäbod som i allra högsta grad är levande bygger på självhushåll. Platsen är visserligen öppen för besökare men ingen marknadsföring görs och en hel del produkter tillverkas enbart till det egna hushållet.

– Vi är lite av eremiter, säger Anna och skrattar.

 Platsen är öppen för besökare men en hel del av produkterna tillverkas för det egna hushållet.
Platsen är öppen för besökare men en hel del av produkterna tillverkas för det egna hushållet. FOTO: Stephane Lombard

Drömmer om nya projekt

Anna och Roberts kärlek till djuren och naturen vävs ihop med respekt för hantverket och traditionerna. De vet hur man tar tillvara på naturens resurser och försörjer sig själva.

Men Anna har en dröm för framtiden.

– Jag vill ha ungdomsverksamhet här, för att stärka barn som behöver extra stöd. Vi är redan nu fosterfamilj, säger hon.

En annan dröm paret har är att finna en vår- och höstfäbod att nyttja i maj och september och på så vis förlänga betessäsongen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen