Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 oktober 2017

Glesbygd, landsbygd eller gles landsbygd – var bor du egentligen?

Benämningarna är många för hur vi bor i vårt avlånga land. En sak är klar – det är svårt att veta exakt "var" vi bor.

FOTO: James Brey

Enligt internets egna uppslagsverk Wikipedia är definitionen av ordet glesbygd en fråga om befolkningsstatistik. Glesbygd bor du i om du inte bor en tätort. Men enligt andra bestämmelser kan du även bo i en glesbygd där mindre tätorter ingår.

Glasklart, eller hur?

Oklart med bilresa…

Självklart finns det en myndighet i Sverige som har koll på vad en glesbygd egentligen är. Tidigare hette den Glesbygdsverket och de menade att du bor i en glesbygd om det tar mer än 45 minuters bilresa till en tätort med över 3000 invånare.

Hur långt det faktiskt var fanns det inget direkt svar på. Det kunde förstås bero på hur vägunderlaget var…

Läs också: Regeringens förslag framtidens landsbygd

Saknas definition

Men i dag då? Myndigheten har blivit två: Tillväxtverket och Tillväxtanalys. På Tillväxtanalys arbetar Jan Cedervärn som avdelningschef.

– Det finns ingen definition av glesbygd idag. Istället använder vi olika kommuntyper.

Läs också: Landsbygden är hetare än någonsin!

Det är tre kommuntyper (se nedan) som tar hänsyn till befolkningsmängd med hänsyn till rurala områden.

Landsbygd är inte stad!

Och landsbygd då? Det kan te sig självklart om du bor på landsbygden eller inte. Där tar vi Jordbruksverket till hjälp. De har fyra områdestyper (se nedan) för Sverige där landsbygd definieras som det som inte är stad eller storstad. Men landsbygd är också ett område där det bort minst fem invånare per kvadratkilometer.

Oklart om du har fyra barn

Jordbruksverket har också en typ av glesbygd som kallas för gles landsbygd. Där gäller definitionen att det ska bo färre än fem personer per kvadratkilometer. Oklart vad som händer om det bor två vuxna och fyra barn i ett hus. Vi låter den frågan vara…

Lättare är det med begreppet tätort.

Då bor du i en bygd med fler än 200 invånare och du har mindre än 200 meter till din närmsta granne. Men det får inte bo fler fritidsboende i området än hälften.

Så var bor du egentligen? Det fina i kråksången är att: Vad du än säger så är det rätt. Det beror bara på vem som frågar.

Läs också: Vill du köpa tomt? Då måste du ha koll på det här.

Jordbruksverket

Utifrån Jordbruksverkets databas Regional Balans, pendlingsmönster och befolkningsdensitet så får vi följande definition:

• Storstadsområden: kommuner där 100 procent av befolkningen tillhör kategorin TOT eller TON. Dessa kommuner finns endast i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

• Stadsområden: kommuner med en befolkning som är minst 30 000 och/eller där den största tätorten har minst 25 000 invånare. Mindre kommuner som gränsar till dessa större kommuner och där utpendlarna som andel av nattbefolkningen överstiger 50 procent kopplas också till respektive storstadsområden.

• Landsbygd: kommuner som inte ingår i de två tidigare klassificeringarna (storstadsområden och stadsområden) och som samtidigt har en befolkningstäthet av minst fem invånare per km2.

• Gles landsbygd: kommuner som inte ingår i de tre övriga klassificeringarna och som har en befolkning som är mindre än fem invånare per km2.

Enligt denna definition så delas Sveriges 290 kommuner in i 33 glesa landsbygdskommuner, 164 landsbygdskommuner, 46 stadsområden och 47 storstadsområden. Enligt definitionen så bor 34 procent av Sveriges befolkning på landsbygden.

Tillväxtanalys

Myndigheten använder sig av en indelning med tre kommuntyper

Den enkla indelningen omfattar tre kommuntyper storstadskommuner (29 stycken), täta kommuner (131 stycken) och landsbygdskommuner (130 stycken). De olika kommuntyperna definieras här på följande sätt:

• Storstadskommuner: kommuner med mindre än 20 procent av befolkning i rurala områden och en mellan angränsade kommuner samlad folkmängd på minst 500 000 invånare

• Täta kommuner: övriga kommuner med mindre än 50 procent befolkning i rurala områden

• Landsbygdskommuner: kommuner med minst 50 procent befolkning i rurala områden

Läs också: 9 lyxproblem på landsbygden som storstadsbor bara kan drömma om

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen