Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 januari 2019

Göran Persson: Svenska kor har inte orsakat klimatkrisen

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) är numera bonde och arbetar med kor.

I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon framhåller han att politikerna inte borde skuldbelägga svenska kor för klimatkrisen, utan fokusera på ny klimatteknik.

 Tidigare statsministern Göran Persson (S) anser att politikens viktigaste utmaning framöver är att utveckla ny klimatteknik.
Tidigare statsministern Göran Persson (S) anser att politikens viktigaste utmaning framöver är att utveckla ny klimatteknik. FOTO: Henrik Karlsson/IBL

Den tidigare statsministern Göran Persson ser klimatet som den viktigaste frågan inom politiken framöver.

– Det absolut viktigaste kommer att vara klimatfrågan och att vi verkligen anstränger oss, och ser det som en drivkraft för utveckling. Klimatfrågan kan bara hanteras med ny teknik och med ny kunskap, med forskning, med investeringar. Det är en väldigt mäktig kraft för att utveckla samhället, säger Göran Persson i TV4 Nyhetsmorgon under söndagen.

Göran Persson, 70, har fortfarande en fot kvar i politiken som rådgivare för den nuvarande statsministern Stefan Löfven. Han arbetar dock numera som bonde och har ett flertal kor.

Läs också: Debatt: ”Hej, veganer – utan djuren kommer även ni att svälta”

Göran Persson: Ät svenskt

Men det är inte människors val att utesluta kött och animaliska produkter ur sin kost för miljön och klimatets skull som han ifrågasätter.

Han framhåller i stället vikten av att välja svensk kött i affären.

– Tro inte för ett ögonblick att svenska kor har förorsakat klimatkrisen. Kom ihåg att korna var här långt före bilen, och det andra som är viktigt att förstå; mina kor dricker inte diesel, de äter grönt gräs, säger Göran Persson till TV4.

Läs också: Härifrån kommer köttet i Ikeas ”svenska” köttbullar

Kor en del av kretsloppet

Den metangas som korna släpper ut i atmosfären menar Göran Person är en del av kretsloppet.

– Kossan är en förutsättning för det svenska kulturlandskapet och den biologiska mångfalden. Om vi ska börja jaga henne så skjuter vi oss inte i foten, utan då skjuter vi oss i huvudet, säger Göran Persson till TV4.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen