Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 juli 2018

Hiss och diss till Radiosportens VM-poesi

”Han bankar liv i ekorrarna och förvandlar dem till såpbubblor och skickar dem i glädjebubblor hela vägen runt kosmos!”.

Sverige lägger 1-0 mot Mexiko och Radiosportens Christian Olsson levererar minst sagt kreativa referat som både hissas och dissas i takt med att Sverige krigar sig vidare i fotbolls-VM.

 ”Det är ett mål som föder barn!”, jublar Christian Olsson under Mexikomatchen.
”Det är ett mål som föder barn!”, jublar Christian Olsson under Mexikomatchen. FOTO: Sveriges Radio/IBL Bildbyrå

”Sverige ska spela VM i Ryssland! Hej Moskva! Hej ryska björnar, hej transsibiriska järnvägen! Hej tung industri och vackra floder. Hej hopp i full galopp mot det stora och mäktiga mästerskapet. Vi åker med Jannes gäng, de som gör tigrar av sniglar, juveler av grus och verklighet av drömmar! Hej, hej, hej, hej VM”.

Radiokommentatorns kreativitet och språkflöde går inte att ta miste på när han tillsammans med svenska folket jublar över landslagets bragdinsats i VM-kvalet. Nu har Christian Olssons referat fått stor spridning på sociala medier.

– Alla är inte hysteriskt positiva, men den absoluta majoriteten verkar vara det. Det är smickrande, säger Christian Olsson, referent och reporter på Radiosporten.

Här kan du lyssna på referaten (obs: extern länk)

Augustinsson en ”solkatt”

Men för hans nära och kära är det målande språkbruket ingen nyhet.

– Om jag kollar på fotboll hemma så pratar jag så. Fråga de som känner mig, de kan nästan vara trötta på mitt sätt att vilja formulera mig även vid middagsbordet, berättar Christian Olsson.

När det började lukta åttondelsfinal under gruppspelsmatchen mot Mexiko lät hyllningen till målskytten Ludwig Augustinsson inte vänta på sig.

”Ludwig Augustinsson gör mål för Sverige! Det studsar alldeles rätt och han är ju hela världens solkatt. Han klättrar uppför trädstammarna, ut på grenarna, bankar liv i ekorrarna, förvandlar dem till såpbubblor och skickar dem i glädjebubblor hela vägen runt kosmos. Det är mål för Sverige!”

Läs också: 9 frågor till VM-lagets mittfältare Marcus Rohdén

”Ett mål som föder barn”

För att inte tala om när Andreas ”Granen” Granqvist satte straffen mitt i krysset:

”Det är härifrån till evigheten! Det är ett mål som föder barn! Det är ett mål som får asfalten att blomma! Det är ett mål som betyder 2-0 för Sverige mot Mexiko. Det är godnatt i hela soliga sombreron!”

– Det är ett sådant jobb där man är som man är. Det måste inte vara på något visst sätt, det är ingen som bestämmer, utan det blir ett sätt att visa sin personlighet, säger Christian Olsson.

Kastade blomkrukor genom fönstret

När Land når Radiosportens Christian Olsson är han mitt uppe i förberedelserna inför nästa Sverigematch i Ryssland.

– Det är störtroligt, och förstås är det lite mer färgstarkt om det går bra för Sverige. Man kan verkligen märka av fotbollsintresset här, när Ryssland gick vidare till kvartsfinal skreks det och kastades blomkrukor ut genom fönster, berättar Christian Olsson.

Nu väntar åttondelsfinal mellan Sverige och Schweiz, som sänds tisdagen den 3 juli, kl 16.00 i TV4.

— Alexander Ekström (@AleeexEkstrom) 28 juni 2018

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen