Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 mars 2019

Här är uppmaningen till uppror som satt fart på Sverige

Glesbygdskämpen Inez Abrahamzon från Latikberg har tröttnat på att tjata för att behålla plogning, akutvård och BB-avdelningar. Hennes inlägg om ett inlandsuppror har nu tagit fart på Facebook.

 Inez Abrahamzon vill sätta press på politikerna genom opinion på gräsrotsnivå.
Inez Abrahamzon vill sätta press på politikerna genom opinion på gräsrotsnivå. FOTO: Privat

Arbetsförmedlingens besked om att lägga ned över hälften av alla kontor runt om i landet var droppen som fick Inez Abrahamzons bägare att rinna över.

På tisdagen skrev hon ett inlägg på Facebook där hon manar till uppror.

– Det hela är mycket enkelt. Om vi ska kräva att politiker gör någonting åt landsbygdsfrågor måste vi vara beredda att göra någonting själva. Jag vill se manifestationer runt om i landet, säger Inez Abrahamzon.

Läs också: Arbetsförmedlingen stänger ner kontor i glesbygd

Vill nå tusen delningar

Inez menar att politiker har lovat lyfta landsbygden i åratal. För varje ny regering och kommitté som lägger fram förslag försvinner de gamla löftena i glömska. Det är dags att bilda opinion så att politiker slutar svära sig fria.

Hennes inlägg har i skrivande stund fått 400 delningar. Inez räknar med att det behövs tusen delningar för att ha underlag för ett uppror.

Hon skriver att glesbygdsbor som hon själv får bråka för att ”få minimal service”. Det ligger en djup orättvisa bakom att statliga myndigheter lämnar lands- och glesbygden åt sitt öde, till exempel genom att lägga ned kontor.

Haft möjlighet att flytta

Själv bor Inez i Latikberg i Vilhelmina kommun. Hon har tidigare jobbat som journalist, engagerat sig politiskt och varit rektor.

– Jag är privilegierad på många vis och har haft alla möjligheter att flytta med jobb och annat. Det är självvalt att bo kvar i en fantastisk livsmiljö i glesbygden.

Inez säger att hon inte kräver samma utbud som städerna har, men att det finns en undre gräns som har passerats.

– Som skattebetalare är det rimligt att jag får min standard utan att bråka om det. Jag tror inte att jag behöver säga mer än så, vi på landet förstår.

Läs också: Malin Ackermanns nya projekt – tankesmedja för glesbygden

Manar till manifestation

Inez uppmanar nu eldsjälar att organisera sig i sina respektive byar och orter. Tillsammans vill hon att de fyller bussar och åker till Stockholm för att manifestera utanför Rosenbad. Förhoppningen är att kunna göra så inför EU-valet i maj och riksdagens öppnande i höst.

– Jag vill se ett inlandsuppror för alla människors lika värde och en vitalisering av demokratin. Fördelningspolitiken börjar i Bryssel och därför är det viktigt att komma i gång nu, säger Inez Abrahamzon.

Se hela Inez Abrahamzons upprop i inlägget nedan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen