Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 juni 2016

Lars Lerin är hans idol – nu ställer 11-årige Maxi ut sina fantastiska naturmålningar

Bara 11 år och snart ikapp sin största förebild, Lars Lerin! Maxi Svensson, från Tyresö väcker uppseende med sina naturmålningar – nästa år ställer han ut på Lars Lerins museum i Karlstad!

Titta på de här målningarna! Svårt att tro att en 11-åring som hållit i penseln. Men det är det! Och nu verkar en dröm gå i uppfyllelse för konstnären Maxi Svensson – nästa år kommer hans akvareller att ställas ut på Lars Lerins museum på Sandgrund i Karlstad, skriver Värmlands Folkblad.

– Maxi är inbjuden att ställa ut på vår ”vägg” i vår och det ser vi alla fram emot, meddelar museets intendent Carina Deschamps till VF.

Men så är Maxi Svensson enormt hängiven konsten också.

– Jag älskar att måla. När jag kommer hem från skolan sitter jag i 2–3 timmar varje dag, berättar han.

bat

Hans rum är ombyggt till en konstnärsateljé med staffli och utrustning för målning med akvarellfärg.
– Jag gillar akvarell för man kan förenkla målandet så mycket, måla lager på lager och få linjerna att flyta ut och inte bli så raka, berättar han.

Maxi var bara 6-7 år när han upptäckte måleriet. När jämnåriga kompisar ritade streckgubbar eller enkla teckningar målade han porträtt. På Youtube tittade han på filmer när konstnärer och amatörer målade med olika tekniker, och lärde sig genom att imitera dem.

maximalare

När hans pappa sedan fick en bok om den värmländske konstnären Lars Lerin i present, blev Maxi enormt fascinerad. Hans formligen slukade boken och ville lära sig att måla likadant. Han har tillbringat hundratals timmar med att måla i Lerins anda, så glädjen var stor när han förra året fick träffa sin stora idol på en utställning.

maxilerin

– Han tyckte att jag målar bra och gav lite tips, som att det är bra att både ha mörkt och ljust i bilden och att inte ha helt jämna linjer, berättar Maxi.

Pappa Niclas berättar att målandet även innebär mycket ”gråt och tandagnisslan”. För Maxi nöjer sig inte med annat än ett perfekt resultat. Många skisser och målningar hamnar i papperskorgen.
– Ja, jag gör flera skisser innan jag börjar färglägga. Och jag tränar hela tiden för att bli bättre, i dag tycker jag inte om att titta på vissa målningar jag gjorde för några år sedan, säger Maxi.

maxifagel

Många hör av sig och vill köpa målningar av den unge konstnären, men hittills har han och föräldrarna sagt nej. Inte heller på hans första vernissage nu den 6 juni på Galleri No18 i Stockholm, kommer det gå att köpa tavlorna. Maxi och familjen vill än så länge ha kvar och bevara hans tavlor .

maxitavla2

Men i framtiden kommer vi säkert att se mer av Maxis konst – och få möjlighet att köpa hans tavlor. För hans yrkesval är självklart.
– Jag ska bli konstnär, det vet jag bara, säger han bestämt.

maxitavla

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen