Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 13 november 2015

Mamma Mu och Kråkan erövrade världen – fyller 30 år

Mamma Mu är den snälla kossan som har blivit känd över hela världen. Nu fyller hon och Kråkan 30 år. Land åkte till Högsta där författaren Jujja Wieslander bor på gården hon ärvt av sina föräldrar.

Jujja Wieslander möter på stationen i Sala. Sedan kör vi västerut över åkrar och genom skogsdungar där solen strilar på den gröna mossan. När vi svänger in på en slingrande grusväg stegar två tranor över åkern på långa gracila ben. Och där rakt fram i skogsbrynet ligger Högsta med sina tre röda hus.

– Det är mina föräldrars sommarställe som jag ärvt.

Hit flyttade Jujja och hennes man Lennart för cirka 15 år sedan. De reparerade och moderniserade boningshuset och inredde kallvinden.

På tomten finns gäststuga, garage med blomsterrum, keramikverkstad och jordkällare och här ligger deras nybyggda arbetsplats. Ett hus med stora fönster ut mot fälten där betande svarta hästar och en mula rör sig på andra sidan bäcken.

Land.se skriver om barnboksförfattaren Jujja Wieslander vars karaktärer Mamma Mu och Kråkan fyller 30 år i år.
Juija uppskattar att bo i sina föräldrars hus där nuet och historien går hand i hand.

I vardera änden av arbetsrummet har de sina skrivbord och en sitthörna där Jujja bjuder på kaffe och rabarberkaka gjord på den första späda rabarbern från trädgården.

Mitt i rummet står ett stort arbetsbord med plats för skisser och provtryck på böcker. Arbetet med en bok är intensivt med ändringar, tillägg, strykningar och kontakt med förläggare, redaktör och illustratör. Böckerna om Mamma Mu är illustrerade av Sven Nordqvist, mannen bakom Pettson och Findus.

– Jag har ett jätteroligt, fritt och omväxlande arbete. Själva skrivandet är faktiskt det som tar minst tid.

I år har Mamma Mu och Kråkan funnits i 30 år. Hur började det?

– På 1970-talet bodde jag och min dåvarande man Tomas Wieslander i ett kollektiv på landet i södra Dalarna med flera vuxna och barn. Vi skapade egna sånger och sagor tillsammans med barnen. Levde väldigt billigt. Vi hade får och höns, fiskade och odlade potatis.

Senare började de spela in musik och byggde en studio själva. De första LP-skivorna hette Min lilla kråksång och Mamma Mu. Så blev Mamma Mu och Kråkan ”upptäckta” och kom i barnradions morgonsändning. Det blev 100 program.

Fikapausen bytte tid

Programmen om den väldigt snälla kossan och den ettriga egoistiska kråkan blev populära. Även kostymklädda män på väg till jobbet i sina bilar lyssnade, och på ett bygge ”råkade” fikapausen förläggas till just den tid då barnradion sände.

Land.se skriver om barnboksförfattaren Jujja Wieslander vars karaktärer Mamma Mu och Kråkan fyller 30 år i år.
I Indien är kon helig. Mamma Mu är förstås inget undantag. Hindi är ett av 36 språk som böckerna är översatta till.

Sedan dess har det blivit böcker, julkalender, långfilm och TV-serie och i dag produceras pussel, dataspel, appar och mjukisdjur. Nyligen kom en seriebok och ytterligare en bok för de minsta om pojken Vina Vina.

Återfann skrivandet i Högsta

I mitten av 1990-talet miste Jujja plötsligt och oväntat sin man och arbetskamrat Tomas. Livet svajade och hon tystnade i flera år. Men hon kom i gång med skrivandet igen – ungefär samtidigt som Lennart och hon bestämde sig för att flytta till Högsta för gott.

– Nu har jag ett oförskämt bra liv. Jag har allt vad en människa kan önska sig. Jag är kär i min man, har friska barn och barnbarn. Här faller inga bomber och det går ingen nöd på oss. Vi har pengar så att vi till och med kan hjälpa andra

_polldaddy.push( {
type: "iframe",
auto: "1",
domain: "lrfmedia.polldaddy.com/s/",
id: "quiz-kan-du-barnbokskarakt%C3%A4rerna",
placeholder: "pd_1436345436"
} );

(function(d,c,j){if(!document.getElementById(j)){var pd=d.createElement(c),s;pd.id=j;pd.src=('https:'==document.location.protocol)?'http://polldaddy.com/survey.js':'http://i0.poll.fm/survey.js';s=document.getElementsByTagName(c);s.parentNode.insertBefore(pd,s);}}(document,'script','pd-embed'));
//

Paret stödjer en läsfrämjande ideell rörelse som heter A & A Book Trust i Indien. Böckerna om Mamma Mu är översatta till 36 språk, bland annat till hindi. Det har fört med sig att Jujja och Lennart åker till den indiska byn Shitala som ligger på 2 000 meters höjd över havet, helt nära Himalayas vita bergsmassiv.

– Vi hälsar på Arundhati Deos-thale, som har översatt fem Mamma Mu-böcker till hindi.

Tillsammans med sin man Arvind Kumar driver Arundhati Deosthale A & A Book Trust, som startat 130 läshörnor i olika skolor för att sprida böcker och läsande. För barnen där är böcker en lyx.

– Vi är rådgivare och samtalspartner. Det är väldigt roligt. De ger ut böcker och sprider dem på olika sätt.

Minne på väggen


På biblioteket i Shitala står ett fotografi av Astrid Lindgren, berättar Jujja. På väggen hänger en affisch av Mamma Mu som gungar, med text på hindi.

Med sig från Himalaya har hon tagit frön från högväxta dahlior som hon planterat hemma.

Trädgården är 6 000 kvadratmeter. Utanför arbetshuset ligger köksträdgården med blommor, grönsaksodling och växthus där tomatplantorna skjuter i höjden.

Land.se skriver om barnboksförfattaren Jujja Wieslander vars karaktärer Mamma Mu och Kråkan fyller 30 år i år.Juija gillar att bruka jorden. Men så var också hennes pappa statare och hennes mamma uppväxt på en gård i Hälsingland.

Växthuset kan bli väl varmt på sommaren, så den stora rönnens skugga svalkar. Vi stannar under det äldsta och mäktigaste trädet av de 67 som finns på gården. Storbjörken.

– Min mamma kallade den så.

Här är fruktträd och liljekonvalj. Hästarna frustar när de galopperar förbi. Vi närmar oss dammen där bävern bor. Jujja sätter sig på parkbänken vid bryggan och ser ut över vattenytan.

– Här brukade min pappa sitta och titta.

Hon uppskattar att bo i sina föräldrars hus. Här går nuet och historien hand i hand.

2014 kom Juija ut med en vuxenbok,Sent i september, som handlar om gården, odlandet och hennes familj.

Land.se skriver om barnboksförfattaren Jujja Wieslander vars karaktärer Mamma Mu och Kråkan fyller 30 år i år.Av de 67 träden på tomten så är den här björken utanför gäststugan det mäktigaste.Jujja växte upp i Hagalund i Solna, men när hennes mamma och pappa skaffat Högsta åkte de hit så ofta de kunde.

Båda föräldrarna hade rötter i det gamla bondesamhället. Jujjas pappa var statare på en stor herrgård och hennes mamma kom från en liten gård i Hälsingland och fick tidigt börja tjäna som piga.

– Det finns mycket bondearv i mina gener och jag har ärvt mina föräldrars kärlek till jorden.

Så har hon också gjort succé med en bok om en ko.]]>

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen