Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 december 2018

Markägaren Bo grävde bort vägen – nu har han förlorat i domstol

Bo Nordebo i Kalix grävde bort en gammal väg på sin mark – en väg som användes av Försvaret. Staten vill bygga en ny väg precis på samma ställe men det vill inte markägaren. Efter att ha klagat och förlorat i flera instanser går Nordebo nu till Högsta domstolen.

 ”Det här bråket tar inte slut i första taget. Det har bara börjat”, säger Bo Nordebo som drivit sitt ärende till Högsta domstolen.
”Det här bråket tar inte slut i första taget. Det har bara börjat”, säger Bo Nordebo som drivit sitt ärende till Högsta domstolen.

Vägen till Lombens skjutfält har länge gått över Bo Nordebos skogsfastighet i Vitvattnet. Fortifikationsverket har ett uppdrag från Försvarsmakten att dra en optokabel längs den 600 meter långa vägen.

Men eftersom Bo Nordebo planerar att öppna en grustäkt precis där uppe på rullstensåsen grävde han helt enkelt bort den asfalterade vägen i oktober i fjol.

Vägen ska återställas

Det ställde till problem för Försvarsmakten som inte längre kan genomföra sina skjutövningar på fältet och i somras kom ett avgörande från Mark- och miljödomstolen.

Domstolen anser att vägen ska återställas, bland annat för att det skulle bli dyrare att bygga en helt ny väg på någon annan plats.

Bakgrunden: I fejd med Försvaret – då grävde Bo bort hela vägen

Lagparagrafer som skyddar

– Fortifikationsverket har nu fått tillstånd att dra vägen över min fastighet. Mark- och miljödomstolen hävdar att en vägförening ska bildas av markägarna kring vägen och att vi ska dela på kostnaderna, säger Bo Nordebo.

Men han betonar att det finns många lagparagrafer som skyddar honom som markägare.

– Jag har redan många vägar och vändplaner för timmerbilar på min fastighet och ska därför inte behöva ha flera. Speciellt inte högst uppe på toppen av grusåsen där den gör mest skada och ingen nytta för mig som fastighetsägare.

Risk för olyckor

Enligt Bo Nordebo var den gamla vägen också felbyggd och medförde stora olycksrisker.

– Den lutade mer än fyra procent mot allmänna vägen och den var nedschaktad i slänten med en skarp kurva. Om man kommer med en timmerbil och det är lite snö på vägen kan den lätt glida ned mot den allmänna vägen, säger han.

Nordebos advokat skriver att avgörandet i Mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen bland annat beror på att motparten är staten.

Läs också: Staten om Bos bortgrävda väg: ”Han förstör för andra”

Skydd för den enskilde

– Jag hade otur som fick en domare som inte tycker att lagarna är till för att skydda den enskilde från staten, utan för att skydda staten så att den kan förgripa sig på den enskilde, säger Bo Nordebo.

Han menar att den här historien aldrig hade inträffat om inte staten varit inblandad.

Staten äger vägen – Bo marken

– Ingen markägare eller skogsbolag hade orkat bråka om en sådan här småsak. Men nu är det Fortifikationsverket och staten – och de vill visa sin makt.

Bo Nordebo har redan begärt att få ärendet prövat i Högsta domstolen, HD. Om den inte tar upp fallet kommer han att gå vidare till Europadomstolen.

Håkan Tano, regionchef norr på Fortifikationsverket, säger att vägen tillhör dem, eftersom det var försvaret som asfalterade den på 1970-talet.

– Nu har han då rivit bort all asfalt och grävt bort allt bärlager. Vi anser att det är vår asfalt och vårt bärlager. Det är staten som äger själva vägen, även om han äger marken, har Håkan Tano tidigare sagt till Land.

Läs också: Bo grävde upp vägen – här tvingas soldaterna gå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen