Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2019

Momsen för naturguider fyrdubblas

Förra året gjorde regeringen en hyllad satsning på sänkt moms för naturguider. Nu fyrdubblas den i stället.

– Samtidigt är storstädernas kulturliv med teatrar, museer och idrottsevenemang i vissa fall helt momsbefriade. Det blir orättvist, säger kritikern Per Jiborn.

 En naturguide kan till exempel arbeta med att leda turer med hundspann. Nu höjs momsen för dessa.
En naturguide kan till exempel arbeta med att leda turer med hundspann. Nu höjs momsen för dessa. FOTO: Istock

Bäversafari, fjällvandring, hundspann och sportfiske är några av alla aktiviteter som en naturguide kan arrangera för turister och företag.

I fjol sänkte regeringen kraftigt momsen för dessa tjänster – från 25 till 6 procent. I Moderaternas och Kristdemokraternas antagna budget tas sänkningen tillbaka. Det innebär att momsen nu fyrdubblas.

Läs också: Sugen på naturturism? Så startar du eget!


Turistguide rasar

Tanken med momssänkningen var att få fart på naturturismen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet ville skapa fler jobb inom denna gröna näring.

Kostnaden för staten beräknades uppgå till 320 miljoner kronor år 2018 och 290 miljoner kronor år 2019, rapporterade SVT Nyheter i fjol.

– Vi vill ha företag som står på egna ben. Därför var momssänkningen så välkomnad. M och KD har visat sig okunniga och oförstående av naturturismens dynamik och drivkrafter, säger naturturismexperten Per Jiborn som är kritisk till den nya ändringen.

Moderaterna motiverar beslutet

Edward Riedl är moderat riksdagsledamot och förstår att de som drabbas är upprörda. Han menar att den budget som M och KD presenterar kommer gynna även dem på sikt.

– Momssänkningen för turistguider var ingen dålig reform, men den var för smal och för få företag kom i åtnjutande. Vi har gjort avvägningar där stora breda reformer prioriterats, säger Edward Riedl.

– Vi tar i stället bort flygskatten, stärker äganderätten, stoppar skogsinventeringar och sänker skatten för bensin och diesel.

Läs också: Här kan du boka campingplatser i Sverige

En fråga om stad och land

Per Jiborn menar att det har blivit en fråga om stad och land. De som sysslar med naturguidning driver i många fall små säsongsbetonade företag på mindre orter. Varje extra kostnad känns.

– Hundspann, kajakpaddling, fågelskådning och forsränning kittlar reslusten hos miljontals potentiella kunder i Sverige och världen. Det är jätteviktigt att vi har fler professionella guider, inte färre, säger Per Jiborn.

Förslaget är på remiss

Samtidigt har Finansdepartementet inlett arbetet med att ändra momsen. De har skickat ut ett underlag på remiss till ett femtiotal organisationer och myndigheter där det konstaterats att ändningen minskar ”efterfrågan på arbetskraft i branschen, vilket kan leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning”.

Edward Riedel, M, är inte främmande för att titta på olika momssatser över tid.

– Men vi måste ha ett bredare perspektiv, säger han.

Om riksdagen inte stoppar lagändringen ska naturguidningar beskattas med 25 procent i moms från den 1 juli 2019.

Så beräknas moms

Moms är en mervärdesskatt på varor och tjänster.

Moms är inget privatpersoner behöver tänka på då den ofta bakas in i priset.

Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.

Källa: Naturturismföretagen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen