Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 oktober

Ny rapport: Så många flyttar om skolan läggs ned

Att det finns i skola i närheten är avgörande för att locka barnfamiljer till landsbygden. Och ännu mer så för att hålla dem kvar, visar en ny rapport från Hela Sverige ska leva.

 Att ha en skola i närheten är avgörande för föräldrar på landsbygden.
Att ha en skola i närheten är avgörande för föräldrar på landsbygden. FOTO: Istock

Den nya rapporten ”Skolor i hela Sverige”, bygger till stor del på en ny Kantar-Sifo-undersökning, där 1000 föräldrar till barn mellan 0-18 år deltog.

Dessutom statistik från SCB, framtagen speciellt för Hela Sverige ska leva, samt uppgifter från SOM-undersökningen vid Göteborgs universitet.

Rapporten visar hur avgörande skolan är för en levande landsbygd.

Till exempel svarar 3 av 10 som bor på landsbygden att de inte ser en framtid där om skolan läggs ner.

Ser ingen framtid

När det gäller förskolor svarar 27 procent av föräldrarna i mindre tätorter och landsbygd att de inte ser någon framtid där de bor om den närmaste skulle läggas ned.

Hela 4 av 10 föräldrar på mindre orter och landsbygden svarar att de överväger att flytta om den närmaste skolan läggs ned.

– Det är anmärkningsvärda siffror som visar att de kommuner som planerar att lägga ned skolor riskerar att driva familjer från sina hem, säger Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige.

Läs också: Syskonen gör succé med gotländska chips

I rapporten syns ett starkt stöd för skolor på landsbygden och i mindre orter.

  • 8 av 10 föräldrar föredrar skolor med färre än 500 elever.
  • 88 procent av de svarande i SOM-undersökningen 2022 vill bevara grundskolor i glesbygd/mindre orter.

Men trots att antalet skolor har ökat totalt i Sverige de senaste 12 åren, har de blivit färre i mindre städer och landsbygdskommuner. Antalet små skolor, med färre än 50 elever, har minskat från 864 till 475 enligt SCB, Statistiska centralbyrån.

– Detta ger såklart också avtryck på framtidstron, med tydliga skillnader beroende på var du bor, säger Sigrid Larsson, analytiker på Hela Sverige ska leva.

Skolorna på landsbygden är dyrare per elev i genomsnitt. Det beror på att landsbygdskommuner har större lokaler i förhållande till elevantal, högre lärartäthet samt högre kostnader för skolskjuts. Plus större variation i elevantalet mellan åren

Mer fokus på landsbygdsskolor

Någon forskning som visar säkra samband mellan skolornas storlek och studieresultaten finns inte. Däremot kan till exempel skillnader i kommunernas förutsättningar och elevernas socioekonomiska bakgrund leda till bristande likvärdighet mellan till exempel landsbygder och städer.

– Där delar vi Skolverkets bild av att kommunerna behöver rikta mer fokus mot skolor i landsbygder. Lösningen kan knappast vara att som nu att lägga ned skolor eller bussa barn till städerna, säger Terese Bengard.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen