Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 september 2017

Orden som delar Sverige – vad säger du?

Du har också hört dem, orden som uttalas på olika sätt. Och kanske har du dessutom stört dig på de som säger si eller så och kanske till och med tänkt "de säger fel!" Ja, hur är det med det egentligen...

Heter det laaakrits eller lackrits? Och är sanden egentligen beige eller bääsh? Vad som är rätt och fel är ofta annorlunda beroende på vem du frågar och var du bor. I varje fall när det gäller de här orden som du säkert har hört uttalas på många olika sätt.

Här är ord som alla säger olika – fast vi menar samma sak.

Laaakrits eller lackrits?

Ja, säger du lakrits med ett långt a eller med ett kort a? Det skilda uttalet har lett till många upprörda diskussioner men vad är egentligen rätt? Jo, båda två….

Kiosk eller kijåsk?

Den som uttalar kiosk med ett k stör sig på den som uttalar kiosk med ett tj – men vad är egentligen rätt? Ja, det vill vi inte avgöra men vi tror att tj-ljudet leder. Kiosk kommer i varje fall från franskans kiosque som kommer från turkiskans kösk som…. Internationellt värre! Förresten, minns du telefonkiosken?

Kex eller chex?

En klassiker i uttalssammanhang och ordet som kan få folk att bli gaaaalna på riktigt! Hur det uttalas…? Ja, där passar vi – vi vill inte reta upp någon. Varför det väcker så starka känslor förstår vi dock inte. Vad säger du – kex med k eller kex med ch?

Paaaprika eller pappricka?

Långt a eller kort a – det är där skillnaden är. Och den är viktig! För även om paaaaprikan eller papprickan är grön, röd eller gul så är det ett uttal som delar Sverige. Vad du än säger så tror man att ordet paprika stammar från Ungern – om det är så vet vi faktiskt inte. Sedan finns det en dansk skådespelerska som heter Paprika Steen men det är en helt annan historia.

Chili eller chilli?

Låååååångt eller kort, det är frågan även här. Chiiiili eller chilli – vad säger du? Och för att komplicera det ytterligare – säger du olika beroende på om det är grytan chili eller frukten chili eller kanske företaget Chilli – ja, fast då är det ju en annan sak. Vad som är rätt eller fel? Du får bestämma själv!

Googla eller gåggla?

Ok, här finns det bara ett rätt och det är googla. Så klart, företaget som gett detta ord till verkligheten heter ju Google eller hur? Förmodligen är det det engelska ordet för skidglasögon som spökar, de heter ju goggles. Så kom ihåg, långt o-ljud är det korrekta. Skönt, nu var det sagt!

Entrekå eller entrekått

Fixar du biffen? Den franska köttdetaljen ställer till det för oss – hur säger du? Med ett t på slutet eller låter du t:et stanna kvar. Lyckligtvis behöver man inte säga det så ofta, det kanske inte är varje vecka som man beställer en entrecote – med t. Ja, det andra uttalet är också okej men räkna med att det finns någon som kommer titta på dig med rynkad panna….

Ramlösa eller Rammlösa?

Kolsyrat vatten i all ära, Ramlösa är det skånska vattnet som gett sig ut över hela Sverige och mer därtill och fått oss att findricka vatten med bubblor utan motstycke. Men hur uttalar man det egentligen? Ja, många säger just Ramlösa med ett långt a medan de som kan sin sak säger Rammlösa med kort a. Och framförallt – i Ramlösa säger man Rammlösa – så då måste det väl vara rätt!

Vad säger du?

Beige eller bääsh?

En klassiker! Beige – med e eller ä som vokal – har kommit att bli tråkighetens färg och i perioder har det använts om det mesta – förutom färgen. Kanske minns vi allra mest den beiga kunden i den klassiska tv-serien Macken – en tv-serie som gjordes odödlig på 80-talet.

Sushi eller soshi?

Den japanska fiskrätten kanske man inte säger varje dag men om du gör det – säger du sushi eller säger du soshi? Är du anhängare av sushi med u lär du baxna över soshi-uttalet men det finns….

Läs också: De har lösningen på världens problem – fika!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen