Potatistavla på södra Dalarnas skördefest
Roslunds potatis ville skapa någonting minnesvärt inför skördefesten i södra Dalarnas 10-årsjubileum. Den lokale konstnären Karl H Kruse fick uppdraget att bygga - en potatistavla!
– I bland undrar jag vad det är jag tackar ja till. Jag har gjort stora installationer tidigare, men aldrig av potatis, säger Karl H Kruse.
På en 20 kvadratmeter stor ram i ett lagerrum hos Roslunds potatis på Nirsgården i Stora Skedvi hänger ett ton potatis. Det är Karl H Kruses verk och en del av södra Dalarnas skördefests 10-årsjubileum.
Läs också: Allt du behöver veta inför Ölands skördefest
Besökarna imponerades
När tavlan avtäcktes första helgen i september hade besökarna svårt att slita sig, berättar skördefestens initiativtagare och arrangör Olle Bengtsson.
– Vi fick släppa in folk i omgångar och be dem gå efter 10 minuter så att nya personer skulle få komma in och titta. Folk var hänförda.
Karl H Kruse hade som enda krav från sin uppdragsgivare att Dalälven skulle vara med i motivet. Konstnären berättar att han fascineras av åkerlandskapen i södra Dalarna. Han började med att åka ut och fotografera innan han började skissa upp motiv.
Det blev en potatisåker i mitten, Dalälven och äppelträd i förgrunden, en ladugård till vänster som symboliserar Roslund samt en soluppgång i horisonten.
Potatisen sitter på spik
Tavlan består av en bottenplatta på vilken Karl har slagit i 10 000 spik för att sedan varsamt spetsa fast sju sorters potatis. Ladugårdens tak består av morötter och i äppelträdet hänger förstås riktiga äpplen.
– Det var en utmaning att få potatis med färger som motsvarade bilden jag ville skapa, utbudet var begränsat, säger han.
Konstnären berättar hur han vände och vred på knölarna, tog några steg bak och tittade på håll för att sedan gå fram och tålmodigt flytta potatisar tills motivet växte fram.
Nytt signum för skördefesten
Skördefesten är över men tavlan hänger kvar. Tanken är att låta den sitta till december och se hur potatisens färger skiftar. Lagom till vintern ska potatisen sedan plockas ned och användas till djurfoder.
– Detta är början på en årlig tradition. I Kivik gör man äppeltavlor, på Öland löktavor och i södra Dalarna potatistavlor, säger arrangören Olle Bengtsson.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.