Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2023

Potatisuppropet vill att fler ska odla potatis

Vi måste öka vår matberedskap och vägen till detta är att odla potatis. Det menar rörelsen Potatisuppropet som uppmanar alla till att odla potatis för att öka den lokala självförsörjningen. Fler och fler sätter nu spaden i jorden.

 Mer potatis för att öka vår självförsörjning, det vill Potatisuppropet.
Mer potatis för att öka vår självförsörjning, det vill Potatisuppropet. FOTO: Istock

Potatisuppropet startade 2020 i Söderhamn då pandemin visade att vår livsmedelsberedskap var minst sagt bristfällig. Då lockade uppropet odlingar på upp mot 200 platser i Sverige och ambitionen, då som nu, är att få fler att odla potatis.

– Det är ett sätt att manifestera behovet av lokal mat. Vårt beredskapsförråd är obefintligt och det tar bara några dagar innan det är tömt, säger Anders Persson, aktiv i förening Närjord som var initiativtagare till Potatisuppropet 2020, i en film på Youtube som berättar om bakgrunden till Potatisuppropet.

Läs också: Sätta potatis – stor guide till potatisodling

”Maten slut på ett par dagar”

Organisationen Omställningsnätverket driver rörelsen och skriver så här om ambitionen:

”Sveriges matberedskap är inte god. Vi har inga beredskapslager, varken av mat eller drivmedel. Vid ett importstopp tar maten i butikshyllorna slut på några dagar. Nu när världens länder på stänger sina gränser kan vi inte förlita oss på en matförsörjning som beror på ett ständigt flöde av leveranser. Det gäller att agera redan denna växtsäsong. Det vi inte får ner i jorden under de närmaste två månaderna kommer vi inte att kunna skörda i höst.”

Läs också: 5 sätt att odla potatis utan att gräva

Hoppas på fler odlingar

Nätverket hoppas nu kunna påverka många fler genom att starta odlingar, sprida kunskap, samverka med andra och skriva debattartiklar. Kanske kan en kommun ge plats för en potatisodling eller en skola starta odling som ett projekt – allt för att stötta den lokala livsmedelsförsörjningen och öka kännedomen om hur skör vår matberedskap är.

Potatisuppropet har namnmässigt tagit inspiration från potatisupproret som ägde rum över hela Sverige 1917 och som var en protestmanifestation mot det svåra matläge som rådde i Sverige under första världskriget. En av de slogans som användes då var ”Alla sätta potatis – utom de tråkiga” och det gäller än i dag.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen