Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 juli 2019

Stora konsekvenser av fortsatta utsläpp

En halvering av vintersäsongen och en hårt drabbad rennäring. Så blir resultatet om vi inte minskar våra utsläpp radikalt och snabbt. Det visar en ny rapport.

 Konsekvenserna av klimatförändringarna skulle bli stora i Sverige om vi inte minskar på våra utsläpp.
Konsekvenserna av klimatförändringarna skulle bli stora i Sverige om vi inte minskar på våra utsläpp. FOTO: Istock

Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som tillsammans med SMHI tittat på hur det kommer att se ut i Sverige år 2100 om vi inte minskar vår miljöpåverkan rejält.

I Härjedalen skulle det slå hårt mot den viktiga turistnäringen. Snösäsongen skulle då bli 3,5 månader istället för sex månader, och det skulle påverka intäkterna från turister väldigt mycket.

Även rennäringen skulle få det tuffare med snö under en kortare del av året.

Varje grad betydelsefull

Rapporten bygger på att vi fortsätter med samma utsläpp av växthusgaser i samma takt som i dag. Då skulle Sverige vara fem grader varmare i genomsnitt år 2100.

Men om vi kan få ner temperaturförändringen till tre grader skulle det betyda mycket. Då skulle till exempel snön bara smälta hälften så fort, turistsäsongen kortas alltså inte lika snabbt och för renägarna blir omställningen mer hanterlig.

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – saker du kan göra nu

Malmö under vatten

I rapporten tittade man också på Norrköping och Malmö och vad som skulle hända med städerna med en temperaturökning på fem grader.

I det tänkta scenariot skulle Norrköping se en markant ökad risk för bränder, torka och värmeböljor och i Malmö skulle konsekvenserna enormt tydliga – delar av hamnområdet skulle nämligen hamna under vattnet.

Läs också: Krönika: Är det verkligen vänster att bry sig om klimatet?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen