Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 juni 2018

Vad vet du om svensk midsommar?

Midsommar är vår kanske mest folkkära högtid. Men vad vet du om den – egentligen? Testa dina kunskaper i Lands quiz.

 Hur mycket koll har du egentligen på en av våra största högtider? Gör Lands midsommarquiz så få du svar.
Hur mycket koll har du egentligen på en av våra största högtider? Gör Lands midsommarquiz så få du svar. FOTO: Istock

Fråga 1:

Att vi firar midsommar har rötter i kristen tradition därför att en viss person föddes den 24 juni. Vilken person?

A. Jungfru Maria

B. Johannes Döparen

C. Moses

Fråga 2:

Varför kallas midsommarstång- en också för majstång?

A. Därför att vi i förkristen tid firade midsommar i maj

B. Därför att idén om en stång kläcktes av den tyske författaren Karl May

C. Därför att maj kommer från tyskans ”maja” som betyder att ”smycka med grönt”

Fråga 3:

”Vi äro musikanter, allt i från …” sjunger vi runt stången. Varifrån kommer musikanterna?

A. Skåneland

B. Stockholms stad

C. Skaraborg

Fråga 4:

”Midsommarkrisen” kallas en laddad politisk situation i Sverige 1941. Vad handlade den om?

A. Transport av den tyska divisionen Engelbrecht genom Sverige

B. Statsminister Per Albin Hanssons plötsliga död

C. Norge och Danmark invaderas av Tyskland

Fråga 5:

En stadsdel i Stockholm är uppkallad efter denna sommarhelg. Vad heter stadsdelen?

A. Midsommarstaden

B. Midsommarkransen

C. Midsommarblomman

Fråga 6:

1897 målade denne världsberömde dalkarl tavlan Midsommardansen, senare kom en mindre version. Vem är konstnären?

A. Anders Zorn

B. Ernst Josephson

C. Carl Fredrik Hill

Fråga: 7

En midsommarnattsdröm heter en deckare av Arne Dahl. Vad kallas polisteamet i hans böcker?

A. Batongligan

B. A­gruppen

C. Björnligan

Fråga 8:

Så blommor ska vi lägga under kudden och så många flickor finns det i sången om vackra flickor i en ring. Hur många?

A. Sju

B. Tre

C. Nio

Fråga 9:

Kent, Korona och Polka är tre sorter av en klassisk efterrätt när sillen och färskpotatisen är uppäten. Vilken efterrätt?

A. Karameller

B. Jordgubbar

C. Småkakor

Fråga 10:

På midsommar 1994 satt många uppe på natten och följde en spännande händelse en spännande händelse. Vilken händelse?

A. Sverige–Ryssland i fotbolls­VM

B. Det amerikanska presidentvalet

C. Titelmatch i tungviktsboxning mel­lan Holyfield och TysonLäs också: Vilken tur för midsommar att landsbygden finns!

Rätt svar: 1 B, 2 C, 3 C, 4 A, 5 B, 6 A, 7 B, 8 A, 9 B, 10 A

Läs också: Därför älskar vi att fira midsommar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen