Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 maj 2018

11 svenska råvaror du ska passa på att äta i september

Äpplen, päron och plommon. September är den stora skördemånaden för många svenska frukter. Här är råvarorna du ska satsa på just nu!

Aubergine

 Aubergine, en färgstark läckerhet man kan ha till mycket.
Aubergine, en färgstark läckerhet man kan ha till mycket. FOTO: istock

Numera går det att få tag på svenskodlad aubergine från odlare i Skåne. Supergott att rosta i ugn med fetaost och lite flingsalt.

Läs också: 9 goda recept på övermogen frukt

Blomkål

Blomkål är mättande med lågt kaloriinnehåll (endast 24 kcal per 100 gram) – perfekt för dig som tänker på figuren.

Läs också: Broccoli – bra mot stressmage

Broccoli

Jättenyttigt och billigt. Testa broccoli på nya sätt, till exempel i vegoburgare. Släng inte själva stammen, skär upp den i slantar och stek. Smakar sötare än kronorna!

Äpple

 Nu är det högtid för svenska äpplen. Av äpplen kan du variera recept i oändlighet.
Nu är det högtid för svenska äpplen. Av äpplen kan du variera recept i oändlighet. FOTO: istock

Ett av fyra äpplen som säljs i butik är importerade – trots att säsongen för svenska äpplen är lång. Dessutom finns nya lagringsmetoder som gör svenska äpplen tillgängliga året om. I september mognar många älskade sorter på träden!

Läs också: Fläskkarré med äppel- och pepparrotskräm

Päron

Päronmarmelad, päronpaj och picklade päron. Bara fantasin sätter gränserna för godsakerna du kan åstadkomma med denna mångsidiga frukt.

Läs också: Så kokar du päronsylt med vanilj

Svamp

 Inget går upp emot skogens guld. En rikigt lyxdelikatess.
Inget går upp emot skogens guld. En rikigt lyxdelikatess. FOTO: istock

Nu börjar många läckra matsvampar dyka upp i skogarna. Ta med korgen och bjud på en läcker middag med karljohansvamp och kantareller.

Läs också: Underbar kantarellpaj med brieost

Lingon

Sveriges eget superbär! Lingon är inte bara syrligt goda utan även en riktig hälsovän. De röda bären har i studier bland annat visat sig bromsa den feta matens oönskade effekter.

Läs också: Bjud på krämig lingontrifle

Majs

Under hösten hittar du färsk svensk majs i butik, resten av året är den importerad. Prova att ugnssteka majskolvarna och servera med brynt smör och lite salt. Sagolikt gott!

Läs också: Så skördar du majsen

Polkabeta och rödbeta

 Betor i olika former sätter smak på middagen till vardag och fest.
Betor i olika former sätter smak på middagen till vardag och fest. FOTO: istock

Den dekorativa polkabetan piffar till vilken sallad som helst. Färska svenska rödbetor gratinerade med lokalproducerad getost är en svårslagen delikatess.

Läs också: Så fryser du in rödbetor

Plommon

Färska svenska plommon är goda att äta som de är men passar också bra i sylt, saft eller kompott. Ett bra sätt att ta hand om rikliga skördar.

Läs också: Plommonsylt med kardemumma och kanel

Åkerbär

Sveriges ädlaste bär växer bara i en smal zon strax söder om Sundsvall och upp till Kalixtrakten norr om Luleå. De är svåra att hitta – men alldeles ljuvlig i smaken. Håll utkik i fuktig gräsmark, i snår och diken.

Läs också: Åkerbär – vårt ädlaste bär

Källa:Säsongsmat.nu, Svd.se, Fransverige.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen