Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 november 2018

Ostexperten tipsar: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan

Fira ostens dag den 27 maj genom att byta ut parmesanosten mot en svensk favorit! Här är ostexpertens tre favoriter med den rätta, lagrade smaken!

 Riven ost på pizzan behöver inte vara parmesan – det finns tre svenska alternativ som är lika läckra.
Riven ost på pizzan behöver inte vara parmesan – det finns tre svenska alternativ som är lika läckra. FOTO: Istock

Svenskarna äter allt mer italienska ostar som parmesan och grana padano. Under 2018 har konsumtionen ökat med 23 procent.

Parmesan och djurhållning

Men bakom de populära ostarna finns en grym djurhållning visar en larmrapport (obs: extern länk) från en av världens största organisationer för djurvälfärd i lantbruket, CIWF – Compassion in World Farming.

Läs också: Nytt avslöjande: Grym djurhållning bakom parmesanosten på våra tallrikar

Byt ut parmesan mot annan ost

För dig som vill hitta bra svenska alternativ, kan ostexperten Ia Orre tipsa om tre läckra svenskproducerade ostar med den rätta smaken.

Alla tre kan användas på samma sätt som parmesan eller grana padano – att riva över pastan eller blandas i en pesto, till exempel.

Dessutom är de bättre för samvetet, miljön och plånboken!

Läs också: 5 tecken på D-vitaminbrist

3 svenska alternativ till parmesan

1. Långlagrad prästost eller svecia

 Lagrad prästost från Kvibille med den rätta smaken.
Lagrad prästost från Kvibille med den rätta smaken.

Klassiska svenska ostar som när de lagras länge, minst 12 månader, får kraftigare smak och bättre konsistens för att riva över maten.

2. Svedjans gårdsost

 Svedjans prisade gårdsost med populär smak funkar utmärkt i stället för parmesan.
Svedjans prisade gårdsost med populär smak funkar utmärkt i stället för parmesan.

En flerfaldigt prisad hårdost från Svedjan (obs: extern länk) i Västerbotten och publikens favorit tre år i rad på Ostfestivalen. Lagrad och mycket smakrik.

3. Västerbottensost

 Västerbottensost är långlagrad och mycket smakrik.
Västerbottensost är långlagrad och mycket smakrik.

Klassisk svensk och lagrad hårdost med mycket smak. Den passar utmärkt att ersätta parmesan med!

Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen