Ostexperten tipsar: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan
Fira ostens dag den 27 maj genom att byta ut parmesanosten mot en svensk favorit! Här är ostexpertens tre favoriter med den rätta, lagrade smaken!
Svenskarna äter allt mer italienska ostar som parmesan och grana padano. Under 2018 har konsumtionen ökat med 23 procent.
Parmesan och djurhållning
Men bakom de populära ostarna finns en grym djurhållning visar en larmrapport (obs: extern länk) från en av världens största organisationer för djurvälfärd i lantbruket, CIWF – Compassion in World Farming.
Läs också: Nytt avslöjande: Grym djurhållning bakom parmesanosten på våra tallrikar
Byt ut parmesan mot annan ost
För dig som vill hitta bra svenska alternativ, kan ostexperten Ia Orre tipsa om tre läckra svenskproducerade ostar med den rätta smaken.
Alla tre kan användas på samma sätt som parmesan eller grana padano – att riva över pastan eller blandas i en pesto, till exempel.
Dessutom är de bättre för samvetet, miljön och plånboken!
Läs också: 5 tecken på D-vitaminbrist
3 svenska alternativ till parmesan
1. Långlagrad prästost eller svecia
Klassiska svenska ostar som när de lagras länge, minst 12 månader, får kraftigare smak och bättre konsistens för att riva över maten.
2. Svedjans gårdsost
En flerfaldigt prisad hårdost från Svedjan (obs: extern länk) i Västerbotten och publikens favorit tre år i rad på Ostfestivalen. Lagrad och mycket smakrik.
3. Västerbottensost
Klassisk svensk och lagrad hårdost med mycket smak. Den passar utmärkt att ersätta parmesan med!
Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.