Bondböna som alternativ till avokado
En av de allra värsta miljöbovarna – och samtidigt så omåttligt populär – är avokadon. Men visste du att den går att ersätta? Den svenskodlade bondbönan smakar minst lika utsökt i guacamolen som avokadon.
Den stora användningen av jordbrukskemikalier och konstbevattning är två faktorer till att avokadon ses som en stor miljöbov. Det krävs 2 000 kilo vatten för att odla ett kilo avokado och extrema bevattningsmetoder har lett till torka, sjunkande grundvattennivåer och uttorkade floder i delar av Central- och Sydamerika, där avokadon odlas.
Den växande efterfrågan på frukten från hela världen har dessutom lett till en ökad avskogning av tallskog till förmån för avokadoträden.
Läs också: Halloumi kan vara sämre val än kött
Stort matsvinn
En lång transportväg med en frukt vars hållbarhet är känslig och begränsad leder till ett betydande matsvinn. Kocken Paul Svensson säger till Aftonbladet att avokadon inte är något bra alternativ att för svenska konsumenter.
– Den är fruktansvärd för både butikerna och miljön. I grunden är det väldigt dumt att transportera något som har så dålig hållbarhet och som är en så otroligt känslig produkt, säger han.
Alternativet är bondböna
Nu har vi rett ut varför avokadon är en sådan klimatförstörare. Men vad kan man då äta i stället? Det gröna fettet hyllas av hälsocoacher för sitt näringsinnehåll och är ju ett av många mycket uppskattat inslag på mackan, i salladen eller till tacobuffén.
Kocken Paul Svensson har ett tips på en välkvalificerad ersättare – bondbönan!
Den gröna bondbönan kan kallas för den ”Nordiska sojabönan” och får samma konsistens och liknande smak som avokado om man mixar ihop den med lök. Den odlas med fördel i vårt nordiska klimat och för den som har egen trädgård är den dessutom enkel att odla själv.
Här hittar du vårt recept på Guacamole med bondböna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.