Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 juli 2018

Butiker stoppar inköp av utländskt kött

Nu satsar Coop på Gotland på att enbart sälja svenskt kött för att stötta lantbrukarna. Initiativet hyllas på sociala medier och av lantbrukare.

 Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, har tagit initiativet till att stoppa inköp av utländskt kött i de nio butikerna på Gotland, för att stötta de svenska bönderna.
Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, har tagit initiativet till att stoppa inköp av utländskt kött i de nio butikerna på Gotland, för att stötta de svenska bönderna. FOTO: Coop/Istock

Carl-Johan Stålhammar, VD på Coop Gotland är mannen som står bakom beslutet.

– Vi har följt utvecklingen de senaste dagarna och tyckte att det här var ett naturligt steg att ta. Det var ett ganska enkelt beslut, säger han.

Läs alla nyheter om torkan på Land Lantbruk

Coop på Gotland har stoppat alla beställningar av utländskt kött och fokuserar i stället på enbart svenskt kött från och med den här veckan.

– Vi säljer slut på det utländska kött vi har och sedan blir det bara svenskt tills vidare. Vi får ha en dialog längre fram och se hur länge vi gör så här, säger Stålhammar.

Lantbrukare har hört av sig

Satsningen på svenskt kött har fått ett bra mottagande. I sociala medier hyllas beslutet och även flera lantbrukare har hört av sig till Stålhammar.

– Jag pratade med en lantbrukare som hade gråten i halsen när han tackade oss för det här. Då värmer det i hjärtat och man känner att man gjort något rätt. Dessutom är det väldigt uppskattat bland de kunder som vi haft kontakt med.

Läs också: Äter du mat – då berör torkan digLäs också: Så drabbar torkan dig som konsument

Fler butiker följer efter

Även ICA Kvantum Kronoparken i Umeå har tagit samma beslut.

– Vi är alla glada och tacksamma över den soliga och varma sommaren, men tillsammans kan vi hjälpas åt att stötta våra bönder och tänka på att hushålla med vattnet, skriver man på sin Facebooksida.

Kan bli aktuellt med nödslakt

Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström är läget värre än 1992, då det senast råder svår torka i Sverige. Till nyhetsbyrån TT säger han att det framför allt är problem med skörden av foder till djuren och det kan bli tal om nödslakt. Det leder i sin tur först till ett överutbud av svenskt kött, och senare till en brist i takt med att djuren försvinner.

Carl-Johan Stålhammar hoppas att flera butiker ska haka på och göra samma sak. Allt för att stötta de svenska lantbrukarna.

– Det får vi hoppas, men det här var vårt beslut. I bland måste man vara lite modig och visa vägen, säger han.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen