Därför ska du välja vispgrädde om du vill ha grädde
Lägre fetthalt och längre hållbarhet lockar konsumenter att plocka upp en vispgrädde med tillsatser i. Detta innehåller vispgrädden du valt.
Kaffegrädde, matlagningsgrädde, mellangrädde, vispgrädde och spraygrädde är några av alla gräddvarianter som finns att välja på i mejeridisken.
Vispbar grädde har en fetthalt på 40 procent. Är fetthalten lägre ställs du inför det oundvikliga: den har tillsatser – en enkel sanning som inte alla har koll på.
Detta innehåller grädden
För att grädde med så lite som 30 procent fett ska gå att vispa tillsätts förtjockningsmedlet karragenan, ett ämne som utvinns ur rödalgerna karragentång och har E-nummer E407.
Ämnet består av sockerarter, kalcium, natrium och magnesiumsalter. Det ger ett slem som gör vattniga vätskor gräddiga.
Läs också: Därför ska du använda smör och inte margarin
Därför används karragenan i grädde
Grädde med tillsatser i finns hos mejerijättar så väl som mindre producenter. På Arlas forum för konsumentkontakt ställs frågan varför man använder karragenan.
Arla svarar att de vill undvika att produkter med längre hållbarhet skiktar sig. Det kallas gräddsättning och innebär att fett klumpar ihop sig och lägger sig på ytan.
När Göteborgsposten ställde samma fråga till Arla Foods pr-chef Mikael Lindgren svarade han att det finns en efterfrågan på vispbar grädde med lägre fetthalt.
Spraygrädde innehåller tillsatser
En populär produkt som kan kännas smidigare och nyttigare än vispgrädde är spraygrädde.
Denna grädde kan ha så lite som 28 procent fett tack vare emulgeringsmedlet E471 och karragenan. Den innehåller även socker, aromer och ett medel som gör att grädden kan sprutas ut ur sin behållare.
Läs också: Palmolja och aprikoskärnor vanliga tillsatser i semlor
Milda mat & visp full av tillsatser
En produkt som gått steget längre vad gäller vispbar mejeri med låg fetthalt är Milda mat & visp på 26 procent.
På Mildas hemsida beskrivs hur produkten ”ger din maträtt en krämig konsistens, kan användas i stället för matlagningsgrädde, samt ett perfekt alternativ istället för vispgrädde till efterrätter.”
Produkten som inte ens kallas för grädde innehåller palmolja, kokosolja, rapsolja, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, socker, guarkärnmjöl, karragenan, arom och färgämne.
Gräddsorter utan karragean
Så om du är ute efter en vispbar grädde utan tillsatser är det vispgrädde med 40 procent fett du ska sträcka dig efter i butiken.
Vill du laga gräddig sås och undvika tillsatser kan du läsa på innehållsförtäckningen på produkter som matlagningsgrädde och mellangrädde.
Dessa varianter kan i bästa fall ha klarat sig utan karragenan tack vare att de i stället högpastöriserats och homogeniserats. Observera att de därför inte går att vispa.
Så minskar du fetthalten i grädde
Varför väljer vissa då de gräddsorter som innehåller annat än grädde? Skälen som brukar framhållas är längre hållbarhet och lägre fetthalt.
Är du ute efter lägre fetthalt går det utmärkt att spä vispgrädden med mjölk eller vatten. Vill du att hållbarheten på din grädde ska förlängas kan du med fördel frysa in den i kuber och plocka fram efter behov. Dock, efter frysning är grädden svår att vispa till ett vackert resultat.
Källa: Göteborgsposten, Arla forum
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.