Därför ska du vända syltburken upp och ner
Locket ner och botten upp. Rädda sylten från mögelangrepp med en enkel vändning.
Det är ett elände. Även om burken steriliserats i ugnen och sylten är het som lava kan möglet komma ändå.
Lösningen är inte konserveringsmedel eller paraffinering utan en enkel vändning vid rätt tidpunkt.
Gör så här:
Sterilisera burkarna i ugnen, 100 grader i en halvtimme. Koka sylten, skumma noga och häll den heta sylten i burkarna.
Skruva på metallocken och vänd burkarna upp och ner medan sylten fortfarande är riktigt het.
Låt burkarna stå så där, på huvudet, tills de svalnat innan de vänds rätt igen. Dubbelkolla efter ett tag att locket håller tätt.
När den heta sylten fått kontakt med hela burken och locket, dör alla bakterier så att sylten håller längre.
Läs också: Frysa och tina bär – tänk på det här