Från Sverige-resan reser till Magnihill: ”Vårt mål är mer svenskt på tallriken”
Spänstig konsistens, ypperlig smak, högt näringsvärde. Möt grönsaksdrottningen Wiveca Almgren i Mörarp som jobbat med frysta grönsaker i 30 år. Från Sverige-resan tar sig till Skåne och besöker ett företag som verkligen vet grönsakers värde.
Företaget Magnihill började med frysta grönsaker 1974 och sedan dess har det varit fryst i fokus. Djupfrysningen förlänger säsongen, stöttar de svenska odlarna och minskar långväga transporter över halva jorden.
– De djupfrysta grönsakerna är så bra på så många sätt, inte minst för att de är extremt hållbara och det är viktigt när vi har en så kort odlingssäsong som vi har i Sverige, säger Wiveca Almgren, som tog över VD-posten efter sin pappa på familjeföretaget i Mörarp utanför Helsingborg i Skåne.
Lokala odlare är viktiga
Magnihill var från början ett vanligt lantbruk men när man 1974 investerade i en första frysanläggning togs de första stegen till det som man är i dag – en hypermodern frysverksamhet som kontraktsodlar grönsaker i bland annat Skåne, Halland, Blekinge och på Gotland.
– Vi är med i alla steg och samarbetar på många olika sätt med odlare, väljer fröer, kontrollerar jorden, transporterar och stöttar utvecklingen på många vis, säger Wiveca Almgren.
Grönsakerna som passerar anläggningen i Mörarp är av alla olika slag och inte mindre än 14 000 ton grönsaker fryses in – varje år! Morötter, spenat, bönor, potatis och snart sagt alla typer av grönsaker odlas i området och tas om hand i fabriken.
– Vi har till exempel frysta sockerbetor som är fantastiskt goda, sockerbetor behöver ju inte bli socker utan kan användas i en grönsakspytt till exempel, näringsrikt och hållbart. Jordärtskockor fryser vi också in och de kan bli världens godaste soppa. Och så har vi så klart alla ”vanliga” grönsaker som vi gör rotfruktsblandningar, pyttblandningar och liknande av, berättar Wiveca Almgren.
KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Bra för smakerna
När man fryser in råvaran så bevaras smak, färg och konsistens. Men det handlar också om att värna om den svenska produktionen och se till att lantbrukare får möjlighet att våga satsa på sitt företag så att vi har en matförsörjning som håller även i tuffare tider.
– Vårt mål är att få fler närodlade produkter på tallriken. Det är viktigt att visa hur otroligt viktigt det är med svenskodlat så att ännu fler vågar satsa på det svenska jordbruket. Det börjar alltid hos kunden i butiken och vi märker med Från Sverige för det gör det enkelt att välja i affären.
Alla måste hjälpa till
Wiveca Almgren menar att alla måste värdera den svenska produktionen betydligt mer, allt från kunder i butiken till politiker, och pekar på andra länder som värnar om sin egen produktion på tydligare sätt.
– De senaste åren, med torka och bränder och nu med pandemin, visar att vi inte värderar vår egen produktion på rätt sätt. Alla måste jobba för att öka förståelsen för hur viktigt det är med en egen matproduktion. Det handlar inte bara om själva maten utan också om arbetskraften och kunskapen i odlingen. Vi är 50 personer som jobbar på Magnihill och vi har 50 kontrakterade odlare men vi sysselsätter många, många fler genom vår verksamhet. Det får man inte glömma bort.
Med de djupfrysta grönsakerna minskar också svinnet. När man står hemma och lagar mat så tar man precis så mycket som man behöver varje gång och riskerar inte att det uppstår svinn. Det är hållbart på alla sätt, både i odlingen och i köket, menar Wiveca Almgren.
Om Från Sverig-resan
Från Sverige-resan är ett samarbete mellan tidningen Land och organisationen Svenskmärkning och genomförs bland annat i en serie artiklar som berättar om svensk mat och svenska råvaror.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.