Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 januari 2021

Från Sverige-resan: Upptäck Norrbottens härliga smaker

Resan i Mat-Sverige går vidare. Den här gången handlar det om bland annat fisk och lamm när vi landar så långt norrut som vi kan komma. Välkommen på en resa till Norrbotten och dess mat i Lands och Från Sveriges resa genom Sverige.

Norrbotten bjuder på vacker och varierad natur och det ger stora möjligheter för ett unikt matutbud. Från Sverige-resan börjar vid kusten och med fisket som varit en viktig näring i flera hundra år.

Viktigt centrum för fisket

 Fisk av alla de slag, BD Fisk är fiskets centrum i Norrbotten.
Fisk av alla de slag, BD Fisk är fiskets centrum i Norrbotten. FOTO: BD Fisk

Redan 1928 gick fiskare samman och bildade det som i dag heter BD Fisk och hör hemma i Luleå, företaget ägs och drivs av omkring 30 fiskare från hela kusten i Norrbotten. Företaget har varit väldigt viktigt för att hålla fiskenäringen vid liv och här förädlas lax och produceras också löjrom och surströmming när det är säsong för det. Riktiga delikatesser med fantastiska smaker!

Polarbröd på väg tillbaka

 Klämma från Polarbröd, en av Sveriges populäraste mackor! God som bara den!
Klämma från Polarbröd, en av Sveriges populäraste mackor! God som bara den! FOTO: Polarbröd

Polarbröd har genom åren blivit en symbol för framgångsrik matproduktion i Norrbotten och är en stor succé på många marknader. I augusti förra året förstördes fabriken i Älvsbyn i en brand, men produktionen är nu i gång i lite mindre skala och återuppbyggnaden av verksamheten är på gång. Polarbröd kommer resa sig igen! Snart finns också märket Från Sverige på brödförpackningen.

Renklämman är en klassiker som när den lanserades var världens första djupfrysta smörgås. I dag finns den i flera olika tappningar och med olika pålägg. Polarbröd producerar kakbröd, tunnbröd, smörgåsar och nu även en brödmix som gör att du kan baka din egen Polarkaka!

Sveriges bästa falukorv

 En av Sveriges godaste falukorvar kommer från Nordchark. Testa!
En av Sveriges godaste falukorvar kommer från Nordchark. Testa! FOTO: Nordchark

Nordchark är företaget som växte fram efter att Scan lade ner i Luleå 1999 och är i dag en viktig producent av charkprodukter. 2018 utsågs deras falukorv till Sveriges bästa (!) och lokala råvaror sätts i fokus vid produktionen. Korv, palt, sylta och rimmat kött är exempel på sådant som skapas i fabriken. Produktionen är KRAV-certifierad och man har också en lunchrestaurang, Mathuset, där det serveras mat tillverkad av lokala råvaror – öppen för alla!

Kolla efter Kött från Sverige-­märkningen på förpackningen, då vet du att korven har ett utmärkt ursprung.

Potatis som champagne

Området norr om 63:e breddgraden kallas för ””potatisens champagnedistrikt” och det har företaget Outinens tagit fasta på. Familjeföretaget med säte i Haparanda har jobbat med potatisprodukter sedan 1950-talet och är i dag kanske mest känt för sina olika gratänger. Outinens menar att kombinationen av den perfekta jorden, midnattssolen och minimalt med bekämpningsmedel skapar en unik produkt. Och här kan man prata om potatispassion – man tänker, drömmer, pratar och äter potatis!

Dessutom utsågs potatis till årets livsmedel 2020 – hur smart är inte det! Svensk potatis regerar!

Rabarber – rejält svenska smaker

 Rabarberlandet i all sin prydno.
Rabarberlandet i all sin prydno. FOTO: Susanne Lindholm

I Altersbruk i Piteå kommun hittar vi Sverige enda rabarberi. AlterHedens Gårdsbutik & Rabarberi har sin butik öppen på vardagar året runt och där finns över 100 produkter! Här lockas det med så varierade produkter som rabarbermarmelad, hjortronsylt, chokladdoppat tunnbröd, och rabarberlakrits.

Med getter i fokus

 Ostar som tillverkas hos Kalix ost.
Ostar som tillverkas hos Kalix ost. FOTO: Susanne Lindholm

Kalix Ost satsar på ostar med mjölk från de getter som finns på gården. Här tillverkas också en kolasås gjord på getmjölk och där finns också ett café där det erbjuds produkter från den egna gården. Väl värt att besöka!

Lamm på alla vis

Cederings gård vid Ängesån i Överkalix har fokus på lamm och där sker allt på ekologiskt vis. Fåren får beta på naturbeten som gynnar den biologiska mångfalden och man förädlar kött, skinn och ull. På hösten säljs färskt får- och lammkött och under övriga delar finns fruset kött till försäljning. Det går även att beställa via webbshopen.

Bröd med smak av naturen

Yvonnes Bageri ligger vackert beläget på en 1700-talsgård mitt i natursköna Tornedalen. Här används naturens egna kryddor för att skapa en unik smak i brödet. Det skapas mjukbröd, tunnbröd och fikabröd som även göra gluten- och laktosfritt och smakerna kan bestå av tillexempel nässlor, granskott och björklöv.

Jordgubbar och tomater

Norrskenstomat Handelsträdgård i Nikkala har som namnet avslöjar fokus på tomater. Här odlas det runda tomater, kvisttomater och körsbärstomater, men man satsar också på andra färska grönsaker. Under 2020 lanserades även en jordgubbsodling som tillhör de nordligaste i Sverige.

Håll utkik efter Från Sverige-märkningen

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen