Mat & dryck 5 augusti 2020
Frysa och tina bär – gör så här
Blåbär i december, hallon i februari. Njut av sommarens bär året om. Så här gör du för att frysa in och tina bär med bibehållen form, smak och näring.
Finns det något lyxigare än att ta fram egenplockade bär ur frysen mitt i vintern? Här får du enkla tips som håller de frysta bären fräscha i ett helt år med bibehållen form, smak och näring.
Hållbarhet frysta bär
Mjuka, osockrade bär har en hållbarhet på cirka 3-4 månader i frysen. Övriga bär håller cirka 12 månader, men ofta betydligt längre än så. Bär som har sockrats före infrysning håller ofta längre än osockrade.
Läs också: Tina kött – så gör du
Frysa in bär – tänk på det här:
- Bären du ska frysa bör vara nyplockade för att behålla så mycket näring, form och smak som möjligt.
- Rensa bort skräp och dåliga bär innan du fryser in. Skölj försiktigt om det behövs och låt bären rinna av ordentligt.
- Mjukare bär bör styckfrysas för att inte klumpa ihop sig. Det gör du genom att lägga dem ett och ett på ett fat eller på en plåt som du ställer in i frysen. När bären är frysta kan du enkelt lägga över dem i en burk eller i en påse som du stoppar tillbaka i frysen. Du kan därefter ta fram exakt så mycket bär du behöver för tillfället.
- Vissa bär, exempelvis mjuka bär som jordgubbar, kan behöva lättsockras innan du lägger dem i frysen. 0,5 till 1 dl socker per liter bär brukar vara lagom. Sockret gör att smaken och strukturen bevaras bättre.
- Hallon blir bäst om du styckfryser och sedan lägger i en låda eller påse. Inget socker behövs.
- Jordgubbar blir enligt Bärfrämjandet allra bäst om du skivar dem och lättsockrar innan du lägger i frysen som bör vara kallare än 17 minusgrader.
- Blåbär kan du frysa in hela utan att sockra. Lägg dem i en låda med lock. Vilda blåbär kan behöva styckfrysas för att inte klumpa ihop sig. Odlade blåbär klumpar inte ihop sig utan kan läggas ofrysta i en låda direkt, utan att styckfrysas först.
- Krusbär, vinbär, lingon, körsbär och andra fasta bär kan du frysa in utan att sockar. Röda vinbär går även bra att frysa in i hela klasar.
- Fäst en etikett på förpackningen och skriv upp datumet för bättre koll.
- Vill du inte frysa in hela bär går det bra att skiva eller mosa bären innan du fryser in dem.
- Frys in snabbt för bästa resultat.
Tina bär – tänk på det här
- Tina bären snabbt för bästa resultat.
- Häll upp bären på fat och tina i rumstemperatur i cirka 30 minuter eller i kylskåp i 1-2 timmar. Tina längre om det behövs, men tänk på att bären inte bör bli rumsvarma. Stryckfrysta bär tinar snabbare än klumpfrysta.
- För att undvika att bären blir mosiga och rinniga vid upptining, till exempel om de ska användas till dekoration, häll över lite maziena eller potatismjöl över bären innan du ställer in fatet i kylen.
- Mjuka bär, framför allt jordgubbar, ändrar ofta karaktär vid infrysning och fungerar därför mindre bra till dekoration efter upptining.
- Svenska, frysta bär behöver inte kokas efter upptining. Frysta, importerade hallon behöver däremot kokas ungefär en till två minuter innan du äter dem, enligt rekommendationer från Livsmedelsverket. Detta eftersom bären kan vara förorenade med norovirus som orsakar vinterkräksjuka.
Källor: Bärfrämjandet, Livsmedelsverket
Fler produkter för plastbantaren i Land Shopping
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.