Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 mars

Gör din egen jäst

Visst kan du jäsa utan köpejäst. Här är recept på två hemgjorda sorters jäst och beskrivning på hur du använder dem.

 Gör din egen jäst med surdeg eller vildjäst.
Gör din egen jäst med surdeg eller vildjäst. FOTO: Istock

När det saknas jäst i affären dyker frågan upp ”hur gjorde folk förr?” Svaret är att de gjorde olika sorters surdeg och vildjäst att baka med.

Den klassiska surdegen görs av mjöl och vatten som jäser med hjälp av lactobaciller, samma som finns i bland annat yoghurt.

Lactobacillerna gör mjölksyra som i sin tur ger en syrlig smak. Den passar utmärkt till matbröd men kanske inte lika bra till söta degar.

Den andra typen är vildjästkulturen. Den skapas genom att man låter frukt jäsa, till exempel aprikoser, russin eller rivet äpple.

Vildjästen innehåller mest olika sorters jästbakterier och smakar alltså inte lika syrligt, perfekt till bröd men också till kanelbullarna.

Recept: Gör din egen surdegRecept: Så gör du egen vildjäst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen