Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 July

Grön potatis – hur farlig är den?

Räcker det att skära bort det gröna på potatisen? Och hur farligt är det att äta gröna potatisar? Här är 6 frågor och svar!

 Bra att kolla redan i affären om potatisen är grön.
Bra att kolla redan i affären om potatisen är grön. FOTO: Istock

1. Varför blir potatisen helt eller delvis grön?

Det är klorofyll som bildas när potatisen utsätts för ljus. Den gröna färgen är som en varningssignal, därför att ljuset stimulerar gifter att bildas i potatisen.

2. Vilket gifter kan finnas i grön potatis?

De vanligaste heter solanin och chakonin och tillhör gruppen glykoalkaoider. Det är beska ämnen som fungerar som potatisens eget bekämpningsmedel mot skadedjur.

3. Är de farliga?

Får man i sig för mycket glykoalkaloider som solanin, kan man få magont, kräkningar och diarré. I höga doser kan man få akuta symtom från nervsystemet som dubbelseende och hallucinationer.

Störst är risken för småbarn. Men symtomen är övergående och giftet utsöndras ur kroppen utan att ge långsiktiga effekter.

 Är potatisen bara lite grön kan man skära bort det gröna - men med god marginal.
Är potatisen bara lite grön kan man skära bort det gröna - men med god marginal. FOTO: Istock

4. Räcker det att skära bort det gröna på potatisen?

Är det bara en liten del som är grön eller skadad kan det enligt Livsmedelsverket räcka att skära bort den – men med god marginal. Är potatisen grön rakt igenom eller har stora skador ska man slänga den.

5. Är det bra att skala potatisen?

Ja, det minskar också mängden glykoalkaloider som solanin, eftersom det mesta av giftet sitter i skalet eller närmast under.

6. Hur kan odlare och butiker minska risken för grön potatis?

Framför allt genom att skydda den från ljus. Odlaren genom att undvika skörd under soliga dagar och att lagra potatisen mörkt, till exempel. Butiken genom att skärma av potatisen från stark belysning.

Mer information finns på Livsmedelsverket och Växteko (Potatisodlarnas Riksförbund) bland annat.Läs också: Importerade maten som innehåller halter av bekämpningsmedel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen