Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 januari 2019

Hälsovåg i chipshyllan – linser nya favoriten

Glöm flottiga potatischips. Nu är det havre, quinoa, linser och kikärtor som gäller till fredagsmyset.

 Estrella stoltserar med att deras linschips består av 13 procent protein. Senaste nyheten från Estrella är linsbågarna!
Estrella stoltserar med att deras linschips består av 13 procent protein. Senaste nyheten från Estrella är linsbågarna! FOTO: Estrella

Höga halter protein, mindre fett, mindre salt och mer smak: hälsobudskapen har letat sig in i snackshyllan. I år är det tydligare än någonsin att chips inte behöver bestå av potatis friterad i olja.

I stället är det bönor, linser och spannmål som snacksbolagen hoppas att vi ska lockas av.

Läs också: Därför blir du chipsberoende – och så bryter du ovanan

Protein säljer

 Chips gjorda av kikärtor.
Chips gjorda av kikärtor. FOTO: OLW

Något som lyfts fram särskilt på de nya chipssorternas påsar är proteinhalt.

– Hälsotrender kommer och går. Just nu är det mättande proteinet en jättetrend, säger Sofi Randén, marknadschef på Estrella.

Estrella, OLW och Gårdschips stoltserar alla med att deras linschips består av 13 procent protein. Kikärtschips, linsbågar och havresnacks har också proteinhalten tydligt markerad på förpackningen.

 Quinoasnacksen är både veganska och glutenfria.
Quinoasnacksen är både veganska och glutenfria. FOTO: Gårdschips

Sofi Randén menar att chips förvisso inte är en hälsoprodukt, men att konsumenter blir allt mer medvetna i sina val av snacks.

– Vi har märkt att protein lockar lite extra. Kanske mättar det lite mer, kanske äter man lite mindre då, kanske känns det lite bättre.

Nya mjölsorter i chips

 20 procent protein i Gårdschips nya Havresnacks.
20 procent protein i Gårdschips nya Havresnacks. FOTO: Gårdschips

Snacks av andra slag än potatischips är ingen nyhet i sig. Ostbågar görs sedan länge av majsmjöl och jordnötsringar har korn och råg i sig. Det nya är att utbudet på bara några år breddats betydligt.

Producenten Veggie Peggy har gått ytterligare ett steg längre och tillverkar endast ekologiska och veganska snacks.

– Allting som bygger på nyttigare råvaror tror jag kommer fortsätta att gå bra framöver, säger Jenni Soukkan, produkt- och marknadsansvarig på V-Sell som äger varumärket.

Läs också: Vegetariska råvaror som stöttar svenska bönder

Så nyttigt är linschips

Vilka hälsofördelar finns då med de nya snacksen? Många gånger är de glutenfria, vilket är glädjande för glutenintoleranta. Ofta har de mindre salt och fett än traditionella potatischips, det är också en fördel.

Den totala kalorimängden kan även vara runt 100-150 kalorier lägre per 100 gram. Vissa sorter har dessutom mindre tillsatt socker i kryddblandningen.

– Men smaken är ändå alltid viktigast hos konsumenterna. Är chipsen inte goda spelar det andra heller ingen roll, säger Estrellas Sofi Randén.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen