LISTA: Gårdsbutiker län för län
Det finns runt 1 000 mathantverkare och gårdsbutiker i Sverige. Här listar vi de allra bästa som bland annat erbjuder ägg, chark och café. Hitta din favorit från Skåne till Norrbotten.
I Eldrimers app Mathantverk för Android och Ios finns samtliga gårdsbutiker presenterade. Appen kan du ladda ner i Play-butiken eller Appstore.
Här listar vi ett urval av gårdarna, alla med småskalig, lokal och hantverksmässig tillverkning samt med egen försäljning. Några av dem har även kafé och restaurang.
Tips!
Slå gärna en signal innan ditt besök för att kolla att ägarna inte är på lunch, ute och fiskar, matar djuren eller är upptagna på annat håll.
Till varje gård i listan finns kontaktuppgift.
Läs också: 19 hetaste retrokaféerna från norr till söder
Norrbottens län
Mathantverkshuset i Vuollerim
Om: Mathantverk från Polcirkeln där varje produkt är handgjord från grunden. I Vuollerimrullen möter den samiska matkulturen det asiatiska köket. Vuollerimpaj med skabramost är en annan klassiker.
Ligger: Vuollerim
Kontakt: 070-259 12 17, www.mathantverkshuset.se
Kalix Ost
Om: Förutom den klassiska getmesen skapas här vitmögelostar, kittostar, kryddade färskostar och grillost av Halloumi-typ. Allt är gjort på opastöriserad mjölk. Kalix ost gör även getskinn och driver gårdscafé.
Ligger: Kalix
Kontakt: 0923-271 16 www.kalixost.se
Tornedalens renprodukter
Om Renkött i olika varianter. Från oktober till maj kallröker och lufttorkar Roger Niemi och hans medarbetare detaljer, korvar, hamburgare och kokar konserver.
Ligger: Soukolojärvi, Övertorneå
Kontakt: 070-544 89 28, www.tren.se
Västerbottens län
Bergmans fisk och vilt
Om: Fisk och vilt. Martin Bergman med personal röker röding, sik, abborre och lax. En del fisk gravas och man gör sillinläggningar samt fjällsjökorv. Köttet som lufttorkas och röks är från älg, ren och gris. Råvarorna kommer från samebyn, lokala fiskare, odlare och uppfödare.
Ligger: Lövliden, Vilhelmina
Kontakt: 0940-250 90, www.mbergmansfisk.seLäs också: Skärvångens bymejeri gör tusenårig getost
Edgården/Grisbilen
Om: Färskt griskött och charkprodukter. Familjen Edström röker och lufttorkar allt själva och säljer bacon, rökkarré, sidfläsk, färskkorvar, lättrökta korvar, salami, leverpastej samt lufttorkade delar. Allt från gårdens grisar tas om hand.
Ligger: Storbäcken, Flarken
Kontakt: 070-641 20 15. www.grisbilen.seLäs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk
Salteriet
Om: Färsk och förädlad fisk. Nils-Erik Sjöström, fiskare i fjärde generationen, fångar all fisk som han gravar och röker. Hustrun Stina gör laxburgare, strömmings- och sikinläggningar. Färdiga måltider serveras på bryggan sommartid.
Ligger: Obbola
Kontakt: 079-689 16 89, www.gamlasalteriet.seLäs också: Fjällbagaren från Frankrike som tar skidorna till jobbet
Jämtlands län
Gårdscharken, Fågelberget
Om: Charkuteri, rökt, lufttorkat kött. 80 procent är legotillverkning åt företag i regionen. Gården hyr också ut stugor till jakt- och fisketurister.
Ligger: Fågelberget, Gäddede
Kontakt: 072-067 85 22, www.gardscharkenfagelberget.seLäs också: Rid i Jorm och ät gudagott
Frejas bakeri
Om: Ljust och mörkt surdegsbröd, bullar, kakor. Drivs av dietisten och kostekonomen Lisbeth Lagerfeldt. Recepten utformar Lisbeth själv. Ekologiskt mjöl, gärna kultursorter och surdeg är grunden för ett riktigt gott bröd, menar Lisbeth.
Ligger: Östersund
Kontakt: 070-664 86 70, www.frejasbakeri.se
Rönngården
Om: Här finns sylt, marmelad, saft, nektar, grönsakschutney och inläggningar. Allt är förädlat på gården. Inga tillsatser. Även B&B.
Ligger: Lit
Kontakt: 070-393 00 68, www.ronngardenjamtland.se
Tivars gårdsmejeri
Om: Dessert- och kittostar. Förutom en hänförande utsikt över fjällvärlden finns här restaurang, mejeri, kajakuthyrning och gårdsbutik med egentillverkad ost. Ostarna görs av gårdens egen mjölk och det finns ett femtontal olika sorter.
Ligger: Norderön, Frösön
Kontakt: 070-385 51 52 , www.tivars.seLäs också: Sveriges smörguide: Här hittar du godaste gårdssmöret
Västernorrlands län
Gide Get
Om: Ost, getost, getmese, caprin. Anna-Karin Gidlunds getost vinner priser och hyllas av finsmakarna för sin särpräglade karaktär. Specialiteten är den egna framodlade mjölksyrakulturen, hemligheten bakom ostarnas goda smak.
Ligger: Djuptjärn, Trehörningsjö
Kontakt: 0662-210 43. www.gideget.seLäs också: Gide Get – prisbelönta ostmakare sedan 1973
Skogens sköna gröna
Om: Eva Magnusson förädlar gran till delikatesser som gran Zirup (granskottssirap), saft, glögg, te, kryddsalter, granvinäger, gransalt med torkade skott, granolja med kallpressad rapsolja, inlagda granskott i ättikslag, en granzirup-punsch och en granzirup-snaps i samarbete med ett destilleri.
Ligger: Ånge
Kontakt: 070-541 71 92, www.skogensskonagrona.seLäs också: Berit i Jämtland: ”Jag lever av skogens skafferi”
Mitt skafferi
Om: Saft, marmelad, äppelmust, glögg, matsåser, kryddor, torkade bärprodukter. Ulla Lahtis odlar själv rabarber men köper in bär och frukt från närområdet och privata trädgårdar.
Ligger: Stornäset, Alnö
Kontakt: 070-320 22 04Läs också: Sven har Sveriges enda tranbärsodling
Dalarnas län
Sahlins struts
Om: Strutsuppfödning, gårdsbutik, restaurang, bryggeri. Alla charkuterier görs på gården. Fettet förädlas till hudvårdsprodukter. Av äggen görs glass, fjädrarna blir till pennor, äggskalen blir lampor. I bryggeriet bryggs öl från egen humle så långt denna räcker.
Ligger: Borlänge
Kontakt: 0243-23 31 37, www.sahlinsstruts.se
Skedvi bröd
Om: Knäckebröd. Anders Åkerberg och Malin Floridan startade Skedvi bröd på nytt 2014. Varje bröd gräddas på tre ställen i ugnen för att bli jämnt gräddat samtidigt som bagarna hela tiden eldar. Till sist torkar bröden två dygn på spett. Besökare kan se hela hantverket.
Ligger: Stora Skedvi
Kontakt: 0225-27 00 75. www.skedvibrod.seLäs också: 10 svenska smaker som gör succé utomlands
Rältagården
Om: Gårdskrog, catering, rökeri, pölsa, Leksandsskinka, ägg. Catering med helstekt gris och den hemmarökta Leksandsskinkan över en bädd av enris är några av gårdens signum.
Ligger: Djura
Kontakt: 070-175 49 08. www.raltagarden.se
Åkes slakt och styckning
Om: Slakt, styckning, rökeri, chark och gårdsbutik. Företaget blev tidigt känt för sin nitritfria korv, men det är inte alla som vill ha den, så nu håller produkterna den mininivå av nitrit som KRAV tillåter.
Ligger: Tolvsbo, Söderbärke
Kontakt: 0240-65 04 84, www.akesslakt.seLäs också: Kolla in Närsjö gårds grymt gulliga & ulliga grisar
Gävleborgs län
Lotta-boden
Om: Gårdsbutik, handelsträdgård och café. I Lotta Perssons produktionskök framställer hon sylt, gelé, chutney, saft och glögg. Men också konfityr och syltningar på granskott.
Ligger: Loos
Kontakt: 0657-105 09. www.lottaboden.se
Jarse ost
Om: Färskost, ostkaka, dessertost, salladsost, lagrad ost. Mjölken kommer från en gård utanför Järvsö och Hälsingeostkakan är på Järvsövis penslad med hel saffran som stötts i med socker.
Ligger: Järvsö
Kontatk: 073-063 02 52, www.jarseost.seLäs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost
Järvsö gårdsbageri
Om: Vedugnsgräddat surdegsbröd, vetebröd och kakor. Bröden är döpta efter byarna runtomkring och allt är odlat i bygden, även vetet. Kunderna tas emot i Lill-Babs ”Caffär”, Annas kombinerade butik och café i byn.
Ligger: Järvsö
Kontakt: 070-881 16 77, www.lillbabscaffar.seLäs också: De bakar hantverksmässigt bröd på kulturspannmål
Trollharen
Om: Lax, strömming, sik och röding, böckling, sotare. Folk kommer ofta för att äta Lars-Ove Flodbergs strömmingsinläggningar. Flera av recepten är från tiden då ättikan slog igenom i Sverige på 1700-talet. Företaget varmröker även fisk, lägger in surströmming.
Ligger: Ljusne
Kontakt: 0297-331 05, www.trollharensfisk.se
Saltharsfjärden
Om: Färskt och rökt fisk. Släkten Bergman har bedrivit småskaligt kustfiske i generationer på platsen och man röker traditionsenligt med alved och granris från egen skog. De gravar även fisk och gör inläggningar.
Ligger: Norrsundet
Kontakt: 0297-228 55. www.salthars.se
Diléns saluhall
Om: Kött, chark, ost, fisk, frukt och grönt. Här erbjuds ett stort urval charkprodukter från lamm, nöt och gris men även en del vilt. Utbudet kompletteras med andra hantverksmässigt framställda produkter och grönsaker under säsong, allt ekologiskt.
Ligger: Valbo
Kontakt: 026-13 03 35, www.dilens.seLäs också: Gubbölegården: Här kan kunderna handla direkt av bonden
Värmland
Lindås lamm
Om: Styckat lammkött, älgkött, lammskinn. Elsa Lund Magnussen, som driver gården, arrangerar olika måltidsevent i gårdens konferenslokaler. Uppfödningen är ekologisk med inriktning på beteslamm.
Ligger: Lindås, Karlstad
Kontakt: 070-562 12 14, www.lindaslamm.seLäs också: Stöpafors kvarn tillverkar 100-årigt skrädmjöl
Sörgårdens slakteri
Om: Färskt kött, chark, ägg. Adam och Jennie Slottners familjegård har gårdsslakteri, styckeri, förädlingskök och gårdsbutik. De egna nötdjuren går i lösdrift och växlar betet med gårdens får och lamm. Hela gården är KRAV-certifierad och ekologisk med eget foder till djuren.
Ligger: Vike Sörgården, Kristinehamn
Kontakt: 0550-530 00, www.sorgarden.net.
Enbackens musteri
Om: Äppelmust, smaksatt must, äppelglögg, sirap, chetey, marmlad, bärdrycker. Hit kommer kunderna med egna äpplen för att göra sin must, handla i gårdsbutiken, eller bara njuta av djur och natur och ta en fika.
Ligger: Munkfors
Kontakt: 073-908 06 13, www.enbackens.se
Örebro län
Jannelunds gård
Om: Kött (lamm, nöt, gris), charkprodukter, grönsaker, bönor. Hela gården är KRAV-certifierad och förutom får och lamm föder man upp linderödsgrisar och nötdjur. Kulturspannmål som solhavre och rågsorten petkus odlas och mals.
Ligger: Övratorp, Mullhyttan
Kontatk: 070-623 59 00, www.jannelundsgard.se
Ställbergs skafferi
Om: Rökta fiskprodukter, marmelader, grönsaksinläggningar, praliner, rosensirap. Förutom hel rökt fisk förädlas filéer och marinerade delar med kryddningar av purjolök, rosé- och citronpeppar, honung och ingefära.
Ligger: Östra Kumlan, Kopparberg
Kontakt: 0580-212 07Läs också: Koreansk kimchi med svenska råvaror gör succé
Västmanlands län
Köpings musteri
Om: Äpplen, äppelmust med mera. Odlar 100 olika äppelsorter och gör 23 sortrers drycker plus blandsorter, allt ofiltrerat och utan tillsatser. Även provsmakningar.
Ligger: Norra Rasgärde, Köping
Kontakt: 073-982 88 37, www.kopingsmusteri.seLäs också: Från äpple till flaska! Bonny gör must av kungafamiljens äpplen
Kopparlundens Bageri
Om: Surdegsbröd, fikabröd, müsli, skorpor. Från finska, mörka och täta bröd med endast råg, till ljusa bröd med hård skorpa och elastiskt inre. En stor del av det mjöl som används kommer nymalt från länets enda kvarn.
Ligger: Västerås
Kontakt: 021-41 47 09, www.kopparlundensbageri.se
Uppsala län
Lagerlöfska Magasinet
Om: Sylt, saft, gelé, marmelad, must, vinäger, örtte med mera. Butiken ligger i historiska fjärdhundrabygden med lämningar från vikingatid och järnålder. Christina Lagerlöf odlar och plockar råvaror själv som köper från odlare i närområdet.
Ligger: Simtuna, Fjärdhundra
Kontakt: 070-843 04 61. www.lagerlofska.se
Ängslyckans Café
Om: Surdegsbröd, historiska bröd, bakverk, surdegspizza. Karin Gerhardt bakar den ursprungsskyddade Upplandskubben och på lokala ekologiska mjölsorter skapas bröd med tusenåriga anor såväl som moderna stenugnsbak.
Ligger: Örbyhus
Kontakt: 076-943 05 43, www.angslyckanscafe.n.nu
Vallgarns gårdsmejeri
Om: Hantverksmässigt producerad ko-ost som säljs i gårdsbutiken, även ostprovningar. Alla ostar är KRAV-godkända och ekologiska.
Ligger: Vallgarn, Enköping
Kontakt: 0171-41 41 61, www.vallgarn.eu
Sussis gårdsbageri
Om: Surdegsbröd, bullar och kakor. Alla Susanne Lindqvists bröd och bullar är långjästa med surdeg från två kulturer: vete och råg. Hon använder lokalt producerat mjöl utan askorbinsyra, extra gluten eller andra tillsatser.
Ligger: Hjälsta, Örsundsbro
Kontakt: 073-759 71 83, www.sussisgårdsbageri.se
Stockholms län
Rådmansö
Om: Bageri och konditori. Allt bröd bakas med surdeg. Lokala råvaror. Ligger i vacker skärgårdsmiljö i en gammal lanthandel.
Ligger: Norrtälje
Kontakt: 070-857 13 53, www.bageributiken.se
Ostmakeri
Om: Ostar, ostkaka, ostpaj och fika. Mjölken hämtas från en mindre gård i Riala och av den skapar Anna Kälvebrand pastöriserade ostar av blåmögeltyp, stilton, ädel och brie. Undantaget är cheddarn som görs på opastöriserad mjölk. Cheddarn lagras i Oskar Fredriksborgs fästnings borgrum.
Ligger: Vaxholm
Kontak: www.ostmakeriet.se
Äppelfabriken
Om: Bröd, kaffebröd och kakor. Färskmalet mjöl. Råvarorna är ekologiska och bröden bakas enbart med kulturspannmål. Alla bröden har en koppling till lokala, svenska sädeslag. Även kafé.
Ligger: Järna
Kontakt: 08-546 113 33, www.jarnabageri.se
Gålö gårdsmejeri
Om: Getostar, mese, honung, inläggningar, grönsaker, café. Eva och Lasse Thoreson gör opastöriserade getostar på egen mjölk samt kryddade färskostar. De ystar även ost på komjölk från en gård i Sorunda och gör egna marmelader ifrån gårdens frukter och bär.
Ligger: Gålö
Kontakt: 070-234 23 01, www.galogardsmejeri.se
Västra Götalands län
Catxalot
Om: Tångprodukter av olika slag: kryddor, torkad tång.
Ligger: Grebbestad
Kontakt: 070-914 72 99, catxalot.seLäs också: De sa upp sig för att dyka efter tång – nästa superråvara
Lottas bak och form
Om: Surdegsbröd, bakverk, butik och lunch. Mjöl från hantverkskvarnar, gamla kultursorter, surdeg, långa jästider och ekologiska råvaror är basen i arbetet.
Ligger: Tjörn
Kontakt: 070-219 47 33. www.lottasbakoform.se
Badängens Rök och Fiskeri
Om: Fiskar och förädlar gös, lax, abborre, sik, löjrom. Restaurangen är kombinerad med butik för rökt fisk.
Ligger: Otterbäcken
Kontakt: 0551-226 72
Lilla Spännefalla
Om: Färskt och förädlat kött av vilt (från hare till bison) och tamboskap. Allt tillverkas utan tillsatser. Färskkorvar, salami, pastejer, blodkorvar, kallrökta och varmrökta köttdetaljer, lufttorkade skinkor – allt säljs i gårdsbutiken.
Ligger: Lilla Spännefalla, Tibro
Kontakt: 076-114 25 26, www.lillaspannefalla.se
Håvs Lamm och Delikatess
Om: Kött och chark. De många varmrökta och färska korvarna görs på får- eller lammkött och även med inblandning av fläsk- och viltkött. Allt säljs på gården tillsammans med andra lokalt producerade varor.
Ligger: Håv, Ellös
Kontakt: 030-42 25 52
Sörmlands län
Annas hembageri
Om: Matbröd, surdeg och kaffebröd. Fick priset Årets bästa café i White Guide Café 2016/17.
Ligger: Mariefred
Kontakt: 0159-318 18, www.annashembageri.se
Stavtorps honung och musteri
Om: Honung både naturell och smaksatt, äppelmust. Alla produkter sötas med egen honung och en del av den säljs, naturell eller smaksatt.
Ligger: Malmköping
Kontakt: 070-731 80 82. www.stavtorp.nu
Printz bageri
Om: Bröd från vedeldad ugn, kafé och bageributik. Ligger i industrihuset på Stallarholmen . Han kan besökarna prova specialiteten ”Bryggarbröd”, bakat vört och drav samt favoritbakverket ”Frösnapparna”.
Ligger: Stallarholmen
Kontakt: 0152-422 30. www.printzbageri.se
Köttbutiken Millert & Dahlén
Om: Kött, förädlat vilt, skinkor, salami, korvar, patéer med mera. Viltköttet kommer från slott och gods i trakten.
Ligger: Stallarholmen
Kontakt: 070-735 43 91
Östergötlands län
Boställets vedungnsbageri
Om: Bröd och bullar bakade på hantverksmässigt vis. Surdegsbröden görs av råg- och vetemjöl men även äldre spannmålssorter. Bageriet har en serveringsdel och ägaren Karin Lorin odlar själv grönsakerna till lunchsopporna.
Ligger: Maspelösa, Boställe, Vreta Kloster
Kontakt: 0761-27 30 22, www.bostallets.se
Bråvalla gårdsmejeri
Om: Ostar, saft, marmelad, glass, ostkaka, mat. Här görs ett tjugotal getostar och några på får- och komjölk. Från blå mögel och rökt halloumi – en specialitet som badats i vassle och vin. Även Bed & Breakfast och kafé.
Ligger: Vikbolandet
Kontakt: 073-410 03 55, www.vikbovalla-gard.dinstudio.se
Hargodlarna
Om: Gårdsbutik med marmeladeri och sommarkafé. Affärsidén är att ta till vara allt överskott av bär från traktens trädgårdar. Rabarber är en av huvudingredienserna, men även plommon, körsbär, vinbär och andra bär finns i marmeladerna.
Ligger: Kisa
Kontakt: 0494-124 88, www.hargodlarna.se
Gotland
Överstekvarn Chili
Om: Chilisåser, senap, dessertsåser, chilisalter, färsk chili. All chili som används i produkterna skördas i egna växthus. Växthusen är öppna under odlingssäsongen och besökare är välkomna att titta runt.
Ligger: Lummelunda
Kontakt: 070-769 57 95, www.chiligotland.seLäs också: De lyckas med det omöjliga – odlar te i Sverige
Hejde knäcke
Om: Delikatessknäckebröd. Här bakas ett handgjort delikatessknäckebröd med mycket smak, bakat på naturliga råvaror.
Ligger: Hejde, Klintehamn
Kontakt: 0498-21 43 14, www.hejdeknacke.se
Halfvede Musteri och Gårdsbutik
Om: Äppelmust, lammskinn, kohudar, konstglas, garn, glass, grillsåser, smide och mycket mer. Allt går att köpa i butiken.
Ligger: Hallvide, Dalhem
Kontakt: 0498-23 00 00, www.halfvede.se
Halland
Om: Färska tomater, produkter gjorda på egna tomater, gurkinläggningar. I butiken säljs även mjölk från Vapnö gård, syrade grönsaker, ägg från frigående höns, glass och presentkorgar.
Ligger: Varberg
Kontakt: 070-347 19 35, www.warbergtomat.se
Öströö fårfarm
Om: Lammkött, nötkött, chark, lammkorv. Gården tillverkar även inläggningar, marmelader, chutney och geléer. I den gamla brännvinskällaren erbjuds luncher och middagsmenyer, om man inte bara vill sätta sig ned på caféet och njuta delikatesserna med hembakt bröd.
Ligger: Tvååker
Kontakt: 0340-450 36, www.ostroofarfarm.com
Feldts bröd och konfekt
Om: Ekologiskt surdegsbröd, sötbröd, saft, sylt, konfekt, tårtor. Av dinkel, enkorn, hallandsvete och svedjeråg formas allt från bullar med lite jäst till kraftiga rågsurdegsbröd med honung.
Ligger: Halmstad
Kontakt: 035-12 16 60
Tiraholms fisk
Om: Rökt och färsk fisk. I butikens hyllor hittar man egenrökt fisk, gravad fisk och ett otal inläggningar. De fiskar allt själva och fångar även gös, sik, mört och braxen
Ligger: Unnaryd
Kontakt: 0371-640 19, www.tiraholm.se
Hallands kombucha
Om: Kombucha; probiotisk dryck. Görs av ekologiskt grönt te och ekologiskt socker. Fermenteras av en så kallad SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), därefter smaksätts den med bär från Halland och ekologiska färska kryddor.
Ligger: Fjärås,
Kontakt: 070-754 22 80, www.hallandskombucha.se
Jönköpings län
Bengtsgården på Visingsö
Om: Mjöl, rapsolja, potatis, grönsaker, ägg och rökt fisk. Familjen Björklund odlar potatis och spannmål, röker röding, sik och abborre samt föder upp nötkreatur. Vid hamnen ligger gårdsbutiken som erbjuder allt vad gården producerar. Även restaurang.
Ligger: Visingsö
Kontakt: 073-764 76 54, www.bengtsgarden.se
Forssa kvarngård
Om: Stenmalet fullkornsmjöl av kulturspannmål. Kvarnen har aldrig elektrifierats. Här mals främst kulturspannmål från närliggande ekologiska odlare.
Ligger: Sävsjö
Kontakt: 072-350 29 25, www.forssakvarnagard.se
Timjan café och restaurang
Om: Björksav, bröd bakad på Ölandsvete, saft, sylt, marmelad och honung. Restaurangen serverar mycket vilt. Egna viltpatéer, syltor, korvar, långkok och stekar sällskapar med 150 kryddor och medicinalväxter från familjens örtagård. Delikatesserna säljs i gårdsbutiken.
Ligger: Vrigstad
Kontakt: 070-634 62 75, www.cafetimjan.se
Kalmar län
Räven och osten
Om: Säljer ost. Nere i Emådalen betar grannens kor och därifrån hämtar Matilda Johansson mjölken till sitt mejeri. Av mjölken blir det kit- och blåmögelostar, pressade ostar och mjuka kittostar. Kafé med provsmakningar.
Ligger: Lida, Järnforsen
Kontakt: 073-650 42 60, www.ravenochosten.se
Skuru gårdsmejeri
Om: Ostkaka, ost, glass, honung, sylt, ägg med mera. ”Man ska kunna känna ostkornen och mandeln i ostkakan” säger Mette Munter som skapat sitt eget recept efter gamla förebilder.
Ligger: Figeholm
Kontakt: 070-607 57 31, www.skuro.se
Gulleskruvs delikatesser
Om: Isterband, rökta isterband, salsiccia. Isterbanden tillverkas efter originalreceptet och har sällskap av många sorters korvar, pastejer och syltor. Råvaran köps in från utvalda viltuppfödare och gårdar i trakten.
Ligger: Gullaskruv
Kontakt: 0481-320 30, www.gullaskruvsdeli.se
Havtornsgården
Om: Förädlade produkter av havtorn: saft, marmelad, juice. Gunilla och Christer Strandå ställde om från djurhållning till växtodling 2001. Gårdens mark planterades med tre tusen havtornsbuskar. Kafé med bakverk med havtorn.
Ligger: Triberga, Mörbylånga
Kontakt: 0485-451 48, www.havtornsgarden.se
Jordsläta Södergård
Om: Nötkött, lammkött, fläskkött, ägg. Tusen gutefår håller kulturlandskapet öppet. Familjen har även nötdjur och grisar som går ute. Allt som säljs är uppfött på gården och man odlar förutom Ölandsvete eget vallfoder till djuren.
Ligger: Borgholm
Kontakt: 0485-56 02 08, www.jordslata.se
Kronobergs län
Malva gård
Om: Frukt, bär, marmelad, must. Gården odlar hundratalet äppelsorter och bevara de gamla sorterna. Bären förädlas till marmelader och äpplena blir till must och annan dryck.
Ligger: Karatorp, Urshult
Kontakt: 070-764 58 63, www.malvagard.se
Stellas ostkaka
Om: Ostkaka, kalvdans, bröd, biscotti. Gården ligger i den lilla kulturskyddade byn Pilås. Mjölken till ostkakorna kommer från gårdar i närheten och äggen från de egna hönsen.
Ligger: Pilås, Braås
Kontakt: 070-769 72 13, www.stellasostkaka.se
Härensås Mjölk
Om: Mjölk, yoghurt. Daniel är fjärde generation på gården som består av 75 mjölkkor, odling och betesmark. Djuren går i lösdrift. Gårdsbutiken med självbetjäning är öppen dagtid.
Ligger: Gemla
Kontakt: 070-826 77 35, www.harensasmjolk.se
Blekinge
Sturkö Rökeri
Om: Catering, varm- och kallrökt lax, rökt ål, sillinläggningar. Andreas Eriksen eldar med hel ved enligt samma metoder som människan gjort sedan medeltiden. ”Hela rökprocessen är slow cooking”, säger han.
Ligger: Sturkö
Kontakt: 0455-420 54, www.sturko.com
Gamlegårdens delikatesser och hantverk
Om: Marmelad, sylt, saft, nektar, inläggningar, chutney, gelé. Allt utan vare sig tillsatser eller konserveringsmedel. Ring först!
Ligger: Holmsjö
Kontakt: 070-289 08 66, www.gamlegarden.nu
Café mandeltårtan
Om: Surdegsbröd. Café med mandeltårtor, bakverk, vegetariska bufféer, sallader. Surdegsbröden bakas på ekologiskt mjöl från mindre kvarnar. Bland annat enkorn och dinkel.
Ligger: Ronneby
Kontakt: 076-174 50 05, www.mandeltartan.se
Orranäs gårdsmejeri
Om: Get- och koost. Nära havet betar Boel och Lars Dahlbergs getter i ett våtmarksområde med buskar, gräs och örter. Bland annat blåmögelostar, lactiquer, vit caprin och en ost som kallröks över äppelträflis.
Ligger: Orranäs, Jämjö
Kontakt: 0455-554 40, www.orranasgardsmejeri.se
Skåne
Hallongården
Om: Saft, marmelad, glögg, vinäger, naturgodis. Familjen Biärsjö odlar hallon, vinbär, blåbär, björnbär, krusbär och sparris men det är de sex kilometer långa hallonbuskarna som är grunden för mathantverket. Även självplock och kafé.
Ligger: Bodarp, Trelleborg
Kontakt: 070-642 38 68, www.hallongarden.com
Bjärhus gårdsbutik Klippan
Om: Gårdsbutik, restaurang, lammuppfödning, chark. Bjärhus betyder ”huset vid kullen” och har anor sedan 1600-talet. Man föder upp köttdjur och lamm och odlar alla de sorters rotfrukter och kål som växer i Skåne, samt potatis och majs.
Ligger: Bjärhus, Klippan
Kontakt: 0435-102 95, www.bjarhusgardsbutik.seLäs också: Mångsysslarna på Ängavallen: ”Vi drivs av kärlek till våra djur”
Ådala gård
Om: Ost, smör, surdegsbröd, ramslökskapris, marmelad. I ett kombinerat restaurang- och förädlingskök lagas internationell mat till restaurangen med utvalda råvaror. Av den egna chilin görs rökta och fermenterade såser. Egenodlade och vilt växande råvaror från skogen förädlas.
Ligger: Billinge
Kontakt: 070-346 57 46, www.adalagard.seLäs också: Blomstrande mathantverk: De lever på 1 000 fläderbuskar
Larsviken
Om: Potatis och delikatesschips. ”Potatisodling är vår passion, vi odlar 550 sorter”, säger Bitte Persson. Säljs i butiken tillsammans med chips av potatis, palsternackor och andra rotfrukter.
Ligger: Viken
Kontakt: 042-23 86 50, www.larsviken.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.