Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 maj

LISTA: Gårdsbutiker län för län

Det finns runt 1 000 mathantverkare och gårdsbutiker i Sverige. Här listar vi de allra bästa som bland annat erbjuder ägg, chark och café. Hitta din favorit från Skåne till Norrbotten.

 Det vimlar av gårdsbutiker i Sverige där du bland annat hittar café, ägg och chark.
Det vimlar av gårdsbutiker i Sverige där du bland annat hittar café, ägg och chark.

I Eldrimers app Mathantverk för Android och Ios finns samtliga gårdsbutiker presenterade. Appen kan du ladda ner i Play-butiken eller Appstore.

Läs också: Så hittar du till landets alla mathantverkare

Här listar vi ett urval av gårdarna, alla med småskalig, lokal och hantverksmässig tillverkning samt med egen försäljning. Några av dem har även kafé och restaurang.

Tips!

Slå gärna en signal innan ditt besök för att kolla att ägarna inte är på lunch, ute och fiskar, matar djuren eller är upptagna på annat håll.

Till varje gård i listan finns kontaktuppgift.

Läs också: 19 hetaste retrokaféerna från norr till söder

Norrbottens län

Mathantverkshuset i Vuollerim

Om: Mathantverk från Polcirkeln där varje produkt är handgjord från grunden. I Vuollerimrullen möter den samiska matkulturen det asiatiska köket. Vuollerimpaj med skabramost är en annan klassiker.

Ligger: Vuollerim

Kontakt: 070-259 12 17, www.mathantverkshuset.se

Kalix Ost

Om: Förutom den klassiska getmesen skapas här vitmögelostar, kittostar, kryddade färskostar och grillost av Halloumi-typ. Allt är gjort på opastöriserad mjölk. Kalix ost gör även getskinn och driver gårdscafé.

Ligger: Kalix

Kontakt: 0923-271 16 www.kalixost.se

Tornedalens renprodukter

Om Renkött i olika varianter. Från oktober till maj kallröker och lufttorkar Roger Niemi och hans medarbetare detaljer, korvar, hamburgare och kokar konserver.

Ligger: Soukolojärvi, Övertorneå 

Kontakt: 070-544 89 28, www.tren.se 

Västerbottens län

 Bergmans fisk i Vilhelmina är en av Sveriges alla genuina mathantverkare med egen försäljning.
Bergmans fisk i Vilhelmina är en av Sveriges alla genuina mathantverkare med egen försäljning. FOTO: Stephane Lombard

Bergmans fisk och vilt

Om: Fisk och vilt. Martin Bergman med personal röker röding, sik, abborre och lax. En del fisk gravas och man gör sillinläggningar samt fjällsjökorv. Köttet som lufttorkas och röks är från älg, ren och gris. Råvarorna kommer från samebyn, lokala fiskare, odlare och uppfödare.

Ligger: Lövliden, Vilhelmina

Kontakt: 0940-250 90, www.mbergmansfisk.seLäs också: Skärvångens bymejeri gör tusenårig getost

Gården London

Om: Ost av egen opastöriserad komjölk: långlagrade, pressade, färskostar, lactiquer och dessertostar. Lagringen sker naturligt i jordkällare på granplankor. Även eget nötkött.

Ligger: Vännäs

Kontakt: 070-552 30 27. www.gardenlondon.seLäs också: Världsunikt! 10 guldkorn att uppleva längs Inlandsbanan

Edgården/Grisbilen

Om: Färskt griskött och charkprodukter. Familjen Edström röker och lufttorkar allt själva och säljer bacon, rökkarré, sidfläsk, färskkorvar, lättrökta korvar, salami, leverpastej samt lufttorkade delar. Allt från gårdens grisar tas om hand.

Ligger: Storbäcken, Flarken

Kontakt: 070-641 20 15. www.grisbilen.seLäs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk

Salteriet

Om: Färsk och förädlad fisk. Nils-Erik Sjöström, fiskare i fjärde generationen, fångar all fisk som han gravar och röker. Hustrun Stina gör laxburgare, strömmings- och sikinläggningar. Färdiga måltider serveras på bryggan sommartid.

Ligger: Obbola

Kontakt: 079-689 16 89, www.gamlasalteriet.seLäs också: Fjällbagaren från Frankrike som tar skidorna till jobbet

Jämtlands län

 Rönngården har både gårdsbutik och B&B.
Rönngården har både gårdsbutik och B&B.

Gårdscharken, Fågelberget

Om: Charkuteri, rökt, lufttorkat kött. 80 procent är legotillverkning åt företag i regionen. Gården hyr också ut stugor till jakt- och fisketurister.

Ligger: Fågelberget, Gäddede

Kontakt: 072-067 85 22, www.gardscharkenfagelberget.seLäs också: Rid i Jorm och ät gudagott

Frejas bakeri

Om: Ljust och mörkt surdegsbröd, bullar, kakor. Drivs av dietisten och kostekonomen Lisbeth Lagerfeldt. Recepten utformar Lisbeth själv. Ekologiskt mjöl, gärna kultursorter och surdeg är grunden för ett riktigt gott bröd, menar Lisbeth.

Ligger: Östersund

Kontakt: 070-664 86 70, www.frejasbakeri.seLäs också: Än finns många fina kondis att fika på i Sverige!

Rönngården

Om: Här finns sylt, marmelad, saft, nektar, grönsakschutney och inläggningar. Allt är förädlat på gården. Inga tillsatser. Även B&B.

Ligger: Lit

Kontakt: 070-393 00 68, www.ronngardenjamtland.se

Läs också: 60 tysta och orörda platser i hela Sverige

Tivars gårdsmejeri

Om: Dessert- och kittostar. Förutom en hänförande utsikt över fjällvärlden finns här restaurang, mejeri, kajakuthyrning och gårdsbutik med egentillverkad ost. Ostarna görs av gårdens egen mjölk och det finns ett femtontal olika sorter.

Ligger: Norderön, Frösön

Kontakt: 070-385 51 52 , www.tivars.seLäs också: Sveriges smörguide: Här hittar du godaste gårdssmöret

Västernorrlands län

Gide Get

Om: Ost, getost, getmese, caprin. Anna-Karin Gidlunds getost vinner priser och hyllas av finsmakarna för sin särpräglade karaktär. Specialiteten är den egna framodlade mjölksyrakulturen, hemligheten bakom ostarnas goda smak.

Ligger: Djuptjärn, Trehörningsjö

Kontakt: 0662-210 43. www.gideget.seLäs också: Gide Get – prisbelönta ostmakare sedan 1973

Skogens sköna gröna

Om: Eva Magnusson förädlar gran till delikatesser som gran Zirup (granskottssirap), saft, glögg, te, kryddsalter, granvinäger, gransalt med torkade skott, granolja med kallpressad rapsolja, inlagda granskott i ättikslag, en granzirup-punsch och en granzirup-snaps i samarbete med ett destilleri.

Ligger: Ånge

Kontakt: 070-541 71 92, www.skogensskonagrona.seLäs också: Berit i Jämtland: ”Jag lever av skogens skafferi”

Mitt skafferi

Om: Saft, marmelad, äppelmust, glögg, matsåser, kryddor, torkade bärprodukter. Ulla Lahtis odlar själv rabarber men köper in bär och frukt från närområdet och privata trädgårdar.

Ligger: Stornäset, Alnö

Kontakt: 070-320 22 04Läs också: Sven har Sveriges enda tranbärsodling

Dalarnas län

Sahlins struts

Om: Strutsuppfödning, gårdsbutik, restaurang, bryggeri. Alla charkuterier görs på gården. Fettet förädlas till hudvårdsprodukter. Av äggen görs glass, fjädrarna blir till pennor, äggskalen blir lampor. I bryggeriet bryggs öl från egen humle så långt denna räcker.

Ligger: Borlänge

Kontakt: 0243-23 31 37, www.sahlinsstruts.se

Skedvi bröd

Om: Knäckebröd. Anders Åkerberg och Malin Floridan startade Skedvi bröd på nytt 2014. Varje bröd gräddas på tre ställen i ugnen för att bli jämnt gräddat samtidigt som bagarna hela tiden eldar. Till sist torkar bröden två dygn på spett. Besökare kan se hela hantverket.

Ligger: Stora Skedvi

Kontakt: 0225-27 00 75. www.skedvibrod.seLäs också: 10 svenska smaker som gör succé utomlands

Rältagården

Om: Gårdskrog, catering, rökeri, pölsa, Leksandsskinka, ägg. Catering med helstekt gris och den hemmarökta Leksandsskinkan över en bädd av enris är några av gårdens signum.

Ligger: Djura

Kontakt: 070-175 49 08. www.raltagarden.se

Åkes slakt och styckning

Om: Slakt, styckning, rökeri, chark och gårdsbutik. Företaget blev tidigt känt för sin nitritfria korv, men det är inte alla som vill ha den, så nu håller produkterna den mininivå av nitrit som KRAV tillåter.

Ligger: Tolvsbo, Söderbärke

Kontakt: 0240-65 04 84, www.akesslakt.seLäs också: Kolla in Närsjö gårds grymt gulliga & ulliga grisar

Gävleborgs län

 Diléns saluhall.
Diléns saluhall.

Lotta-boden

Om: Gårdsbutik, handelsträdgård och café. I Lotta Perssons produktionskök framställer hon sylt, gelé, chutney, saft och glögg. Men också konfityr och syltningar på granskott.

Ligger: Loos

Kontakt: 0657-105 09. www.lottaboden.seLäs också: Semestra i naturen – 20 svenska platser att besöka

Jarse ost

Om: Färskost, ostkaka, dessertost, salladsost, lagrad ost. Mjölken kommer från en gård utanför Järvsö och Hälsingeostkakan är på Järvsövis penslad med hel saffran som stötts i med socker.

Ligger: Järvsö

Kontatk: 073-063 02 52, www.jarseost.seLäs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Järvsö gårdsbageri

Om: Vedugnsgräddat surdegsbröd, vetebröd och kakor. Bröden är döpta efter byarna runtomkring och allt är odlat i bygden, även vetet. Kunderna tas emot i Lill-Babs ”Caffär”, Annas kombinerade butik och café i byn.

Ligger: Järvsö

Kontakt: 070-881 16 77, www.lillbabscaffar.seLäs också: De bakar hantverksmässigt bröd på kulturspannmål

Trollharen

Om: Lax, strömming, sik och röding, böckling, sotare. Folk kommer ofta för att äta Lars-Ove Flodbergs strömmingsinläggningar. Flera av recepten är från tiden då ättikan slog igenom i Sverige på 1700-talet. Företaget varmröker även fisk, lägger in surströmming.

Ligger: Ljusne

Kontakt: 0297-331 05, www.trollharensfisk.se

Saltharsfjärden

Om: Färskt och rökt fisk. Släkten Bergman har bedrivit småskaligt kustfiske i generationer på platsen och man röker traditionsenligt med alved och granris från egen skog. De gravar även fisk och gör inläggningar.

Ligger: Norrsundet

Kontakt: 0297-228 55. www.salthars.se

Diléns saluhall

Om: Kött, chark, ost, fisk, frukt och grönt. Här erbjuds ett stort urval charkprodukter från lamm, nöt och gris men även en del vilt. Utbudet kompletteras med andra hantverksmässigt framställda produkter och grönsaker under säsong, allt ekologiskt.

Ligger: Valbo

Kontakt: 026-13 03 35, www.dilens.seLäs också: Gubbölegården: Här kan kunderna handla direkt av bonden

Värmland

Lindås lamm

Om: Styckat lammkött, älgkött, lammskinn. Elsa Lund Magnussen, som driver gården, arrangerar olika måltidsevent i gårdens konferenslokaler. Uppfödningen är ekologisk med inriktning på beteslamm.

Ligger: Lindås, Karlstad

Kontakt: 070-562 12 14, www.lindaslamm.seLäs också: Stöpafors kvarn tillverkar 100-årigt skrädmjöl

Sörgårdens slakteri

Om: Färskt kött, chark, ägg. Adam och Jennie Slottners familjegård har gårdsslakteri, styckeri, förädlingskök och gårdsbutik. De egna nötdjuren går i lösdrift och växlar betet med gårdens får och lamm. Hela gården är KRAV-certifierad och ekologisk med eget foder till djuren.

Ligger: Vike Sörgården, Kristinehamn

Kontakt: 0550-530 00, www.sorgarden.net.

Enbackens musteri

Om: Äppelmust, smaksatt must, äppelglögg, sirap, chetey, marmlad, bärdrycker. Hit kommer kunderna med egna äpplen för att göra sin must, handla i gårdsbutiken, eller bara njuta av djur och natur och ta en fika.

Ligger: Munkfors

Kontakt: 073-908 06 13, www.enbackens.se

Örebro län

Sikfos Herrgård

Om: Chark, konserver, musteri, hotell och restaurang. På utvalt griskött från regionen konserverar familjen leverpastej, blodkorv och sylta. Konserverna kokas i autoklav med hög temperatur, vilket ger en helkonserv.

Ligger: Hällefors

Kontakt: 0591-151 15Läs också: Dags för höstmarknader – här är guldkornen

Jannelunds gård

Om: Kött (lamm, nöt, gris), charkprodukter, grönsaker, bönor. Hela gården är KRAV-certifierad och förutom får och lamm föder man upp linderödsgrisar och nötdjur. Kulturspannmål som solhavre och rågsorten petkus odlas och mals.

Ligger: Övratorp, Mullhyttan

Kontatk: 070-623 59 00, www.jannelundsgard.se

Ställbergs skafferi

Om: Rökta fiskprodukter, marmelader, grönsaksinläggningar, praliner, rosensirap. Förutom hel rökt fisk förädlas filéer och marinerade delar med kryddningar av purjolök, rosé- och citronpeppar, honung och ingefära.

Ligger: Östra Kumlan, Kopparberg

Kontakt: 0580-212 07Läs också: Koreansk kimchi med svenska råvaror gör succé

Västmanlands län

 På Kopparlundens Bageri hittar man bland annat surdegsbröd, fikabröd, müsli och skorpo.r
På Kopparlundens Bageri hittar man bland annat surdegsbröd, fikabröd, müsli och skorpo.r

Köpings musteri

Om: Äpplen, äppelmust med mera. Odlar 100 olika äppelsorter och gör 23 sortrers drycker plus blandsorter, allt ofiltrerat och utan tillsatser. Även provsmakningar.

Ligger: Norra Rasgärde, Köping

Kontakt: 073-982 88 37, www.kopingsmusteri.seLäs också: Från äpple till flaska! Bonny gör must av kungafamiljens äpplen

Kopparlundens Bageri

Om: Surdegsbröd, fikabröd, müsli, skorpor. Från finska, mörka och täta bröd med endast råg, till ljusa bröd med hård skorpa och elastiskt inre. En stor del av det mjöl som används kommer nymalt från länets enda kvarn.

Ligger: Västerås

Kontakt: 021-41 47 09, www.kopparlundensbageri.seLäs också: Ekfatslagrad ciderättika: Experimentet som gav ett universum av smaker

Uppsala län

Lagerlöfska Magasinet

Om: Sylt, saft, gelé, marmelad, must, vinäger, örtte med mera. Butiken ligger i historiska fjärdhundrabygden med lämningar från vikingatid och järnålder. Christina Lagerlöf odlar och plockar råvaror själv som köper från odlare i närområdet.

Ligger: Simtuna, Fjärdhundra

Kontakt: 070-843 04 61. www.lagerlofska.se

Ängslyckans Café

Om: Surdegsbröd, historiska bröd, bakverk, surdegspizza. Karin Gerhardt bakar den ursprungsskyddade Upplandskubben och på lokala ekologiska mjölsorter skapas bröd med tusenåriga anor såväl som moderna stenugnsbak.

Ligger: Örbyhus

Kontakt: 076-943 05 43, www.angslyckanscafe.n.nu

Vallgarns gårdsmejeri

Om: Hantverksmässigt producerad ko-ost som säljs i gårdsbutiken, även ostprovningar. Alla ostar är KRAV-godkända och ekologiska.

Ligger: Vallgarn, Enköping

Kontakt: 0171-41 41 61, www.vallgarn.eu

Sussis gårdsbageri

Om: Surdegsbröd, bullar och kakor. Alla Susanne Lindqvists bröd och bullar är långjästa med surdeg från två kulturer: vete och råg. Hon använder lokalt producerat mjöl utan askorbinsyra, extra gluten eller andra tillsatser.

Ligger: Hjälsta, Örsundsbro

Kontakt: 073-759 71 83, www.sussisgårdsbageri.se

Stockholms län

 Massor av härliga ostar går att köpa på Ostmakeriet.
Massor av härliga ostar går att köpa på Ostmakeriet. FOTO: Photographer Martin Stenmark

Rådmansö

Om: Bageri och konditori. Allt bröd bakas med surdeg. Lokala råvaror. Ligger i vacker skärgårdsmiljö i en gammal lanthandel.

Ligger: Norrtälje

Kontakt: 070-857 13 53, www.bageributiken.se

Ostmakeri

Om: Ostar, ostkaka, ostpaj och fika. Mjölken hämtas från en mindre gård i Riala och av den skapar Anna Kälvebrand pastöriserade ostar av blåmögeltyp, stilton, ädel och brie. Undantaget är cheddarn som görs på opastöriserad mjölk. Cheddarn lagras i Oskar Fredriksborgs fästnings borgrum.

Ligger: Vaxholm

Kontak: www.ostmakeriet.se

Äppelfabriken

Om: Bröd, kaffebröd och kakor. Färskmalet mjöl. Råvarorna är ekologiska och bröden bakas enbart med kulturspannmål. Alla bröden har en koppling till lokala, svenska sädeslag. Även kafé.

Ligger: Järna

Kontakt: 08-546 113 33, www.jarnabageri.se

Gålö gårdsmejeri

Om: Getostar, mese, honung, inläggningar, grönsaker, café. Eva och Lasse Thoreson gör opastöriserade getostar på egen mjölk samt kryddade färskostar. De ystar även ost på komjölk från en gård i Sorunda och gör egna marmelader ifrån gårdens frukter och bär.

Ligger: Gålö

Kontakt: 070-234 23 01, www.galogardsmejeri.se

Västra Götalands län

Catxalot

Om: Tångprodukter av olika slag: kryddor, torkad tång.

Ligger: Grebbestad

Kontakt: 070-914 72 99, catxalot.seLäs också: De sa upp sig för att dyka efter tång – nästa superråvara

Lottas bak och form

Om: Surdegsbröd, bakverk, butik och lunch. Mjöl från hantverkskvarnar, gamla kultursorter, surdeg, långa jästider och ekologiska råvaror är basen i arbetet.

Ligger: Tjörn

Kontakt: 070-219 47 33. www.lottasbakoform.se

Badängens Rök och Fiskeri

Om: Fiskar och förädlar gös, lax, abborre, sik, löjrom. Restaurangen är kombinerad med butik för rökt fisk.

Ligger: Otterbäcken

Kontakt: 0551-226 72Läs också: De lever av havets dolda skatter

Lilla Spännefalla

Om: Färskt och förädlat kött av vilt (från hare till bison) och tamboskap. Allt tillverkas utan tillsatser. Färskkorvar, salami, pastejer, blodkorvar, kallrökta och varmrökta köttdetaljer, lufttorkade skinkor – allt säljs i gårdsbutiken.

Ligger: Lilla Spännefalla, Tibro

Kontakt: 076-114 25 26, www.lillaspannefalla.se

Håvs Lamm och Delikatess

Om: Kött och chark. De många varmrökta och färska korvarna görs på får- eller lammkött och även med inblandning av fläsk- och viltkött. Allt säljs på gården tillsammans med andra lokalt producerade varor.

Ligger: Håv, Ellös

Kontakt: 030-42 25 52

Sörmlands län

 Annas hembageri fick priset Årets bästa café i White Guide Café 2016/17!
Annas hembageri fick priset Årets bästa café i White Guide Café 2016/17! FOTO: Stephane Lombard

Annas hembageri

Om: Matbröd, surdeg och kaffebröd. Fick priset Årets bästa café i White Guide Café 2016/17.

Ligger: Mariefred

Kontakt: 0159-318 18, www.annashembageri.se

Stavtorps honung och musteri

Om: Honung både naturell och smaksatt, äppelmust. Alla produkter sötas med egen honung och en del av den säljs, naturell eller smaksatt.

Ligger: Malmköping

Kontakt: 070-731 80 82. www.stavtorp.nu

Printz bageri

Om: Bröd från vedeldad ugn, kafé och bageributik. Ligger i industrihuset på Stallarholmen . Han kan besökarna prova specialiteten ”Bryggarbröd”, bakat vört och drav samt favoritbakverket ”Frösnapparna”.

Ligger: Stallarholmen

Kontakt: 0152-422 30. www.printzbageri.se

Köttbutiken Millert & Dahlén

Om: Kött, förädlat vilt, skinkor, salami, korvar, patéer med mera. Viltköttet kommer från slott och gods i trakten.

Ligger: Stallarholmen

Kontakt: 070-735 43 91

Östergötlands län

Boställets vedungnsbageri

Om: Bröd och bullar bakade på hantverksmässigt vis. Surdegsbröden görs av råg- och vetemjöl men även äldre spannmålssorter. Bageriet har en serveringsdel och ägaren Karin Lorin odlar själv grönsakerna till lunchsopporna.

Ligger: Maspelösa, Boställe, Vreta Kloster

Kontakt: 0761-27 30 22, www.bostallets.se

Bråvalla gårdsmejeri

Om: Ostar, saft, marmelad, glass, ostkaka, mat. Här görs ett tjugotal getostar och några på får- och komjölk. Från blå mögel och rökt halloumi – en specialitet som badats i vassle och vin. Även Bed & Breakfast och kafé.

Ligger: Vikbolandet

Kontakt: 073-410 03 55, www.vikbovalla-gard.dinstudio.se

Hargodlarna

Om: Gårdsbutik med marmeladeri och sommarkafé. Affärsidén är att ta till vara allt överskott av bär från traktens trädgårdar. Rabarber är en av huvudingredienserna, men även plommon, körsbär, vinbär och andra bär finns i marmeladerna.

Ligger: Kisa

Kontakt: 0494-124 88, www.hargodlarna.se

Gotland

Överstekvarn Chili

Om: Chilisåser, senap, dessertsåser, chilisalter, färsk chili. All chili som används i produkterna skördas i egna växthus. Växthusen är öppna under odlingssäsongen och besökare är välkomna att titta runt.

Ligger: Lummelunda

Kontakt: 070-769 57 95, www.chiligotland.seLäs också: De lyckas med det omöjliga – odlar te i Sverige

Hejde knäcke

Om: Delikatessknäckebröd. Här bakas ett handgjort delikatessknäckebröd med mycket smak, bakat på naturliga råvaror.

Ligger: Hejde, Klintehamn

Kontakt: 0498-21 43 14, www.hejdeknacke.se

Halfvede Musteri och Gårdsbutik

Om: Äppelmust, lammskinn, kohudar, konstglas, garn, glass, grillsåser, smide och mycket mer. Allt går att köpa i butiken.

Ligger: Hallvide, Dalhem

Kontakt: 0498-23 00 00, www.halfvede.se

Halland

 Feldts bröd och konfekt förvandlar dinkel, enkorn, hallandsvete och svedjeråg till härliga bröd och bullar.
Feldts bröd och konfekt förvandlar dinkel, enkorn, hallandsvete och svedjeråg till härliga bröd och bullar. FOTO: Stephane_Lombard

Om: Färska tomater, produkter gjorda på egna tomater, gurkinläggningar. I butiken säljs även mjölk från Vapnö gård, syrade grönsaker, ägg från frigående höns, glass och presentkorgar.

Ligger: Varberg

Kontakt: 070-347 19 35, www.warbergtomat.se

Öströö fårfarm

Om: Lammkött, nötkött, chark, lammkorv. Gården tillverkar även inläggningar, marmelader, chutney och geléer. I den gamla brännvinskällaren erbjuds luncher och middagsmenyer, om man inte bara vill sätta sig ned på caféet och njuta delikatesserna med hembakt bröd.

Ligger: Tvååker

Kontakt: 0340-450 36, www.ostroofarfarm.com

Feldts bröd och konfekt

Om: Ekologiskt surdegsbröd, sötbröd, saft, sylt, konfekt, tårtor. Av dinkel, enkorn, hallandsvete och svedjeråg formas allt från bullar med lite jäst till kraftiga rågsurdegsbröd med honung.

Ligger: Halmstad

Kontakt: 035-12 16 60

Tiraholms fisk

Om: Rökt och färsk fisk. I butikens hyllor hittar man egenrökt fisk, gravad fisk och ett otal inläggningar. De fiskar allt själva och fångar även gös, sik, mört och braxen

Ligger: Unnaryd

Kontakt: 0371-640 19, www.tiraholm.se

Hallands kombucha

Om: Kombucha; probiotisk dryck. Görs av ekologiskt grönt te och ekologiskt socker. Fermenteras av en så kallad SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), därefter smaksätts den med bär från Halland och ekologiska färska kryddor.

Ligger: Fjärås,

Kontakt: 070-754 22 80, www.hallandskombucha.se

Jönköpings län

Bengtsgården på Visingsö

Om: Mjöl, rapsolja, potatis, grönsaker, ägg och rökt fisk. Familjen Björklund odlar potatis och spannmål, röker röding, sik och abborre samt föder upp nötkreatur. Vid hamnen ligger gårdsbutiken som erbjuder allt vad gården producerar. Även restaurang.

Ligger: Visingsö

Kontakt: 073-764 76 54, www.bengtsgarden.se

Forssa kvarngård

Om: Stenmalet fullkornsmjöl av kulturspannmål. Kvarnen har aldrig elektrifierats. Här mals främst kulturspannmål från närliggande ekologiska odlare.

Ligger: Sävsjö

Kontakt: 072-350 29 25, www.forssakvarnagard.se

Timjan café och restaurang

Om: Björksav, bröd bakad på Ölandsvete, saft, sylt, marmelad och honung. Restaurangen serverar mycket vilt. Egna viltpatéer, syltor, korvar, långkok och stekar sällskapar med 150 kryddor och medicinalväxter från familjens örtagård. Delikatesserna säljs i gårdsbutiken.

Ligger: Vrigstad

Kontakt: 070-634 62 75, www.cafetimjan.se

Kalmar län

Räven och osten

Om: Säljer ost. Nere i Emådalen betar grannens kor och därifrån hämtar Matilda Johansson mjölken till sitt mejeri. Av mjölken blir det kit- och blåmögelostar, pressade ostar och mjuka kittostar. Kafé med provsmakningar.

Ligger: Lida, Järnforsen

Kontakt: 073-650 42 60, www.ravenochosten.se

Skuru gårdsmejeri

Om: Ostkaka, ost, glass, honung, sylt, ägg med mera. ”Man ska kunna känna ostkornen och mandeln i ostkakan” säger Mette Munter som skapat sitt eget recept efter gamla förebilder.

Ligger: Figeholm

Kontakt: 070-607 57 31, www.skuro.se

Gulleskruvs delikatesser

Om: Isterband, rökta isterband, salsiccia. Isterbanden tillverkas efter originalreceptet och har sällskap av många sorters korvar, pastejer och syltor. Råvaran köps in från utvalda viltuppfödare och gårdar i trakten.

Ligger: Gullaskruv

Kontakt: 0481-320 30, www.gullaskruvsdeli.se

Havtornsgården

Om: Förädlade produkter av havtorn: saft, marmelad, juice. Gunilla och Christer Strandå ställde om från djurhållning till växtodling 2001. Gårdens mark planterades med tre tusen havtornsbuskar. Kafé med bakverk med havtorn.

Ligger: Triberga, Mörbylånga

Kontakt: 0485-451 48, www.havtornsgarden.se

Jordsläta Södergård

Om: Nötkött, lammkött, fläskkött, ägg. Tusen gutefår håller kulturlandskapet öppet. Familjen har även nötdjur och grisar som går ute. Allt som säljs är uppfött på gården och man odlar förutom Ölandsvete eget vallfoder till djuren.

Ligger: Borgholm

Kontakt: 0485-56 02 08, www.jordslata.se

Kronobergs län

Malva gård

Om: Frukt, bär, marmelad, must. Gården odlar hundratalet äppelsorter och bevara de gamla sorterna. Bären förädlas till marmelader och äpplena blir till must och annan dryck.

Ligger: Karatorp, Urshult

Kontakt: 070-764 58 63, www.malvagard.se

Stellas ostkaka

Om: Ostkaka, kalvdans, bröd, biscotti. Gården ligger i den lilla kulturskyddade byn Pilås. Mjölken till ostkakorna kommer från gårdar i närheten och äggen från de egna hönsen.

Ligger: Pilås, Braås

Kontakt: 070-769 72 13, www.stellasostkaka.se

Härensås Mjölk

Om: Mjölk, yoghurt. Daniel är fjärde generation på gården som består av 75 mjölkkor, odling och betesmark. Djuren går i lösdrift. Gårdsbutiken med självbetjäning är öppen dagtid.

Ligger: Gemla

Kontakt: 070-826 77 35, www.harensasmjolk.se

Blekinge

Sturkö Rökeri

Om: Catering, varm- och kallrökt lax, rökt ål, sillinläggningar. Andreas Eriksen eldar med hel ved enligt samma metoder som människan gjort sedan medeltiden. ”Hela rökprocessen är slow cooking”, säger han.

Ligger: Sturkö

Kontakt: 0455-420 54, www.sturko.com

Gamlegårdens delikatesser och hantverk

Om: Marmelad, sylt, saft, nektar, inläggningar, chutney, gelé. Allt utan vare sig tillsatser eller konserveringsmedel. Ring först!

Ligger: Holmsjö

Kontakt: 070-289 08 66, www.gamlegarden.nu

Café mandeltårtan

Om: Surdegsbröd. Café med mandeltårtor, bakverk, vegetariska bufféer, sallader. Surdegsbröden bakas på ekologiskt mjöl från mindre kvarnar. Bland annat enkorn och dinkel.

Ligger: Ronneby

Kontakt: 076-174 50 05, www.mandeltartan.seLäs också: Semestra i Sverige – 25 härliga utflyktstips från norr till söder

Orranäs gårdsmejeri

Om: Get- och koost. Nära havet betar Boel och Lars Dahlbergs getter i ett våtmarksområde med buskar, gräs och örter. Bland annat blåmögelostar, lactiquer, vit caprin och en ost som kallröks över äppelträflis.

Ligger: Orranäs, Jämjö

Kontakt: 0455-554 40, www.orranasgardsmejeri.se

Skåne

Hallongården

Om: Saft, marmelad, glögg, vinäger, naturgodis. Familjen Biärsjö odlar hallon, vinbär, blåbär, björnbär, krusbär och sparris men det är de sex kilometer långa hallonbuskarna som är grunden för mathantverket. Även självplock och kafé.

Ligger: Bodarp, Trelleborg

Kontakt: 070-642 38 68, www.hallongarden.comLäs också: Började med hallon vid vägkanten

Bjärhus gårdsbutik Klippan

Om: Gårdsbutik, restaurang, lammuppfödning, chark. Bjärhus betyder ”huset vid kullen” och har anor sedan 1600-talet. Man föder upp köttdjur och lamm och odlar alla de sorters rotfrukter och kål som växer i Skåne, samt potatis och majs.

Ligger: Bjärhus, Klippan

Kontakt: 0435-102 95, www.bjarhusgardsbutik.seLäs också: Mångsysslarna på Ängavallen: ”Vi drivs av kärlek till våra djur”

Ådala gård

Om: Ost, smör, surdegsbröd, ramslökskapris, marmelad. I ett kombinerat restaurang- och förädlingskök lagas internationell mat till restaurangen med utvalda råvaror. Av den egna chilin görs rökta och fermenterade såser. Egenodlade och vilt växande råvaror från skogen förädlas.

Ligger: Billinge

Kontakt: 070-346 57 46, www.adalagard.seLäs också: Blomstrande mathantverk: De lever på 1 000 fläderbuskar

Larsviken

Om: Potatis och delikatesschips. ”Potatisodling är vår passion, vi odlar 550 sorter”, säger Bitte Persson. Säljs i butiken tillsammans med chips av potatis, palsternackor och andra rotfrukter.

Ligger: Viken

Kontakt: 042-23 86 50, www.larsviken.seLäs också: 13 fantastiska semestertips väntar runt knuten – alla är gratis

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen