Deras gårdsmejeri kan slås ut av ny chockavgift!
Livsmedelsverket har höjt sina kontrollavgifter med 40 procent! Det kan slå ut små mejerier som Järvsö Gårdsmjölk!
Utanför Järvsö i Hälsingland driver Isabell Enkvist och sambon Jon Görgård sitt småskaliga mejeri Järvsö Gårdsmjölk.
De har bara åtta kor som enbart äter gräs och hö och vars mjölk dels säljs i en mjölkautomat i Ica-butiken i Järvsö, dels direkt till kunder som kommer till gården.
Inga mellanhänder
Affärsidén är att göra allt själva i sitt lilla gårdsmejeri, som pastörisering av mjölken, ta in allt hö och de har inga stora lån för maskiner och liknande.
– Vi har inte högre pris på ekologisk lantmjölk än andra mejerier men eftersom vi inte har några mellanhänder får vi behålla det mesta själva, säger Isabelle.
Verksamheten blev en succé från start 2019 och deras mjölk är väldigt eftertraktad i Järvsö.
Läs också: Anne i Storvik säljer fjällkomjölk för 40 kronor litern
Kontrollen kostade 19 000
Men marginalerna är knappa och när det häromdagen kom en räkning från Livsmedelsverket på 19 000 kronor fick paret en chock!
– Det är en otroligt hög summa! Jag vill betona att jag tycker att det är bra med kontroller. Men jag kan inte förstå hur de kunde debitera för elva timmar när de bara var här i en timme, säger Isabelle.
– Jag förstår att det krävs både för- och efterarbete, men inte så många timmar, fortsätter hon.
40 procentig höjning
Summan blev ännu högre på grund av Livsmedelsverkets kraftiga höjning av avgiften i år, från 1225 kronor till 1720 per timme.
Samma taxa gäller för såväl små som stora livsmedelsföretag.
Annat är det för slakterier där taxan sätts efter storleken, så att små gårdsslakterier bara betalar 80 kronor i timmen.
Det beror på att staten går in med 100 miljoner kronor i subventioner, vilket man inte gör för övriga livsmedelsföretag.
Fram till förra året kontrollerades slakterierna av samma inspektörer som övriga livsmedelföretag.
Läs också: Delseger för fäbodbrukaren Anita Myhr
Ny organisation
Men i år har det organiserats om så att slakterierna har en egen kontroll och livsmedelsföretagen en egen.
Det är en orsak till att timtaxan för livsmedelsföretag höjdes med hela 40 procent!
Tidigare åkte de lite ”snålskjuts” på subventionen till slakterierna.
– Ja, en del av de kostnader som tidigare hamnade på slakteridelen visade sig egentligen tillhöra övriga livsmedelsföretag, bland annat mejerier, säger Eirikur Einarsson, chef för kontrollverksamheten på Livsmedelsverket.
Betalar fullt pris
Enligt myndighetens direktiv så ska livsmedelsföretagen själva betala kostnaderna för kontrollerna, det finns inga subventioner eller särregler för små företag.
Myndigheten får inte debitera i efterhand för exakt antal timmar, utan beslutar på förhand om en årlig avgift som bestäms utifrån olika faktorer.
Till exempel vilken riskklass företaget räknas till, hur bra det har skött sig tidigare och hur stor mjölkvolym ett mejeri har med mera.
Läs också: Dags för mjölkgårdstursism i Sverige – med finsmakarmjölk!
Har överklagat
Men det är svårt att få en exakt beskrivning av vad som har debiterats, vad som ingick i förberedelserna och efterarbetet till en kontroll, till exempel.
– Det tycker vi är så konstigt, man måste få veta vad de tar betalt för säger Isabelle på Järvsö Gårdsmjölk.
Hon och Jon har nu överklagat avgiften till förvaltningsrätten.
– Jag tycker de höjda taxorna är så upprörande! Vill man ha kvar småskalig produktion på svensk landsbygd måste detta ändras, säger Isabelle med eftertryck.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.