Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 maj 2022

Matpriserna blir dyrare - fortsatt ökning

Maten i affären blir dyrare och dyrare och det finns stor risk för att ökningen fortsätter. Skälen är flera men de kommande prisökningarna beror till stor del på bristen på spannmål som behövs som foder till kycklingar och kor.

 Priserna i matbutikerna fortsätter uppåt.
Priserna i matbutikerna fortsätter uppåt. FOTO: Istock

De stigande priserna på el, gödsel och bränsle har bland annat gjort att priserna i mataffären har gått upp. Men nu väntas ytterligare prishöjningar på kyckling, kött och ägg och det beror framför allt på att fodret till djuren blivit dyrare vilket så klart märks på priset framöver.

– Kycklingen är det första ledet men sen kommer djuruppfödningen och mejeriprodukterna. Allt som är beroende av spannmål kommer att gå upp, säger Ulf Mazur på Matpriskollen till SVT.

Matpriskollen är en tjänst som följer matpriserna i Sverige och som noterar prisökningar i stort sett alla matsegment i butiken.

Kaffe och tomater ökar mest

Enligt statistik från SCB så har många varor blivit dyrare och de produkter som ökat mest i pris jämfört med ett år tillbaka är kaffe, tomater, päron och vitkål.

– Redan under hösten såg vi att priser på kaffe, oljor och spannmål började öka snabbare i pris. Men nu under början av 2022 ser vi en väldigt bred prisuppgång på de flesta livsmedel. Exempelvis har även grönsaker och fisk ökat väldigt mycket i pris, säger John Eliasson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Läs också: Så här ser svensk självförsörjning ut – produkt för produkt

Risk för att producenter slås ut

Risken är att matproducenter inte överlever om det höga kostnadsläget består, detta trots ökade matpriser ute i butiken. Enligt en undersökning som Livsmedelsföretagen gjort riskerar många producenter att inte klara sig om de inte får mer betalt.

– Under mina tolv år som chefekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande, och jag vet faktiskt inte hur långt tillbaka man skulle behöva gå för att hitta något som ens kommer i närheten. Det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm. Jag är full av beundran inför hur de svenska producenterna har lyckats hantera kostnadsökningarna, men nu tror jag att många börjar närma sig en brytpunkt, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, som är en av de som ligger bakom undersökningen.

Stora krispaket som stöd

Det är stora pengar det handlar om. Bara det svenska lantbruket räknar med en kostnadsökning på 9 miljarder kronor och flera krisstöd har aviserats, ett på en miljard och ytterligare ett som omfattar två miljarder kronor.

– Situationen för lantbruket är extremt pressad och det utgör ett hot mot den svenska livsmedelstryggheten på sikt. Det är viktigt att bära med sig de långa ledtiderna för jordbruket. Det vi gör och inte gör nu kommer att påverka tillgången till svensk mat under nästa år, säger Palle Borgström som är förbundsordförande för LRF till LRF.se.

De flesta bedömare ser det för troligt att priserna kommer fortsätta stiga framöver. Det finns dock några varor som blivit billigare och som lär bli mer populära framöver. Däribland hittar vi purjolök, gul lök och äpplen – samtliga har minskat i kostnad de senaste månaderna.

Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen