10 löksorter som lyfter din matlagning – så använder du dem!
Lök är en av de mest användbara ingredienserna när du lagar mat. Här får du koll på sorterna och hur du använder dem.
Gul lök är troligtvis den allra vanligaste sorten i vår matlagning. Men det finns så många fler härliga sorter att upptäcka. Rätt använda kan de lyfta din matlagning till himmelska höjder. På köpet får du i dig en massa nyttiga vitaminer och mineraler.
Här är sorter du bör känna till och hur du använder dem när du lagar mat:
Lökguide – 10 sorter du bör ha koll på
1. Gul lök
Gul lök är riktigt billig och nyttig basmat. Den odlas mycket här i Sverige och säsongen för svensk gul lök sträcker sig från september till slutet av april. Men som tur är går den att frysa så du kan njuta av den året runt.
Gul lök kan användas till nästan all mat och är god exempelvis i soppor, grytor och köttfärssås. Rå är den lite skarp i smaken, men stekt blir den söt och mild.
Steker du på låg temperatur kan du steka länge. Det gör löken mild i smaken samtidigt som alla rika och fylliga smaknyanser lockas fram. Smält eller svettad brukar den här tillagningen av löken kallas.
Brynt lök är en annan läckerhet. Då höjer du temperaturen när du steker. Det som händer är att sockerarterna karamelliseras och löken får en extra ljuvlig sötma. Men låt det ta tid. Annars utvecklas inte smakerna ordentligt.
Läs också: Så fryser du bäst in lök
2. Röd lök
Rödlök är mildare än gul lök och kan ätas rå och skuren i exempelvis sallader eller finhackad till sillen.
Vill du ha den lite mildare kan du lägga den i vatten en stund.
Picklad eller inlagd blir rödlöken härligt lysrosa och smakar fantastiskt. Stekt tappar den färg, blir blågrå och mild i smaken. Tänk på att ju mognare och färskare löken är desto starkare smakar den.
Läs också: Så snabbt gör du picklad rödlök – godaste receptet
3. Vitlök
Älskade vitlök, så användbar, god, lättodlad och nyttig. Förhöjer smaken på det mesta man lagar: Fisk, kött, vegetariskt, ja, allt!
Om du vill få fram mycket smak och doft ska du finfördela vitlöken, ju finare desto bättre. Om du river den blir smaken kraftigare. Om du hackar blir smaken mildare.
Så här tipsar Tina Nordström: Skär en hel vitlök i två halvor, rakt genom klyftorna, och släng in i ugnen tillsammans med annat du ugnsbakar. Sedan trycker du ut klyftorna, som nu har blivit mjuka, och äter som de är eller blandar med majonnäs. Mums!
Läs också: Hög tid sätta vitlöken i jorden
4. Purjolök
En mild och användbar lök där man använder både den gröna och vita delen, men skölj väl. Jorden letar sig lätt in mellan bladen. Passar fint exempelvis tillsammans med potatis i en soppa som du lätt mixar ihop. God också med smält ost i en paj eller varm macka.
Läs också: Odla purjolök – enkelt och roligt!
5. Salladslök
Salladslök är en trevlig, mild sort som gör sig utmärkt strimlad i wok och andra asiatiska rätter. Rå, kok eller stekt. God också i sallader som rå.
Tänk på att den lätt torkar så förvara den i en plastpåse.
Tips! Lägger du den i vatten i 10 minuter lossar skalet och den blir lätt att skala med kniv.Läs också: Släng inte grönsaksresterna – plantera om dem i stället
6. Schalottenlök
En elegant goding med sötaktig, rund smak och med inslag av vitlök. Vit i köttet och med vackert lila kanter. Smakar utmärkt finhackad över salladen och i salladsdressing. Schalottenlök är också en given ingrediens i bearnaisesås.
7. Silverlök
Sidenblank och skimrande och mildare än både gul och röd lök. Smakar bäst rå och passar perfekt till surströmmingen men god även på hamburgaren, i tomatsallad eller på pizzan. Hyvlar du den tunt så blir den allra godast. Du kan också koka, 5–10 minuter för de små, 10–15 för de stora, och ha till löksoppa.
Läs också: Friterade lökringar – frasig middagsfest
8. Steklök
Steklökar är egentligen bara ovanligt små gula lökar, mindre än 35 mm i diameter. Passar hela i grytor.
Tips! De kan vara lite pilliga att skala. Lägg dem i blöt en stund så går det lättare.
9. Pärllök
En liten plattrund lök med mildare smak än den nära släktingen gul lök. God hel i grytor, att helsteka, sylta och grilla på spett.
10. Ramslök
Ramslök brukar kallas för skogens vitlök och växer i kalkrik, fuktig och mullrik mark så långt norrut som till Gästrikland. Doften känns på långt håll.
Ramslök, som har blivit lite av finkrogarnas smakfavorit, skördas normalt under några korta veckor i april så det gäller att passa på. Men tänk på att den är fridlyst i vissa län! Plocka (där det är tillåtet) och ät rå i sallader, röror och kalla såser. Det som inte går åt kan du förvara i frysen. Tina Nordström brukar ta fram och lägga en klick på riset, potatisen eller köttet. Jättegott!
Läs också: Så sår du och odlar ramslök